Příroda a ekologie

priroda-ekologie-nahled
Pro dnešní den jsme si pro vás připravili výběr knih o přírodě a ekologii! Přečtěte si o výmladkových lesech z různých perspektiv, nahlédněte do světa hub, naučte se rozpoznávat různé druhy ptactva a v neposlední řadě si přečtěte o tom, jak voda souvisí s globální chudobou a sociálními nerovnostmi.

Jako první vám dnes představíme knihu Výmladkové lesy, jejímž editorem je Radim Hédl. Kniha kombinuje pohledy přírodních i humanitních vědců, kteří se na výmladkové lesy dívají jako na fenomén prostupující jak akademickou, tak praktickou sférou. Publikace zároveň nabízí i pohled na historii výmladkových lesů nejen v České republice, ale i napříč Evropou.

Výmladkové lesy jsou v poslední době předmětem zvýšeného zájmu vědců z přírodních i humanitních oborů, lesníků i ochránců přírody. Potkávají se v nich různé ohledy, motivované prakticky i ryze akademicky. Výmladkové lesy jsou totiž velmi komplexní a fascinující fenomén, který je propojen výmladkovým hospodařením s dřevinami. Jednoduše to znamená, že obnova dřevin závisí nikoli na zmlazení ze semene, ať už přírodním nebo z výsadby, ale na jejich přirozené schopnosti obrazit a vyrůst z pařezů nebo ořezaného kmene. Poněkud paradoxní je ovšem skutečnost, že výmladkové lesy u nás už skoro nejsou. A to přesto, že v poměrně nedávné minulosti se výmladkově hospodařilo na velké části území nejen České republiky, ale téměř celé Evropy. Důvody opuštění byly pragmatické, částečně ideologické a možná i trochu estetické. Motivací současné obnovy výmladkových lesů je péče o přírodu a biodiverzitu, stejně jako diverzifikace způsobů hospodaření v lesích. O tom všem je tato kniha.

Výmladkové lesy

Ekologie, hospodaření, historie a estetika
Autor: Radim Hédl (ed.)

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 153×216 mm
ISBN: 978-80-7675-149-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Výmladkové lesy vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Základním motivem je schopnost dřevin regenerovat své stonky z druhot- ných dělivých pletiv. Když se strom pokácí, po obvodu pařezu začnou velmi rychle vyrůstat pupeny a nové růstové vrcholy, které za pár let mohou vytvořit nové kmeny. Strom pak nemá jen jeden kmen, ale tvoří ho tak zvaný mnohokmen čili polykormon. Ten se dá kácet opakovaně a nové kmeny vyrůstají zas a znovu. To může fungovat stovky let a staré pařezové mnohokmeny jsou pak nejen přírodním objektem a stanovištěm mnoha druhů organismů, ale také dokladem o dlouhodobé lidské činnosti. Nové stromy není třeba ani vysazovat, ani čekat na přirozené zmlazení ze semene. V tom je výmladkové lesní hospodaření velmi efektivní a díky tomu bylo po staletí podstatným zdrojem palivového a užitkového dřeva.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi/editorovi

Radim Hédl (*1976) vystudoval geobotaniku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze (2001) a malbu na Akademii výtvarných umění v Praze (2003). Formální studium uzavřel doktorátem z krajinné ekologie na Lesnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně (2005). Od roku 2004 je zaměstnán jako vědecký pracovník v Botanickém ústavu AV ČR, kde od roku 2006 vede brněnské oddělení vegetační ekologie. Zároveň působí na katedře botaniky Přírodovědecké fakulty Palackého univerzity v Olomouci, kde přednáší a vede studenty. V odborné práci se zaměřuje na ekologii rostlin a jejich společenstev. Svůj výzkum soustředí na lesy mírného pásma, ale také rovníkových tropů. Zajímá ho biodiverzita a dynamika na všech časových měřítcích, obecně i ve vztahu k ochraně přírody a lesnímu hospodaření. Výmladkové hospodaření vnímá jako skvělý prostředek k diverzifikaci péče o naše lesy a cestu k obnově biodiverzity nejen lesních ekosystémů.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Pro vášnivé houbaře a houbařky máme knihu Houby – Do kapsy od uznávaného odborníka Markuse Flücka. Díky tomuto atlasu se v houbách začnete lépe orientovat a zároveň poznáte třeba i nové zajímavé druhy!

Pomocí barevného kódu se dokážete v této knize o houbách rychle zorientovat. Díky rozdělení hub do tří skupin dokážete snáze najít správný druh. Při určování hub není rozhodující barva nebo povrch klobouku, nýbrž spodní strana klobouku. Když si houbu prohlédnete zespodu, uvidíte, zda se jedná o houbu rourkatou, nebo lupenatou. K lupenatým houbám patří většina druhů; ty si pak můžeme rozdělit do dalších podskupin. Všechny ostatní druhy, které do tohoto schématu nezapadají, jsou zařazeny do třetí skupiny. Objevujte nové zajímavé druhy s naším atlasem.

Houby – Do kapsy

127 druhů
Autor: Markus Flück
Přeložila: Jitka Koubková

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 108×180 mm
ISBN: 978-80-271-3572-1
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Houby – Do kapsy vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Markus Flück (*1960) je certifikovaný odborník na houby s dlouholetou sběratelskou a kontrolní praxí. Disponuje rozsáhlým fotografickým archivem, který již řadu let rozšiřuje a udržuje. Jako autor různých knih o houbách, včetně bestselleru Welcher Pilz ist das?, se stal známým i za hranicemi Švýcarska.

Zdroj informací: knihkupectví Thalia

————————————————

Zajímá-li vás svět ptactva, atlas Zahradní ptáci od Felixe Weiße je přesně pro vás! V knize naleznete detailní ilustrace a charakteristiky 75 druhů ptáků, které vám v jejich rozpoznávání hravě pomůžou. Je to zkrátka kniha pro všechny přírodní nadšence!

Zahradou se prohání pták – ale jaký druh a jak ho jen poznat? Tento atlas vám to usnadní. S pomocí jasných charakteristik a podrobných ilustrací lze rychle zúžit okruh možných kandidátů. Okamžitě tak poznáte, kdo odpočívá v živém plotu, přespává v ptačí budce, zobe u krmítka nebo cvrliká na střeše. Portréty jednotlivých druhů ptáků doplňují zajímavá fakta.

Zahradní ptáci

Rozpoznejte snadno 75 druhů opeřenců
Autor: Felix Weiß
Ilustrátor: Paschalis Dougalis
Přeložil: Martin Richter

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 132×193 mm
ISBN: 978-80-7670-125-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zahradní ptáci vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

ukazka-ptactvo

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Felix Weiß je vystudovaný biolog – má velmi rád přírodu a je autorem několika atlasů a knih o ptácích a rostlinách.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

O ilustrátorovi

Paschalis Dougalis je ilustrátor a výtvarník – specializuje se na kresby přírody a divoké zvěře. Žije a pracuje v Mnichově. Zajímá se zejména o euroasijské ptáky a savce. Ilustroval několik přírodopisných knih a jeho díla byla opakovaně oceněna.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Herec Matt Damon a inženýr Gary White se spojili a vytvořili inovativní projekt Water.org, který má pomoci znevýhodněným komunitám a milionům lidí s přístupem k čisté vodě. Svoji cestu, přístupy, hledání a nacházení odpovědí na problematiku dostupnosti vody popisují v nové knize Hodnota vody.

Jak souvisí čistá voda s chudobou, s vytvářením ekonomických příležitostí a s bojem s nerovností?

Každé ráno se po probuzení můžete osprchovat, uvařit si kávu a spláchnout na toaletě, a nijak se nad tím nepozastavujete. Na celém světě je ale více než tři čtvrtě miliardy lidí, kteří nic z toho udělat nemohou – v blízkosti svého domova totiž nemají žádný zdroj čisté vody. A 1,7 miliardy lidí nemá přístup k žádné toaletě. Tato krize se dotýká třetiny lidí na naší planetě. Brání dětem chodit do školy a ženám pracovat. Drží lidi v pasti extrémní chudoby. Napomáhá šíření nemocí.

Řešení ale existuje. Právě toto přesvědčení svedlo dohromady filmového herce Matta Damona s inženýrem Garym Whitem, odborníkem na problematiku vody. Po dlouhá léta hledali a nacházeli odpovědi: nejprve nesprávné, později napůl správné a pak téměř správné. Postupem času vytvořili se svou organizací Water.org přístup, který funguje. Na základě spolupráce s partnery napříč východní Afrikou, Latinskou Amerikou, jižní a jihovýchodní Asií pomohli získat přístup k vodě a hygieně už více než 40 miliónům lidí.

V knize Hodnota vody se Gary s Mattem vydávají na cesty – vyprávějí příběhy a současně odhalují různé pohledy a zkoušejí nové nápady. Pohybují se mezi komunitami, kterým se snaží prospět, a jednacími sály, kde se odehrávají rozhodnutí. S humorem i pokorou popisují problémy spojené s uvedením zbrusu nového a velmi ambiciózního modelu, který má přinést lepší zdraví a větší prosperitu lidem na celém světě.

Hodnota vody

Hledání řešení největšího světového problému
Autoři: Matt Damon, Gary White
Přeložila: Alena Švomová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-293-4
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Hodnota vody vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Hlavním důvodem, proč jsem optimistický – a vlastně jediným důvodem, proč jsem optimistický – je to, že Wema mohla chodit do školy. Cesta ke studni, ke které jsme došli, trvala půl hodiny, ale každodenní hodina chůze jí ponechávala dostatek času na to, aby chodila do školy a napsala domácí úkoly před západem slunce – ve vesnici nebyla elektřina, takže po setmění se nedalo číst. Organizace DATA mi ji představila, protože šlo relativně vzato o šťastný případ – o dívku, která měla dost štěstí, protože studna byla poblíž, a ona tak mohla pěknou část dne věnovat učení. Milióny dívek takové štěstí nemají. Dojít pro vodu pro ně neznamená jednu hodinu, ale zabere to hodiny tři, čtyři nebo šest. Je to jejich práce: chodí pro vodu. Tato povinnost jim neumožňuje chodit do školy nebo pracovat na poli a pomoci svým rodinám vydělat peníze, nebo vyrábět něco, co by mohly prodat na trhu. V některých oblastech Indie je voda dokonce tak vzácná, že si muži berou „vodní manželky“ – druhou a dokonce třetí ženu, které tráví celý den tím, že rodině nosí vodu.
Pořád se mi vracelo to staré rčení: „Voda je život.“ Kolik hodin z toho čtrnáctiletého života se už ušetřilo díky tomu, že někoho napadlo vykopat studnu míli od jejího domu, místo čtyř nebo pěti mil? Toto rozhodnutí bylo důvodem, proč mohla trávit dny i něčím víc než jen chozením ke studni. Bylo důvodem, proč mohla jít za svým snem, který jí připadal tak velký a odvážný, že se dokonce zdráhala o něm mluvit nahlas. Pro Wemu voda znamenala život; znamenala i to, že míří za lepším životem.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Gary White je spoluzakladatelem a ředitelem organizací Water.org a WaterEquity. V roce 1991 zahájil činnost organizace Water Partners, nyní nestátní neziskové organizace s mezinárodní působností známé jako Water.org. Dnes stojí v čele dvou společností se zaměřením na vytváření a realizaci řešení globální vodní krize na tržní bázi, které přinášejí inovativní způsoby provedení a financování projektů souvisejících s vodou a hygienou.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Matt Damon je herec, producent, scenárista a také spoluzakladatel organizací Water.org a WaterEquity. V roce 2006 založil nadaci H20 Africa, jejímž cílem je zvýšit na tomto kontinentu povědomí o iniciativách spojených s vodou. Díky aktivní účasti na fungování organizací Water.org a WaterEquity se Matt dostal do pozice jednoho ze světových odborníků na problematiku vody a hygieny.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýmladkové lesy
Ekologie, hospodaření, historie a estetika

Hédl, Radim (ed.)

Dokořán, 2023

zobrazit info o knizeHouby – Do kapsy
127 druhů

Flück, Markus

Grada, 2023

zobrazit info o knizeZahradní ptáci
Rozpoznejte snadno 75 druhů

Weiß, Felix

Kazda, 2023

zobrazit info o knizeHodnota vody

Damon, Matt - White, Gary

Jota, 2023

Napsat komentář