Nenechte si ujít v týdnu od 6. do 12. října 2014

Nenechte si ujít
Ptáci se chystají na dlouhou cestu do teplých krajin, listy opouštějí svá místa na stromech, zvířata začínají hledat úkryty… Jen my se nikam nechystáme, nikoho neopouštíme ani se neschováváme. Naopak vám nabídneme mnoho literárních akcí – například besedu s Vlastimilem Vondruškou, křest nové knihy Marty Davouze nebo tvořivou dílnu pro děti.

První pozvánku máme do Paláce knih Luxor v Praze, kde se v pondělí 6. října uskuteční křest knihy Marty Davouze Zrcadlení. Autorka s ironií a vtipem komentuje vývoj naší společnosti od konce 80. let minulého století až po současnost. Články, které v knížce najdete, byly již dříve publikovány v českém tisku. Na křest vás zve nakladatelství Mladá fronta, které knihu vydalo. Knihu pokřtí Pavel Kosatík a slovem bude provázet Jakub Železný. Akce začne v 16 hodin.

Budete-li v pondělí v Ostravě nebo v jejím okolí a máte rádi detektivky, pak si nenechte ujít setkání se spisovatelem a publicistou, který píše historické detektivky a romány. Beseda s Vlastimilem Vondruškou proběhne v knihovně ve Studénce Butovicích od 17.30. Příznivcům Vlastimila Vondrušky doporučujeme k přečtení článek o jeho knihách.

úterý 7. října máme tip na akci nazvanou Hlasité čtení: A jinak vám nic nechybí? v Krajské knihovně v Karlových Varech. Pravidelné čtení z knih domácích i světových autorů bude v úterní podvečer z knihy Nathana Englandera O čem mluvíme, když mluvíme o Anne Frankové. Svazek osmi povídek, které se zabývají problematikou moderní židovské identity, vydalo nakladatelství Paseka. Číst bude Táňa Pařízková.

Od pondělí do neděle probíhá již 18. ročník celostátní akce Týden knihoven. Tuto akci vyhlašuje pravidelně Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). Letos se bude pozornost soustředit zejména na muzejní knihovny. Doporučujeme vám tedy sledovat, která knihovna ve vašem okolí je do akce zapojena. A nezapomeňte, že mnoho knihoven promíjí právě v tomto období pokuty dlužníkům vypůjčených knih, což by se ale nemělo stát jediným důvodem k jejich návštěvě.

V rámci týdne knihoven uspořádala například knihovna v Litvínově autorské čtení s Jaroslavem Žváčkem. Jaroslav Žváček je autorem knihy Lístek na cestu z pekla, která získala cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku a byla rovněž nominována na Cenu Jiřího Ortena. Jaroslav Žváček se mimo to například scénáristicky podílel na seriálu Vinaři. Autorské čtení proběhne ve čtvrtek 9. října od 17 hodin.

Na závěr přinášíme zajímavý tip na literární akci pro rodiče s dětmi. Galerie umění pro děti v Praze pořádá každou sobotu a neděli od 14 hodin zábavné tvůrčí dílny určené dětem všeho věku. V sobotu 11. října budou děti spolu se spisovatelkou Klárou Smolíkovou vytvářet vlastní komiksový příběh a živé obrazy z dalekého vesmíru. Tvůrčí dílna ponese název Putujeme komiksovým vesmírem . Inspirací jim bude knižní novinka Viktorka a vesmírná dobrodružství vydaná nakladatelstvím Portál.

Mnoho dalších pozvánek najdete v našem Kalendáři akcí. Pokud máte nějaký zajímavý tip, můžete sami pozvánku do Kalendáře přidat přes tento formulář.

Doporučení:
Share

Napsat komentář