Kam vkročil Jára Cimrman

Radek Laudin_Pamatna mista Jary Cimrmana
Oblíbená fiktivní postava, která se dostala dokonce i do ankety Největší Čech (2005), se nyní vydává na cesty! Poznejte s géniem Járou Cimrmanem malebná a zajímavá zákoutí Česka.

Zavítejte s námi na místa, na kterých zanechal výrazné stopy nejslavnější český velikán a génius – Jára Cimrman. S touto knihou objevíte dosud nepoznané kouty naší vlasti, kde tento všeuměl zanechal nějaký odkaz či stopu. Chcete vědět, co vlastně předchází tomu, že nějaká ulice, nábřeží či rozhledna dostane jméno génia Járy Cimrmana? Vydejte se na nejzajímavější místa, která slavný Čech proslavil, a pronikněte do hlubin velikánovy osobnosti.

 

Památná místa Járy Cimrmana

Autor: Radek Laudin

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-247-5798-8
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Památná místa Járy Cimrmana vydalo nakladatelství Cosmopolis.

 

Ukázka z knihy

Buková hora – Verneřice
okres Děčín, Ústecký kraj

Bylo to mezi lety 1912 až 1916, kdy Jára Cimrman pravděpodobně nežil v Děčínské boudě na Bukové hoře. Na památku tam nechali vyrobit a pověsit pamětní desku. Důležité je ale slůvko „pravděpodobně“. Existuje totiž několik indicií a především japonská stopa, že tam Cimrman mohl v uvedených letech žít a bádat.

Radek Laudin_Pamatna mista Jary Cimrmana_ukazka1

Radek Laudin_Pamatna mista Jary Cimrmana_ukazka2

K Bukové hoře jej mohly přivést dávné zvěsti o zdejší zvláštnosti. V jednom místě tam celý rok netál led. Už v roce 1890 zaujal neobvyklý jev japonského studenta lesnické drážďanské akademie. Jmenoval se Seiroku Honda. Vše o ledu si zapsal takto: „Na hoře je jedna jeskyně, kde se vždy nachází přírodní led. Vzal jsem tento led do rukou, ale nemohl jsem jej jíst, protože v ledu byla přimíchána zemina.“ O sto let později si zápis přečetl další Japonec Shinichi Ito. Ten si Hondy velmi váží, a proto se vypravil na Bukovou horu nalézt „ledové království“.
Vraťme se ale ještě na chvilku do roku 1890. „Na poměry končícího devatenáctého století to musela být exotická návštěva. Seiroku Honda byl určitě pro většinu obyvatel severu Čech první Japonec, kterého kdy viděli,“ popsal před lety historik Martin Krsek v Mladé frontě Dnes. (str. 5–6)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Radek Laudin

Radek Laudin (*1969) vyrůstal v Opatově na Třebíčsku, nyní pracuje v Jihlavě jako redaktor a editor v redakci MF DNES na Vysočině. Je autorem cestopisů:
Nejznámější filmová místa – křížem krážem po Česku,
Nejkrásnější filmová místa – křížem krážem po Česku,
Nejznámější pohádková místa křížem krážem po Česku,
Křížem krážem po stopách Járy Cimrmana.
Podobně zaměřená kniha Chalupáři stříbrného plátna (2014) je jeho první knihou vydanou v Nakladatelství ČAS.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePamátná místa Járy Cimrmana
Tady všude byl, tady všude šel

Laudin, Radek

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář