Fejeton – krátké inspirativní čtení

kniha-venku
Čtete rádi fejetony? Pokud ano, máme pro vás dobrou zprávu. V našich knižních tipech vám představíme dvě knihy fejetonů, které vás uřčitě pobaví!

Jako první vám představíme knihu Maraton a jiné pošetilosti Luboše Brabce, kterého můžete znát z deníku Sport. Začtěte se do šestatřiceti kapitol, které představují různé pohledy na jeden z největších fenoménů moderního přístupu k životu – běh. Knihu vydalo nakladatelství Grada.

Maraton a jiné pošetilosti

Knížka není příručkou s návodem, jak uběhnout maraton, přesto se dozvíte vše podstatné, co k běhání potřebujete znát. Kdy a jaké pít pivo, který tréninkový plán je nejgeniálnější na světě, jak vypadá běžecká sexmise, kde najdete zemi běhání zaslíbenou nebo proč je druhý maraton důležitější než ten první. Maraton a jiné pošetilosti jsou čtivým a s nadhledem napsaným průvodcem po osudu rekreačního běžce, který nemá v genech příliš talentu, neusiluje stát na stupních vítězů a jehož nejmilejší tréninkovou metodou je sled pokusů a omylů.

Autor: Luboš Brabec

Počet stran: 176
Formát: 110×180
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Maraton a jiné pošetilosti

S tím, že nám příroda nepřeje, se holt nedá nic dělat. Zatím. Bohužel nás diskriminují i výrobci a dovozci bot. Ano, vysocí běžci zpravidla mívají taky delší chodidlo. A zkuste u nás sehnat kloudné maratonky velikosti 12 UK. Polovina firem je nevede, další jenom v kategorii nejtěžších modelů. Mezi závodními botami je ještě větší nouze. Jako by obchodníci nepředpokládali, že bychom je mohli potřebovat. Jako by bylo krajně nepravděpodobné, že bychom snad chtěli a mohli běžet rychle.
Pokud se běh nemá stát sportem pouze pro geneticky vyvolené, jako třeba dostihy, je na čase něco podniknout. Pro začátek by bylo dobré přesvědčit pořadatele, aby kategorie ve výsledcích nedělili jenom podle věku a pohlaví, nýbrž spravedlivě taky podle výšky. I my máme nezpochybnitelné právo stát občas na bedně. Kategorie M 185, M 195, Ž 170, Ž 180 – to zní hezky, ne?

———————————————–

Sbírka Okamžik medvěda obsahuje soubor fejetonů a různých příležitostných textů, které tvoří portrét spisovatelčiny osobní filozofie. Knihu Olgy Tokarczukové vydalo nakladateltsví Host.

Okamžik medvěda

Autorka v této knize píše vážně, ale i s humorem, využívá fiktivní motivy, hraje si se čtenářem. Je schopna vyjádřit, co pro ni znamená být Polkou, aniž by sklouzla k tupému nacionalismu, jehož je hlasitou kritičkou. Název knihy Okamžik medvěda je jakousi alegorií toho, že člověk může být světem okouzlen pouze tehdy, když odmítne jediný výklad pravdy. Je to zároveň i metafora literatury, toho „zvláštního místa mezi mnoha individuálními pravdami“.

Autorka: Olga Tokarczuková

Překlad: Petr Vidlák
Počet stran: 198
Formát: 127×195
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Okamžik medvěda a prolistujte si ukázku z knihy!

Nepřehlédněte také článek Soubor článků, fejetonů a zamyšlení

Už několik let mě láká myšlenka napsat román, v němž by svět fungoval jinak. Neplatily by pro něj některé samozřejmé předpoklady. Věřím, že považovat něco za samozřejmé vůbec nesouvisí s fakty, ale spíše se společenskou smlouvou a s návyky našeho myšlení, proto je samozřejmost více součástí psychologie než fyziky.
Fascinuje mě zkoumání historických okamžiků, které přetvářely myšlení lidí, a změn reality, které následovaly. Když lidé věřili, že svět je plochý, byl plochý: necestovali k moři, nepřekračovali hranice. Aby byl dokázán geocentrický model sluneční soustavy, byly provedeny poměrně přesvědčivé matematické výpočty, které měly pragmatické využití – bylo možné předvídat zatmění a efektivně vytvářet kalendáře. Náš rozum za každou cenu fandí tomu, čemu věříme. Právě proto je tak těžké změnit svět.

 


 Která z knih vás zaujala více? Napište nám svůj názor do komentáře!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMaraton a jiné pošetilosti

Brabec, Luboš

Grada, 2014

zobrazit info o knizeOkamžik medvěda

Tokarczuková, Olga

Host, 2014

Napsat komentář