Podle někoho geniální příručka, podle mě ztráta času

Obálka knihy
Tato kniha může podle názoru vydavatele nahradit desítky jiných publikací z oblasti rozvoje osobnosti, soft skills nebo manažerské literatury. Na internetu je řada pochvalných recenzí. Já s nimi však nesouhlasím. Podle mě je to ztráta času. Neposuzuji autorovy metody, o těch nevím nic, protože jsem četla jen tuto jeho knihu, a v ní prostě téměř nic nebylo.


Podle úvodu a textu na obálce nové publikace Davida Grubera Bude hůř, ale vám bude líp z nakladatelství BizzBooks jsem měla pocit, že držím v ruce příručku, kde se dozvím něco velmi zajímavého, užitečného a nebudu vědět, jak jsem bez těchto informací mohla dosud žít. Nestalo se, a protože kniha průběžně tak nepostradatelné vědomosti slibuje, jsem značně zklamaná.

Autor na začátku vypočítává čtyři klíčové komunikační elementy. 1) Varuje, že komunikačně dobří se stanou ještě lepšími a komunikačně slabí se stanou ještě slabšími. 2) Upozorňuje, že pokud nevezmete své vzdělání do rukou sami, tak se o vás nikdo nepostará. 3) Připomíná, že trénování komunikačních dovedností je dnes již nutností. 4) Zdůrazňuje, že získat klíč k efektivní komunikaci je možné najednou, ne po kapkách. Následující kapitoly rozebírají jednotlivé faktory podrobněji.

V první kapitole zjistíme, že na nás mají rodiče vliv v tom, že se jim snažíme podobat nebo naopak se proti nim vymezujeme. I další lidé, které potkáváme, ovlivňují naše jednání a komunikační dovednosti. Každý si tak vytvoříme určitý komunikační styl a ten pak používáme. Někdy funguje, někdy nefunguje. Ve všech komunikačních situacích by však uspěl jen tzv. všetyp, ten, kdo by ovládal všechny typy chování a dokázal je aplikovat.

Při výkladu o druhém komunikačním faktoru autor upozorňuje, že existují na trhu i špatné komunikační kurzy. On pokládá za špatnou celou řadu kurzů, které jsou v nabídce. A velmi podrobně popisuje, jak vypadají a jak by vypadat neměly. Rozepsání třetího fakturu pak úzce navazuje na druhý.

Čtvrtá část, kterou autor sám označuje za nejdůležitější, jako jediná přináší alespoň nějaké nové informace. (Fakta z předchozích kapitol jsem slyšela už mnohokrát.) Nejprve vypráví příběh kosmonauta Martina. Ten se dostane na planetu, kde nikdo neumí řešit kvadratické rovnice. Martin je to naučí podle pozemského vzorečku. Gruber se pak dostává k dialogu mimozemšťana Burgera, který přilétá na Zemi, aby pomohl vyřešit všechny naše komunikační problémy. Představuje své vzorce (psychovzorce neboli multimetody), které by mohly zaostalým pozemšťanům pomoci s jejich komunikací a nahradit všechny příručky, protože ty se dosud soustředily vždy jen na jeden úzký problém. Oproti tomu jeho psychovrozce dokáží vyřešit všechny naráz tak, jako dokázal jeden vzorec pro kvadratické rovnice vyřešit všechny kvadratické rovnice najednou. Konkrétní psychovzorce, ono kouzelné řešení, kniha však rozebírá jen okrajově a v příloze! Autor je považuje za obecně známé a ty, kteří to potěšení dosud neměli, odkazuje na jinou svou publikaci.

Ukázka z knihy:

„Učte se (z knížek a kurzů) s psychovzorci, s multimetodami. Místo malých dílčích kousků know-how zde máte najednou komplexně všechno. Tím splníte čtvrtý princip dneška.

Dostanete se tak do skupiny lidí vzdělaných a chytrých, kteří mají podle prvního principu největší šanci být ještě chytřejšími a ještě vzdělanějšími.

Nikdo vás ke knihám nebo do kurzů se psychovzorci nebude tlačit; mnozí mají tendenci za knihy a kurzy bez psychovzorců – tedy za knihy a kurzy dnes již zastaralé – inkasovat rychle, než se jejich zastaralost provalí. Musíte se tedy ke studiu psychovzorců prorvat sami, vlastní inicativou. To je druhý princip.

Je možné, že David Gruber skutečně objevil úžasnou metodu, jak ovládnout komunikaci, ale v této knize si o ní nepřečtete skoro nic. Podle mě nemá žádnou informační hodnotu. Možná že v jiných knihách ten poklad najít lze, zde není. Knihu bych doporučila jen těm, kteří četli už jinou, popř. se účastnili nějakého kurzu. Zkrátka těm, kteří už vědí, o co jde. Každopádně já k metodám, jejichž autoři prohlašují, že spasí svět, cítím přirozený odpor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBude hůř, ale vám bude líp
Vše je jen o úspěšné komunikaci

Gruber, David

BizBooks, 2012

Napsat komentář