Knihy Vlastimila Vondrušky v nakladatelství MOBA

perex_MOBA_Vondruska
Jeden z našich nejoblíbenějších autorů vydal nedávno hned tři tituly, které byste si neměli nechat ujít!

Přemyslovci Vlastimila Vondrušky jsou zpět! Vychází třetí, předposlední díl a také další nové knihy nakladatelství Moravská Bastei MOBA.

 

V polovině května vyšla předposlední část historické fresky Vlastimila Vondrušky. Netřeba dodávat, že oba předchozí díly vzbudily obrovský čtenářský zájem a držely se několik měsíců na špici žebříčku nejprodávanějších knih.

 

Přemyslovská epopej III. – Král rytíř Přemysl II. Otakar

Počet stran: 632
Formát: 125 x 205
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Přemyslovská epopej III.

Tentokrát nás děj románu zavede do mládí Přemysla II., do časů, kdy jeho otec Václav I. realizuje svůj politický sen – ovládnout prostřednictvím sňatku prvorozeného syna Vladislava rakouské země. Jenže Vladislav umírá a Přemysl se stane následníkem trůnu.

Aby Přemyslovci udrželi rakouské země, musí se mladý Přemysl oženit s Markétou Babenberskou, starší o více než třicet let. Nové česká královna je však ve věku, kdy není schopna dát zemím následníka. Proto se s ní rozvede a ožení se mladou uherskou princeznou Kunhutou, když předtím ve válce porazí jejího děda, uherského krále Belu IV. Přemysl II. se stává nekorunovaným vládcem zemí na sever od Alp, protože postupně ovládne Rakousko, Štýrsko, Korutany a Chebsko. Navíc se mu narodí kýžený dědic – Václav. Přemysl je na vrcholu své moci.

———————————————————

Další příběhy českého rytíře Martina ze Stvolna, odehrávající se v polovině 14. století líčí Vlastimil Vondruška v knize:

 

Vládcové ostatků

Počet stran: 440
Formát: 115 x 185
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Vládcové ostatků

Císař Karel IV. potvrdí Martinův sňatek s bývalou manželkou třeboňského kata Johankou. Martin ze Stvolna pro ni vzápětí odjíždí do Německa, kde ji nemocnou zanechal v klášteře. S hrůzou se však dozví, že se jí zmocnila inkvizice a drží ji jako rukojmí.

Martin stojí před těžkou volbou – buď se vydat do rukou bývalého přítele Konráda z Wormsu, nebo navždy ztratit svou lásku. Rozhodne se hrát o všechno, a proto se vrací do Francie. Znovu ožívají staré vzpomínky, setkává se s dávnými přáteli a také nepřáteli. Tak začíná další dobrodružné putování středověkou Evropou, které Martina ze Stvolna zavede nejen do papežského Avignonu a na dóžecí dvůr do Benátek, ale spolu s císařem Karlem IV. nakonec i do Říma.

———————————————————

V učebnicích historie a vědeckých dílech najdeme údaje o panovnících, slavných bitvách, hospodářství i umění, ale o základních lidských potřebách se toho dozvíme málo či vůbec nic. Kniha Intimní historie čtenáře seznamuje s tím, co doprovázelo každodenní život lidí od starověku až do 19. století.

 

Intimní historie

Počet stran: 240
Formát: 115 x 180
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Intimní historie

Přečtěte si ukázku z knihy!

Autor si vytkl za cíl čtenáře nejen poučit, ale především pobavit. A tak se vedle základních dějepisných faktů objevují historky ze života, ať již ze starých kronik, či z renesanční satirické literatury.

Vybrané dokumenty či příběhy nejsou samoúčelné, ale snaží se přiblížit základní lidské potřeby v historických souvislostech a objasnit, jaký člověk ve skutečnosti byl. Kniha je prvním dílem na českém literárním trhu, která se čtenářsky přístupnou a zábavnou formou souborně zabývá např. dějinami mytí, toalet, ubytování, holení a stříhání vlasů, nevěstinců, milostných praktik a dalšími projevy všedního života, od těch běžných až k velice intimním. Sleduje, jak se přirozené lidské úkony postupně stávaly společenským tabu a jak se rodil ostych a stud, to vše na rozsáhlém materiálu z celé Evropy.

———————————————————

O autorovi:

Dosud vydal dvacet pět historických románů pro dospělé a dva pro mládež, satirický román o současné politice a několik populárně-naučných knih (mezi jinými Život ve staletích). Je autorem dvou divadelních her a filmu Jménem krále (s Karlem Rodenem v hlavní roli), který vznikl podle románu Vražda v ambitu. Podle románů Dýka s hadem a Záhada zlaté štoly byly natočeny rozhlasové hry (vydané rovněž na CD).
Již pětkrát obdržel „Cenu čtenářů“ nakladatelství MOBA, dále získal Zlatou stuhu IBBY a cenu knihovníků SUK.
(Info o autorovi a foto: nakladatelství MOBA)

 

Máte rádi knihy Vlastimila Vondrušky?
Jakou z výše uvedených byste si rádi přečetli?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřemyslovská epopej III
Král rytíř Přemysl II. Otakar

Vondruška, Vlastimil

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizeIntimní historie
...od antiky po baroko

Vondruška, Vlastimil

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizeVládcové ostatků

Vondruška, Vlastimil

Moravská Bastei MOBA, 2013

Napsat komentář