Obrázkový životopis jednoho francouzského letce

pilot a maly princ
Životopisných knih existuje nepočítaně, jen některá však  stojí za to nejen přečíst, ale dokonce jim i uvolnit místo v knihovně. Jedna taková se nedávno křtila. A i když se vše odehrávalo v prostorách holešovické La Fabriky, křest působil dojmem takřka rodinné oslavy.

Právě v La Fabrice totiž 2. října světoznámý výtvarník a spisovatel Petr Sís představil své nejnovější dílo Pilot a Malý princ. K napsání jej inspirovala inscenace Bláznivý Petříček uváděná právě v La Fabrice, v níž během představení zazněla jedna věta z Malého prince. České vydání knihy Pilot a Malý princ, která mapuje život Antoina de Saint-Exupéryho, připravilo nakladatelství Labyrint s podporou Letiště Praha. Pilot a Malý princ je již 7 knihou, která letos v tomto nevelkém nakladatelství vychází.

Večerem provázel majitel nakladatelství Joachim Dvořák se svou dcerou Miou. Atmosféra z Malého prince se přenesla k divákům, neboť na pódiu se stejně jako v knize svět dospělých prolnul se světem dětí. Většina příchozích v sále melancholicky vzpomínala na své setkání s Princem. Také autor Petr Sís vzpomínal:

„Malého prince mi poprvé dal můj táta, když mi bylo asi dvanáct. Tehdy to pro mne byla kniha plná naděje a fantazie. Potom jsem ji četl mnohem později v Londýně, tenkrát mi připadalo, že je hlavně o odvaze. Třetí setkání proběhlo v Hollywoodu, v té době jsem se dozvěděl, že ji Saint-Exupéry napsal v exilu v New Yorku. V té době mi připadalo, že je o životě a smutné radosti z něj.“

Své vyprávění doprovázel promítáním obrázků, náčrtů a skic, přičemž některé se v knize ani neobjevují. Občas si pro pobavení především mladší části publika nasadil některou ze svých bláznivých rekvizit – od velkých blikajících brýlí až po pravou leteckou kuklu. Jeho nadhled a velký smysl pro humor publikum několikrát ocenilo bouřlivým smíchem a potleskem.

Ještě než nadešla chvíle křtu, přivítal Joachim Dvořák vzácného čestného hosta – plukovníka Jaroslava Hofrichtera s manželkou. Pan plukovník, čtyřiadevadesátiletý distingovaný pán, je bývalý člen 311. československé bombardovací perutě RAF. Svými bohatými zážitky notnou chvíli bavil všechny okolo. Následoval slavnostní přípitek, ve skleničkách se zaleskla „Citadela“ a Pilot společně s Malým princem se mohl rozletět do celého světa. Tak šťastný let!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePilot a Malý princ
Život Antoina de Saint-Exupéryho

Sís, Petr

Labyrint, 2014

Napsat komentář