Dnes uplyne rok od smrti spisovatele Arnošta Lustiga

nahled_lustig
Novinář a autor knih s tematikou holocaustu Arnošt Lustig patřil mezi spisovatele světového významu. Výročí jeho smrti stojí nepochybně za připomenutí jeho tvorby…

Narodil se 21. 12. 1926 v Praze, kde také loni zemřel na zákeřnou nemoc. Jeho díla se opírala o vlastní zkušenosti, které prožil v koncentračních táborech za druhé světové války.

Arnošt Lustig patří mezi světoznámé spisovatele, jeho tvorba zahrnuje na dvě desítky knih. Svůj mimořádný a vytříbený literární styl opírá o neobyčejně bohaté životní zkušenosti a osud, který by se bez nadsázky vešel do několika životů.

Jako patnáctiletý byl odsunut do terezínského ghetta a později prošel koncentračními tábory Osvětim a Buchenwald. V dubnu 1945 uprchl z transportu smrti do Dachau a skrýval se v Praze, kde se zúčastnil květnového povstání. Po válce studoval žurnalistiku a souběžně působil jako novinář; v roce 1948 se například zúčastnil jako dopisovatel izraelsko-arabské války. V období politických procesů 50. let byl vyšetřován Státní bezpečností pro podezření z pomoci uprchlíkům do Izraele.

Později působil jako vedoucí kulturní rubriky Mladého světa a scenárista Čs. filmu. Filmy natočené podle jeho scénářů, jako Modlitba za Kateřinu Horovitzovou, Transport z ráje, Démanty noci a Dita Saxová, mu získaly světovou proslulost. V roce 1968 odešel přes Itálii, Izrael a Jugoslávii do USA, kde přednášel na několika univerzitách. V roce 2008 získal mezinárodní literární Cenu Franze Kafky a v roce 2009 byl nominován na Man Booker International Prize.

Arnošt Lustig byl domovským autorem vydavatelství Mladá fronta.

Poslední knihou, která zde po jeho smrti vyšla, jsou Povídky Lustig + Lustigová.

Do tohoto souboru vybral Arnošt Lustig nedlouho před smrtí své dvě povídky Poslední den ohňů a Chvíle hned po ránu, další dvě povídky přidala jeho dcera Eva – Bílý vítr a Sláva Chaima Steina.

Vznikla tak výjimečná sbírka textů obou spisovatelů. Čtenář tak má možnost porovnat, jak či zda Lustig ovlivnil tvorbu své dcery.

Knihy Arnošta Lustiga vydané Mladou frontou naleznete zde

V Klubu knihomolů si můžete přečíst také recenze knih Arnošta Lustiga: Okamžiky s Otou Pavlem, Tachles, Lustig (od Martiny Běhalové) a ještě jednou Tachles, Lustig (od JaPy). Naše krátké ohlédnutí za významným českým spisovatelem najdete v článku Naplnily se dny Arnošta Lustiga (1926-2011).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOkamžiky s Otou Pavlem
Unikátní svědectví o přátelství dvou spisovatelů

Arnošt Lustig

Mladá fronta

zobrazit info o knizeTachles, Lustig - doplněné vydání

Hvížďala, Karel

Mladá fronta, 2011

zobrazit info o knizeŽivel Lustig
Jak se píše kniha

Emingerová, Dana

Mladá fronta, 2011

zobrazit info o knizePovídky

Lustig, Arnošt - Lustigová, Eva

Mladá fronta, 2011

Napsat komentář