Pohádkové vyprávěnky pro malé neposedy

Pohádková kniha - ilustrační
Vydejte se spolu s námi do světa pohádkových vyprávění a příběhů. Provázet nás dnes budou pilní mravenečkové, popletené telátko, chlapec Bertík nebo postavy z českých lidových písniček.

Kniha s názvem Bertík a čmuchadlo sděluje jasné poselství – na chatě a v přírodě zažijí děti mnohem více zábavy než u obrazovky počítače. Příběh napsala autorka Petra Soukupová a našich stránkách si můžete přečíst i rozhovor s ní. Knihu o netradičním kamaradství devítiletého chlapce a tvora pojmenovaného čmuchadlo přináší nakladatelství Host, které nabízí i ukázku.

Bertík a čmuchadlo

Autorka: Petra Soukupová

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 136
Doporučený věk: 10+

Přečtěte si více o knize Bertík a čmuchadlo.

Bertíkovi je devět. Rodiče se rozvedli a on žije s maminkou, která si našla nového přítele. Bert mu říká Rypouš. Ostatně, celou tu životní změnu nese velice těžce. Připadá mu jako zrada. Chci, aby bylo všechno jako dřív! Vzteká se. Žárlí. Na všechny kolem sebe je protivný. Až jednou potká v lese za chalupou zvláštní mluvící zvíře – čmuchadlo – a skamarádí se s ním. Dokáže neočekávané přátelství s tajemným tvorem změnit Bertíkův pohled na svět?


Ukázka z knihy:

Jedeme s mamkou a Rypoušem na jeho chalupu. Rypouš někdy říkám Richardovi, jednak proto, že je tlustej, ale hlavně má velkej nos, obří. Nechápu, že se lidi před ním tváří, jako kdyby to neviděli. Na tý chalupě jsem ještě nikdy nebyl. Prej je to tam super, protože jsou tam skály a les a taky rybník, a hlavně je to příroda a tu já mám rád, Určitě tam uvidíš spoustu zvířat, říkala mamka. To jako myslela jeleny nebo lišky? Nebo divoký prase?
A taky tam budou další děti, s kterýma si budeš moct hrát, říkala ještě. Ale já nemám moc rád cizí lidi. To je další důvod, proč tam nechci. První je samozřejmě ten, že nechci bejt nikde, kde je Richard.
Přijíždíme a ty lidi už tam jsou, vím, že jedna paní je Richardova sestra. Mamka s Rypoušem vystoupí a zdraví se s nima. Já nevystoupím, dívám se ven, vidím dvě zrzavý holky a pak kluka a ještě malou holčičku a všechny ty dospělý a vůbec se mi ven nechce. Hrozně se vítají s Richardem, jako by to byl ten nejlepší chlápek na světě. To nechápu.

––––––––––––––––––––––––

Z rozhlasových přijímačů rovnou na stránky knížky pro děti. Takový osud má za sebou publikace autorů Petra Hudského a Karolíny Anny Hudské, která nese název Telátko Popleta. Kniha zachycuje příběhy malého telátka, kterému se bohužel ne vždy daří udělat věci tak, jak by se mělo. Knihu, již zdobí veselé ilustrace Zdeňky Študlarové, vydalo nakladatelství Brána.

Telátko Popleta

Autoři: Petr Hudský a Karolína Anna Hudská

Vydalo: nakladatelství Brána
Počet stran: 104
Doporučený věk: 5+

Přečtěte si více o knize Telátko Popleta.

Příběhy malého telátka, které se snaží udělat všechno dobře, ale vždycky to jaksi nevyjde. Děti se seznámí i s maminkou Krávou a tatínkem Bejkem, s panem učitelem, s Popletovými kamarády a s dalšími zvířátky, která jednají jako děti, jejich rodiče a ostatní dospělí. Příběhy telátka natočil Český rozhlas s Martinou Hudečkovou, Marikou Procházkovou a Jiřím Knotem v režii Lukáše Hlavici.

––––––––––––––––––––––––

Také máte rádi známé české lidové písničky? A napadlo vás někdy, jaké příhody by mohli zažívat ti, o nichž se v nich zpívá? Autorku Evu Bešťákovou ano a pro všechny čtenáře, které by tato vyprávění zajímala, přináší spolu s nakladatelstvím Knižní klub knihu Písničkové pohádky. Jak takováto převyprávění vypadají, se dozvíte v ukázce.

Písničkové pohádky

Autorka: Eva Bešťáková

Vydalo: nakladatelství Knižní klub
Počet stran: 108
Doporučený věk: 5+

Přečtěte si více o knize Písničkové pohádky.

Adámkovi se nechce do školy, ale po probuzení z prapodivného snu se tam ještě rád vypraví. Copak to znamená „domalisi“ a „oralisi“? A zloděj vánočních stromečků jistě nerad vzpomíná na to, co se stalo, když na něj přišel hajný. 
Pohádky známé autorky knížek pro děti se tentokrát inspirovaly nejoblíbenějšími lidovými písničkami.

Ukázka z knihy:

––––––––––––––––––––––––

Uvelebit se ve společnosti rodičů či prarodičů a začíst se do knihy Pohádky z mravenčí chaloupky mohou díky nakladatelství Fragment všechny děti, které mají rády velká dobrodružství malinkatých hrdinů. V příběhu od spisovatele Jaroslava Nykla zažijí s mravenčími bratry Emilem a Kamilem nesčetné příběhy. Bohatě ilustrovanou knihu si můžete prohlédnout v ukázce.

Pohádky z mravenčí chaloupky

Autor: Jaroslav Nykl

Vydalo: nakladatelství Fragment
Počet stran: 56
Doporučený věk: 4+

Přečtěte si více o knize Pohádky z mravenčí chaloupky.

V chaloupce u jetelových trojlístků se zabydleli dva bráškové – mravenečkové Kamil a Emil. Mají spoustu kamarádů, takže o napínavé a veselé příhody nebude nouze.
Bohatě ilustrovaná pohádková vyprávění s malými hrdiny, kteří zažívají velká dobrodružství, si zamilují děti i rodiče.

Ukázka z knihy:

Pod stonkem pampelišky seděl malý brouček v kalužce slziček a usedavě plakal.
„Proč pláčeš? Co jsi zač? Tebe my neznáme?“
Brouček zvedl hlavu a smutně se podíval uslzenýma očima. „Mě nemůžete znát. Létám, jen když je tma. Jsem světluška
Bohuška. Smutná jsem proto, že dnes budu všem kamarádkám světluškám jenom pro smích.“
„Proč by se ti smály?“ ptali se mravenci.
„Nemohu rozsvítit světýlko a celou noc budu zhaslá. Každá světluška bude svítit, jenom já ne, protože jsem rozbitá!“
„Tak už nebreč! My tě opravíme, máme doma kladívko, kleště i hřebíky,“ utěšuje světlušku Kamil.
„Kladívkem bychom tě dokázali opravit,“ přitakal Emil.


Máte rádi pohádkové knížky? Dáváte přednost klasickým, nebo moderním? Napište nám do komentářů.

Tyto knihy i mnohé další můžete vydražit v našich aukcích!

(Autorka náhledového obrázku Twig Aho; zdroj flickr.com)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBertík a čmuchadlo

Soukupová, Petra

Host, 2014

zobrazit info o knizeTelátko Popleta

Hudský, Petr - Hudská, Karolína Anna

Brána, 2014

zobrazit info o knizePísničkové pohádky

Bešťáková, Eva

Knižní klub, 2014

zobrazit info o knizePohádky z mravenčí chaloupky

Nykl, Jaroslav

Fragment, 2014

Napsat komentář