Knižní tipy: současná světová tvorba

1209713_turning_pages
Jaká témata si vybírají současní světoví prozaici? Jste-li také zvědaví na odpověď, začtěte se do našich dnešních tipů. Najdete v nich knihy, které můžeme číst díky skvělé práci překladatelů.

Nejčastějším námětem románů je bezesporu láska. Ať již milenecká, partnerská, manželská či třeba i láska k dítěti. Může ale láska svazovat a mučit? Na tuto otázku vám může dát odpověď první kniha naší nabídky s názvem Navždy tvůj z nakladatelství Host.

Navždy tvůj

Autor: Daniel Glattauer
Překlad: Lenka Šedová
Počet stran: 192

Přečtěte si více o knize Navždy tvůj a prolistujte si ukázku z ní

Pětatřicátnice Judith se v supermarketu seznámí s okouzlujícím svobodným architektem Hannesem. Zdá se, že je to po všech stránkách ideální muž. Jenže… Intenzita jeho lásky začne Judith dusit. Čím víc se chce z příliš těsného vztahu vymanit, tím víc se k ní Hannes snaží připoutat. To, co začalo jako klasický milostný příběh, končí jako napínavý psychothriller.

———————————————————

A opět v hlavní roli láska. Jen se za ní vypravíme do historie a do Země vycházejícího slunce, čili do Japonska. Román se jmenuje Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta a vydalo ho nakladatelství Mladá fronta.

Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta

Autor: David Mitchell
Překlad: Petra Diestlerová
Počet stran: 504

Přečtěte si více o knize Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta a ukázku z ní

Japonsko, přístav Nagasaki a ostrov Dedžima, rok 1799. Právě tam umístil David Mitchell svého hrdinu, mladého úředníka Jacoba de Zoeta, který doufá, že nalezne své štěstí. Namísto toho jej osud vžene do divokého dobrodružství: Zamiluje se do Japonky Orito, dcery samuraje a porodní báby. Jenže jednoho dne zemře Oritin otec a Orito zmizí. Objevují se zvěsti, že byla prodána do otroctví. Jacob ji vyráží hledat…

———————————————————

Tři rodiny, troje různé osudy v šedesátých letech dvacátého století líčí nový německý román. Důležitou roli v něm hraje láska mateřská a přátelská. Knihu s názvem Světlé dny vydalo nakladatelství Host.

Světlé dny

Autor: Zsuzsa Bánková
Překlad: František Ryčl
Počet stran: 400

Přečtěte si více o knize Světlé dny a prolistujte si ukázku. Více informací najdete také na našem webu.

V malém městečku na jihu Německa prožívá děvčátko Seri světlé dny svého dětství: dny, které tráví v zahradě u své kamarádky Aji, pocházející z maďarské artistické rodiny a žijící s matkou v chatrči na kraji města. Kniha vypráví příběh tří rodin a provází své mladé hrdiny celou první půlí jejich života. Když Seri, Karl a Aja odjedou studovat do Říma, jejich přátelství je podrobeno náročné zkoušce.

 ———————————————————

Obyčejný život je nevyčerpatelnou studnicí inspirace pro autory po celém světě. Jeden zajímavý osud líčí i nový román z nakladatelství Mladá fronta s názvem Deštník pro tento den.

Deštník pro tento den

Autor: Wilhelm Genazino
Překlad: Petr Štědroň
Počet stran: 152

Přečtěte si více o knize Deštník pro tento den

Bezejmenný hlavní hrdina úžasného Genazinova románu, který testuje na svých nohou drahé polobotky, navštěvuje dávné přítelkyně, sepisuje posudky na drahé anglické boty, a za honoráře si užívá skromného života. Jenže když ho opustí poslední přítelkyně Lisa a honorář za posudek klesne na minimum, ze kterého se už nedá žít, musí se něco zásadního změnit…

———————————————————

Novinářské prostředí je bohaté na rozdílné osudy. I proto se stává často zdrojem námětů pro tvůrce románů. Dílo s neobvyklým názvem Imperfekcionisté, odehrávající se v redakci novin, vydalo nakladatelství Host.

Imperfekcionisté

Autor: Tom Rachman
Překlad: Ivana Kuglerová
Počet stran: 328

Přečtěte si více o knize Imperfekcionisté, prolistujte si ukázku z ní a nepřehlédněte recenzi!

Kniha prostřednictvím jedenácti příběhů vykresluje více než padesát let historie jedněch novin, od zlatých časů k jejich úpadku. Ačkoli se každá z kapitol odehrává v jiném období a točí se kolem jiné postavy, je kniha – právě díky hrdinům, kteří proplouvají napříč jednotlivými epizodami důmyslně propojeným příběhem.

———————————————————

Co se stalo v létě jednoho roku? Zajímavá koláž událostí, které se staly, stát mohly nebo se odehrály pouze ve fantazii autora. Takto vypadá kniha s neobvyklým názvem 1913. Léto jednoho století, kterou vydalo nakladatelství Host.

1913. Léto jednoho století

Autor: Florian Illies
Překlad: Tomáš Dimter
Počet stran: 320

Přečtěte si více o knize 1913. Léto jednoho století a prolistujte si ukázku z ní. Další informace o knize a autorovi naleznete i na našem webu.

POZOR! O román 1913. Léto jednoho století si můžete zahrát až do 17.7. v naší soutěži!

Rok, kdy se prudce střetává devatenácté a dvacáté století. Proust hledá ztracený čas, Malevič maluje čtverec, Kafka píše nekonečně dlouhé a nezměrně krásné dopisy Felici Bauerové, Stravinskij a Schönberg vyvolávají neslýchané skandály, Duchamp montuje kolo na kuchyňskou stoličku, Kirchner zas a znovu maluje Postupimské náměstí…

———————————————————

Líbí se vám knihy v naší nabídce? Jste příznivci překladové literatury nebo dáváte přednost domácí tvorbě?

 

Nenechte si ujít šanci a vydražte si tyto knihy
v našich aukcích nebo je získejte v našich soutěžích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeImperfekcionisté

Rachman Tom

Host, 2013

zobrazit info o knizeSvětlé dny

Bánková, Zsuzsa

Host, 2013

zobrazit info o knizeDeštník pro tento den

Genazino, Wilhelm

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeNavždy tvůj

Glattauer, Daniel

Host, 2013

zobrazit info o knizeTisíc podzimů Jacoba de Zoeta

Mitchell, David

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knize1913. Léto jednoho století

Illies, Florian

Host, 2013

Napsat komentář