Biografie jako zdroj poučení

147870_team
O lidských úspěších i chybách se můžeme dozvědět z pravdivých biografických knih. Nahlédněte s námi do životů několika lidí, kteří si zažili peklo i slávu, nebo jen promlouvají k sobě samým.

Pokud vnímáte svět spíše černobíle, určitě se vám zalíbí kniha Návod k obsluze života, kde se autor Tom Shadyac zabývá dialogem mezi svým Strachem a Pravdou. Knihu autora, který je známý především hollywoodskými komediemi (Božský Bruce, nebo Ace Ventura), vydalo nakladatelství Grada.

Návod k obsluze života

Je možné, že k životu existuje nějaký návod k obsluze? A není tím návodem vlastně sám život? Návod k obsluze života je pozváním k podnětným a mnohdy provokativním dialogům mezi autorovým Strachem a Pravdou a bude jistě zajímat a inspirovat toho, kdo nerad vnímá život kolem sebe černobíle a kdo si rád klade otázky a nebojí se vydat vstříc ne vždy zcela jasným a jednoduchým odpovědím. 

Dnešní akční filmy, od Hvězdných válek po Transformers, vděčí za inspiraci našim dávným předkům, kteří si odjakživa předávali příběhy o bitvách dobra se zlem, světa se stínem andělů s démony. Jedním z mých oblíbených příběhů je mýtus domorodých amerických kmenů o dvou vlcích, kteří žijí uvnitř nás.

Autor: Tom Shadyac

Překlad: Ester Včeličková
Počet stran: 224
Formát: 140×210
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Návod k obsluze života

———————————————–

Život může mít mnoho podob. Že ani slavné celebrity nemají život jako z pohádky, se můžeme přesvědčit například v nové biografii fenomenální zpěvačky Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic, kterou napsal Jean-Dominique Brierre. Knihu o triumfálním i tragickém osudu oblíbené francouzské šansoniérky vydalo nakladatelství Metafora.

Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic

Barvitá dobová mozaika, kterou přišli poskládat Edithini slavní souputníci, mecenáši, kolegové, přátelé, manželé, milenci i rivalové. Marcel Cerdan,Théo Sarapo, Marlene Dietrich, Charles Aznavour, Jean Cocteau, Yves Montand,Georges Moustaki… a mnozí další se svěřují s důvěrnými vzpomínkami. Slavní promlouvají o ještě slavnější. Edith Giovanna Gassion vzlétla doslova z dlažby pařížské Pigalle až na oběžnou dráhu světové hvězdy. Zrodila se Edith Piaf. A dobyla svět. Celý její osud byl poznamenán bizarními událostmi a tragédiemi, stejně jako divokou stravující vášní. Drobná, jen 147 cm vysoká ženička, za dveřmi svého domova zničená chorobami a závislostmi, zářila na pódiích jako světlice. Edithina biografie patří k těm, které se čtou bez dechu jako román, a z jejích stránek jako by k nám doléhal její vášnivý, lkavý zpěv.

Můj Legionář (1937-1939)
Po smrti Luise Lepléeho zůstala Edith bez milého mentora i bez zaměstnání, neboť podnik Gerny’s v dubnu definitivně ukončil provoz. Kolem zpěvačky se utvořila prázdná bublina. I když policie uznala, že s Lepléeho vraždou neměla vůbec nic společného, stala se v očích mnoha lidí z branže nedůvěryhodnou osobou. „Není kouře bez ohně,“ šuškalo se.

Autor: Jean-Dominique Brierre

Překlad: Jakub Volný
Počet stran: 232
Formát: 132 × 207
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic

———————————————–

Karel Hvížďala je známým českým novinářem a spisovatelem. Jeho eseje a rozhovory si můžete přečíst v publikaci Tři rozhovory a Karlem Hvížďalou, kterou sepsal Karol Efraim Sidon. Knihu vydalo nakladatelství Galén.

Tři rozhovory a Karlem Hvížďalou

V této publikaci najdete esej Karla Hvížďaly o Karolu Efraimu Sidonovi a tři knihy-rozhovory, které spolu v posledních bezmála dvaceti letech napsali: Když umřít, tak v Jeruzalémě (aby lidé věděli, co je judaismus a jakého mají v Praze rabína), Červená kráva (aby Karel Hvížďala věděl, kým je) a Sedm slov (sedm rozhovorů o sedmi slovech, aby novináři viděli, co se dá všechno dělat s žánrem rozhovoru).

Autor: Karol Efraim Sidon

Počet stran: 315
Formát: 145×190
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více informací o knize Tři rozhovory a Karlem Hvížďalou

———————————————–

Ben Mezrich je autor několika bestsellerů, podle kterých byly natočeny i  filmové hity jako Sociální síť nebo Oko bere. Ve své další knize Čistá postupka ličí osudy lidí, kteří založili internetovou stránku provozující on-line poker.  Jak divoká jízda Absolute Pokeru trvala dlouho a jak skončila? Knihu vydalo nakladatelství Práh.

Čistá postupka

Americký sen, který začal partičkou pokeru v jednom zapadlém baru, pokračoval vybudováním miliardového podniku a skončil vězením. Tak by se dal ve zkratce popsat jeden z nejdivočejších podnikatelských příběhů posledního desetiletí, který pomocí četných rozhovorů a svědeckých výpovědí zrekonstruoval uznávaný autor Ben Mezrich. V knize Čistá postupka líčí, jak přátelé z vysoké školy Garin, Shane, Hilt, Pete, Scott a Brent založili pokerové impérium AbsolutePoker.com, internetovou stránku provozující on-line poker. Exotický ráj Kostariky, krásné ženy, rychlá auta, večírky a spousta peněz. Poté, co vláda Spojených států přijala nový zákon potírající internetové hazardní hry, byl však Absolute Poker postaven před osudné rozhodnutí – vzdát to, nebo vsadit všechno na jedinou kartu…

Dívka protočila oči, ale to už se Pete odrazil od piana a vydal se přes pokoj do vzdáleného rohu. Po cestě si podával ruku se známými, popleskával kluky po zádech a několikrát se zasavil, aby si připil. Nakonec prokličkoval kolem Shanea a obdivoval se přitom dvěma děvčatům v nepatrných blůzách ale to už dosáhl cíle své cesty.

Autor: Ben Mezrich

Překlad: Dana Šimonová
Počet stran: 240
Formát: 145 × 207
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Čistá postupka

 


Snažíte se poučit z chyb jiných, nebo se napřed musíte popálit sami? Která z představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám!

Všechny tyto knihy a mnohé další můžete vydražit
našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEdith Piaf
Bez lásky nejsme nic

Brierre, Jean-Dominique

Metafora, 2014

zobrazit info o knizeNávod k obsluze života
Dialog mezi Strachem a Pravdou

Shadyac, Tom

Grada, 2014

zobrazit info o knizeČistá postupka

Mezrich, Ben

Práh, 2014

zobrazit info o knizeTři rozhovory s Karlem Hvížďalou

Efraim Sidon, Karol

Galén, 2014

Napsat komentář