Už jste někdy rybařili uprostřed pouště?

lososi
Lososi v Jemenu? Co by ne, i bláznivé a zdánlivě neuskutečnitelné sny se mohou stát realitou. Projekt zanesení lososů do Jemenu nemá ve světě obdoby, proto připoutal pozornost jak veřejnosti a politiků, tak i teroristické organizace al-Káida.

Lov lososů v Jemenu (Salmon Fishing in the Yemen) je kniha britského spisovatele Paula Tordaye, kterou v roce 2007 vydalo nakladatelství Jota. Na svém kontě má Torday i další publikace, v roce 2008 napsal Bordeaux – Vášeň až do dna, roku 2009 Mezipatro a jeho nejnovější knihou je The Hopeless Life Of Charlie Summers z roku 2010.

Autora fascinují lidé, kterým se hroutí život. Proto i hrdina Lovu lososů v Jemenu Dr. Alfred Jones má problémů víc než dost. Pracuje jako vědec v Národním centru péče o rybářské oblasti v Londýně a nemá nijak velký plat. Zato jeho žena Mary vydělává víc než dost a neustále mu to připomíná. To je to jediné, o čem s ním mluví, Mary je zásadová kariéristka největšího kalibru, kvůli pracovnímu růstu dokonce odjela na dva roky do Ženevy a to, že se hodně dlouho neuvidí s manželem, ji nijak netrápilo, peníze jsou pro ni důležitější.

Opuštěný Alfred se začne, po vzoru své ženy, věnovat více práci a přijme nabídku k bláznivému projektu, jehož cílem je vybudování řeky pro lososy v Jemenu. Ve skutečnosti ale neměl moc na výběr, projekt přilákal pozornost mnoha politiků, kteří ho viděli jako šanci odvést pozornost médií a veřejnosti od nekalostí, které se jinak na Středním východě děly. Dr. Jones dostal ultimátum, buď se do projektu zapojí a povede ho, nebo bude nucen odejít ze zaměstnání. Vybral si projekt. Určitě mu při rozhodování pomohl i fakt, že zástupkyní firmy, se kterou jednal, byla přitažlivá, mladá hnědovláska Harriet.

Mary ale ani trochu nebyla jako Harriet… Mary neměla ráda vkusné ženské šaty ani parfémy. Doma nosila neforemný hnědý lněný pracovní oděv a do práce šedý. Voněla čistotou, neboť používala jakési dezinfekční mýdlo. Vždy byla uhlazená a upravená… Ke svému úleku jsem zjistil, že tyto dvě ženy srovnávám a že Mary z toho nevychází moc dobře. Co bylo špatné na tom nosit elegantní kostým mísot oděvu, který vypadal, jako by jej navrhoval člen Čínské komunistické strany?(str. 63-64)

Úkolem Alfreda a Harriet bylo splnit přání jednomu ohromně bohatému šejkovi z Jemenu, který miloval rybaření. Přál si, aby si jeho koníček mohl vyzkoušet každý, tedy i obyvatelé Jemenu. Alfred dlouhé hodiny přemýšlel a došel k názoru, že to není nemožné. Podaří se mu opravdu vytvořit nádrž pro lososy uprostřed pouště?

Kniha je z velké části tvořená dopisy a e-maily, které si hrdinové vyměňují. Je tu jak pracovní korespondence vědce Jonese s jeho šéfem a s Harriet, tak i osobní dopisování s manželkou Mary. Jsou zde i dopisy mezi Harriet a jejím snoubencem, který je na misi v Íránu, a v neposlední řadě i dopisy členů teroristické organizace al-Káida, která plánuje atentát na šejka. Každý z hrdinů má trochu jiný styl psaní, někdo je zábavný, někdo naopak směřuje k nudnosti. Dle mého je tu těch dopisů až zbytečně moc, autor jimi knihu sice příjemně okořenil, ale ani s kořením by se to nemělo přehánět. Zbytek knihy je tvořen úryvky z deníku hlavního hrdiny Jonese, zápisy z různých jednání týkajících se projektu, či několika odstavci z autobiografie jednoho z hrdinů.

Každý z vás měl určitě někdy bláznivý nápad, kterému nikdo jiný kromě vás nevěřil. Kniha dokazuje, že i ty nejbláznivější výplody fantazie se mohou vyplnit. Blíží se čas dovolených, tak až pojedete k moři, nezapomeňte si do kufru přibalit i Lov lososů v Jemenu, na pláži se vám určitě bude hodit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLov lososů v Jemenu

Torday, Paul

Jota, 2007

Napsat komentář