Pevnosti, pevnůstky a raketové zbraně

Tipy_Druha svetova valka_2
Válečné knižní tipy nás dnes zavedou k belgickým, francouzským a německým pevnostem, které budeme obléhat i bránit. Mezitím si odskočíme prozkoumat také ruskou raketovou výzbroj.

Napadlo vás někdy, jak náročné může být obléhání či obrana pevností? Zajímá vás, jakým způsobem a z jakého materiálu se pevnosti vlastně stavěly? Nahlédněte do objevné publikace Pevnosti v bojích Velké války a budete mít jasno.

Pevnosti v bojích Velké války – Západní fronta

Autoři: Martin Dubánek, Ondřej Filip, Jan Pavel

Počet stran: 352
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-204-4021-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pevnosti v bojích Velké války vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Byť jsou symbolem první světové války především zákopy, na počátku tohoto konfliktu i během něj probíhaly těžké boje také o řadu pevností a stálých opevnění. Jména jako Lutych, Namur, Antverpy, Přemyšl a především Verdun jsou známá i u nás, česká literatura se však tomuto tématu až dosud věnovala jen minimálně. Tento stav napravuje tříčlenný autorský kolektiv v práci zaměřené především na pevnosti s modernějšími typy objektů postavenými s využitím betonu a pancíře. První ze dvou svazků se věnuje obléhání a obraně belgických a francouzských pevností na západní frontě. Vrcholem publikace je objevný popis bojů o opevnění v průběhu gigantické bitvy u Verdunu, od které letos uplyne 100 let. Autorům se podařilo shromáždit řadu unikátních fotografií a v knize nechybí ani bohatá výkresová a mapová dokumentace, stejně jako barevné snímky současného stavu popsaných fortifikací. Hlavní text doplňuje obecný úvod do problematiky pevnostního stavitelství na přelomu 19. a 20. století a závěrečný výkladový slovník.

 

Ukázka z knihy

Vývoj pancéřových prvků

Stavební materiál opevnění byl po tisíce let stejný, tedy cihly, kámen a zemina. V novodobém opevnění, reprezentovaném především opevněními bastionovými, neexistovaly žádné konstrukční prvky, které by byly samy o sobě odolné proti palbě nepřátelských kanónů, ani postavení pro vlastní zbraně, které by bylo bezpečné. Odolnosti pevností se dosahovali nikoliv kvalitou materiálu, ale tloušťkou zděných hradeb opřených o zemní valy. Kanóny pevností byly umístěny ve zděných střílnách nebo v zářezech zemních valů a chráněny maximálně koši z proutí naplněnými zeminou. U polygonálního a fortového opevnění se alespoň zpočátku v tomto směru nic nezměnilo. Velký skok v souboji opevnění a obléhacího dělostřelectva způsobilo teprve zařazení železných prvků chránících děla. Zpočátku šlo o ojedinělé případy, jako bylo použití desek chránících děla na valech při obraně Gribraltaru v roce 1782 či šestidělová baterie chráněná pancířem při obléhání pevnosti Gaeta sardinskými vojsky v roce 1860. (str. 43)

 

Doporučujeme

Lákají vás další poutavé publikace o pevnostech či opevněních? Zajmout by vás mohla např. Malá kniha o velkých bunkrech s podtitulem Největší pevnostní stavby světa 1918–1945, jejímž spoluautorem je Martin Dubánek. Ten se podílel i na knize Putování po československém opevnění 1935–1989.

————————————————

U pevností se ještě chvíli zdržíme, ale zamíříme do Německa. V knize Hitlerovy pevnosti máte možnost prohlédnout si různé druhy opevnění a všechny Hitlerovy stany.

Hitlerovy pevnosti

Autor: Chris McNab
Přeložil: Vladimír Kupka

Počet stran: 396
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-247-5389-8
Doporučená cena: 569 Kč

Knihu Hitlerovy pevnosti vydalo nakladatelství Grada.

Pohromadě a přehledně v této knize najdete informace o německém pevnostním systému vybudovaném v období druhé světové války v Německu a v celé tehdy okupované Evropě. Zahrnuty jsou bunkry různých typů, baterie, opevněné kryty, polní opevnění, palebná postavení, opevněná velitelská stanoviště, ponorkové bunkry atd., které výmluvně dokládají vývoj strategického a taktického myšlení nacistického velení a zároveň odrážejí vývoj událostí na východní a západní frontě. Zvláštní důraz je kladen na podrobný popis všech Hitlerových hlavních stanů, na jejich vnitřní členění a život v nich. Vše je bohatě obrazově zdokumentováno prostřednictvím dobových černobílých fotografií i později zhotovených fotografií barevných, nechybí četná schémata, mapy a kresby průřezů. Pozůstatky opevnění můžete nalézt i dneska na široké škále míst, kniha je tedy zároveň i vaším spolehlivým průvodcem.

 

Ukázka z knihy

Počátkem roku 1924 Hitler stanovil své ambice týkající se územních zisků ve své knize „Mein Kampf“ (Můj boj). Tehdy šlo spíše jen o bláhové sny, protože se nacházel ve věznici Landsberg. Avšak v následujícím desetiletí mu štěstěna přála. Roku 1933 se stal německým kancléřem a po smrti prezidenta Hindenburga i nejvyšším Vůdcem neboli Führerem. Nyní, když se stal všemocným, se mohly jeho ambice začít uskutečňovat. Nejprve byly jeho cíle poměrně skromné: remilitarizace Porýní, anšlus (spojení) s Rakouskem a začlenění sudetských Němců do Říše. Bez následků, čímž jeho sebedůvěra rostla, a tak nyní mohl připojit k Německu i zbytek bývalého Československa, a 1. září 1939 zariskoval ještě více, když napadl Polsko.
Až do tohoto okamžiku byla německá armáda vítána jako osvoboditelská nebo alespoň nenarazila na odpor. V Polsku tomu ale bylo jinak. Suverénní polský stát se vždy svých mocných sousedů obával a podnikl kroky ke své obraně. (str. 14)

Chris McNab_Hitlerovy pevnosti ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

Chris McNab

Chris McNab je zkušeným specialistou na techniky přežití. Je autorem více než 20 příruček o první pomoci a metodách výcviku vytrvalosti speciálních jednotek. V britském Walesu, kde žije, pořádá kurzy loveckých metod v divoké přírodě. K jeho knihám patří např. Největší katastrofy v dějinách lidstva.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.

————————————————

Na závěr tu máme publikaci, jejíž název mluví za vše. Ruské raketové zbraně 2. světové války jsou první českou prací zabývající se podrobně ruskou raketovou výzbrojí.

Ruské raketové zbraně 2. světové války

Autor: Bedřich Růžička

Počet stran: 328
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 165×245 mm
ISBN: 978-80-204-2685-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ruské raketové zbraně 2. světové války
vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ačkoliv se ruské raketové dělostřelectvo za druhé světové války ve značné míře podílelo na porážce wehrmachtu na východní frontě, je tato publikace vůbec první českou prací, která se v úplnosti zabývá ruskou raketovou výzbrojí, jejím vznikem, konstrukcí a použitím. Kniha v první části popisuje začátky ruského bádání v oboru reaktivního pohybu i práce na konstrukci prvních bojových raket. Druhá část je věnována konstrukcím raket a raketometů v sovětském letectvu a v pozemní armádě, která byla hlavní uživatelkou reaktivních zbraní. Závěrečná část pojednává o raketových prostředcích, které se za války nedostaly do sériové výroby. Nechybějí ani biografická data klíčových pracovníků, kteří se na vývoji raketových zbraní v období mezi oběma světovými válkami a v letech 1939–1945 podíleli.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho báječných knih za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePevnosti v bojích Velké války
Západní fronta

Dubánek, Martin - Filip, Ondřej - Pavel, Jan

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeHitlerovy pevnosti
Německá opevnění a obranné systémy 1939–45

McNab, Chris

Grada, 2016

zobrazit info o knizeRuské raketové zbraně 2. světové války

Růžička, Bedřich

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář