Březen – měsíc čtenářů 2012

1368361_reading_book
Propagovat ve zvýšené míře knihy a čtenářství vůbec je dlouhodobou tradicí související s třetím měsícem každého roku. Cílem je posilovat význam četby a upozornit na činnosti knihoven.

Dříve se tyto akce nazývaly Březen – měsíc knihy, od roku 1998 do roku 2008 pak Březen – měsíc internetu. V této době bylo cílem připomenout význam internetu i pro různé znevýhodněné skupiny lidí, například handicapované či nezaměstnané. Od roku 2008 se tato celostátní akce nazývá Březen – měsíc čtenářů.

Jaký bude letošní ročník?

1. Opět budou především knihovny zprostředkovávat občanům v co možná nejvvyšší míře setkání s autory literárních děl, například formou besed či veřejných čtení.

Jedná se o tzv. Maraton čtení. Svaz českých knihovníků a informačních pracovníků doporučuje zaměření na autory, jejichž díla byla v minulosti oceněna v soutěži o nejlepší českou knihu Magnesia Litera (nebo jsou nominováni do jejího letošního ročníku).

2. Jako každý rok bude i letos oceněn Čtenář roku. Každá knihovna má možnost ocenit toho nejlepšího čtenáře. Cílem je podporovat a zvyšovat prestiž četby. Od tohoto roku mohou také knihovny ocenit ty nejvěrnější čtenáře, tedy ty, kteří mají nejdelší evidenci v knihovně.

3. Na začátku března proběhne tzv. Týden čtení. Je ten naplánován na 5.-11.3.2012. V této době se konají nejrůznější akce četby, kdy nejmladší čtou starším nebo naopak. Probíhají i netradiční formy, kdy se čte jinde než v knihovně (mezi návrhy Svazu knihovníků a informačních pracovníků patří třeba na střeše, v tramvaji či v jeskyni). Jde o co nejmasivnější propojení knihovny se čtenáři.

Každoročně Svaz knihovníků a informačních pracovníků doporučuje zaměření na autory, kteří slaví v daném roce nějaké významné výročí. Pro letošní ročník se doporučuje zaměření na Charlese Dickense (200 let výročí narození), Boženu Němcovou (150 let výročí úmrtí) a na Jiřího Trnku (100 let výročí narození).

4. Již tradiční akcí se stalo vyhlášení soutěže o nejlepší webové stránky knihoven BIBLIOWEB. Letos proběhne třináctý ročník. Soutěží se ve dvou kategoriích – odborné knihovny a knihovny zřizované krajem, městem či obcí. Cílem je zajistit přehlednost webových stránek knihoven, jejich dostatečnou úroveň a dostatek informací pro občany.

Kam se podívat?

Městská knihovna Antonína Marka Turnov zahajuje právě v březnu v rámci Měsíce čtenářství a čtenářů a u příležitosti Týdne čtení dlouhodobou akci Krakonošův rok. Jedná se o cyklus pořadů, který je věnován spisovatelce a pohádkářce Marii Kubátové. Ta je také kmotrou knihovny.

Městská knihovna Horažďovice chystá na březen celou řadu akcí, kterou chce podpořit čtenářství. Návštěvníci knihovny se mohou těšit například na besedu se spisovatelkou Martinou Drijverovou a výtvarníkem Vojtěchem Otčenáškem. Setkání se uskuteční 8. března 2012 pod názvem Pověst… dopověz.

V Městské knihovně Moravský Krumlov mají čtenáři možnost setkat se spisovatelkou Klárou Janečkovou, která vydala svou první knížku před osmi lety a tím odstartovala úspěšnou spisovatelskou dráhu. Připraven je dopolední program pro studenty, večer je přístupný široké veřejnosti. Klára Janečková bude číst 20. března 2012 z knihy Temnota, součástí akce bude beseda a autogramiáda.

Četl Jan Ámos pohádky? Tak přesně takový je i název programu, který pořádá Knihovna Františka Kožíka v Uherském Brodě. Akce je určena hlavně dětem, proběhne 30. března 2012. Děti se mohou těšit na divadelní představení Čert a Káča, ale i na zábavný test J. A. Komenského. Nebude chybět výroba komiksu.

Knihovna města Plzně se věnuje ve svých programech Boženě Němcové.

Připravena je například výstava Pocta Boženě Němcové či přednáška Věry Kubové, která se této naší významné spisovatelce věnuje. Přednáška proběhne 14. března 2012 v Polanově síni.

V Knihovně Jiřího Mahena v Brně se v rámci Týdne čtení bude konat hned několik akcí, ze kterých můžeme připomenout například výstavu Královna knížek. Návštěvníci na ní mohou shlédnout to nejlepší z knih za uplynulý rok.

Na společné čtení se starostou vás zve 8. března 2012 pobočka v Židenicích.
Ti nejmenší se mohou zapojit do výtvarné dílny, ve které se bude vyrábět leporelo s obrázky.

A na závěr přidám tip z Knihovny Jiřího Čtvrtka v Jičíně. Tady se rovněž koná celá řada akcí, ráda bych upozornila na besedu s Markétou Hejkalovou, která se pro veřejnost uskuteční 21. března 2012. Markéta Hejkalová je nejen šéfredaktorka nakladatelství Hejkal, ale také spisovatelka a překladatelka finského spisovatele Mika Waltariho.

Moje nabídka rozhodně netvoří všechny akce, které se u příležitosti Března – měsíce čtenářů konají. Vydáte se na nějakou ve svém okolí? Zkuste se také podívat do našeho kalendáře akcí, kde můžete načerpat inspiraci…

Doporučení:
Share

Březen – měsíc čtenářů 2012 - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. DR napsal:

    Psaní knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo, závěr všeho – Boha se boj a jeho přikázání zachovávej, na tom u člověka všechno závisí…vzkazuje král Šalamoun v Kazateli 12.kapitole na konci

Napsat komentář