Nový Lovec draků

Khaled Hosseini Lovec draku
Příběh Amíra a jeho rodiny, která prchá z Afghánistánu do Ameriky, se dočkal dalšího vydání, jež českým čtenářům tentokrát přináší nakladatelství Argo.

Afghánistán, 1975: dvanáctiletý Amír zoufale touží po vítězství v místním turnaji papírových draků a jeho věrný přítel Hasan mu slíbí pomoc. Ani jeden z nich však netuší, že toho odpoledne potká Hasana neštěstí, které jim oběma změní život navždy. Amírova rodina po ruské invazi do Afghánistánu uteče do Ameriky, jednoho dne si však Amír uvědomí, že se do rodné země ovládané Tálibánem musí vrátit, aby našel to jediné, co ve světě nezíská: vykoupení.

 

Lovec draků

Autor: Khaled Hosseini
Přeložila: Eva Kondrysová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 149×210 mm
ISBN: 978-80-257-1969-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Lovec draků vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

„Říkal, že mu způsobí stejné potěšení napálit to do vás, jako…“ Karím to nedopověděl, ale kývl směrem k mladé ženě, která se ruskému vojákovi zalíbila. Rus odhodil nedokouřenou cigaretu a vytáhl pistoli z pouzdra. Takhle tedy bábá zemře, pomyslel jsem si. Teď k tomu dojde. V duchu jsem začal odříkávat modlitbu, kterou jsme se učili ve škole.
„Řekněte mu, že mě musí střelit tisíckrát, než dopustím takovou nestoudnost,“ prohlásil bábá. Přenesl jsem se v duchu k jistému zimnímu dnu před šesti lety. Jak jsem vykukoval za rohem v té uličce. Když Kamal a Wali drželi Hasana. Ásefovy svaly na zadku se svíraly a povolovaly, jeho boky se vrhaly dopředu dozadu. To jsem byl pěkný hrdina, bál jsem se o sebe i o draka. Někdy sám pochybuji, že jsem doopravdy bábův syn. Rus s tváří jak buldok zvedl pistoli.

 

Khaled Hosseini

Americký prozaik a lékař Khaled Hosseini (* 4. března 1965) se narodil v Kábulu v rodině zaměstnance afghánského ministerstva zahraničí. V roce 1970 se rodina přestěhovala do íránského Teheránu, kde Hosseiniho otec získál práci na afghánském velvyslanectví. V roce 1973 následoval návrat do Kábulu, v červenci téhož roku přišel na svět Hosseiniho mladší bratr. V roce 1974 se rodina přestěhovala do Paříže, nového působiště Hosseiniho otce. Zde se rodina rozhodla zůstat, neboť v Afghánistánu se mezitím chopila moci Lidově-demokratická strana Afghánistánu, vyznávající komunistickou ideologii. V roce 1980 rodina nalezla azyl v USA a usadila se v kalifornském Fremontu. Středoškolská a univerzitní studia, jež Hosseini absolvoval v San Jose a San Diegu, zakončil roku 1993 doktorátem medicíny, po jehož obdržení se věnoval lékařské praxi. Současným bydlištěm Hosseiniho, jeho ženy Royi a jejich dvou dětí je severní Kalifornie. K dalším knihám Khaleda Hosseiniho patří román Tisíce planoucích sluncí, který vyšel v nakladatelství Leda.
Tentýž příběh vydalo také nakladatelství Argo. Hosseini dále napsal knihu A hory odpověděly.

Informace byly čerpány ze stránek Knižního klubu.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. I díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovec draků

Hosseini, Khaled

Argo, 2016

Napsat komentář