Zaměřeno na Česko

Cesko_Karlstejn
Díky dnešním tipům se dozvíte mnoho nových a zajímavých informací o Česku. Přináší vám nejvýznamnější osobnosti a události hlavního města, pohled na naši zemi z ptačí perspektivy i důležitý přehled o vztazích mezi Čechy a Slováky. To vše a mnohem více od tří českých autorů!

Renáta Fučíková, známá a oblíbená ilustrátorka dětských knížek (nejnověji např. Příběhy dvanácti měsíců), nyní přichází se zajímavou a podnětnou četbou pro dospělé. Praha v srdci připomíná českým čtenářům, že jejich hlavní město se v minulosti stalo svědkem mnoha významných, tajuplných, děsivých i nadějných událostí, na které by se nemělo zapomínat. Žily zde nejznámější osobnosti naší historie, vznikala zde úchvatná díla, jež jsou naším odkazem budoucím generacím.

Praha v srdci

Autorka: Renáta Fučíková

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 177×242 mm
ISBN: 978-80-7252-599-7
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Praha v srdci vydalo nakladatelství Práh.

Praha v srdci, to je 189 příběhů, které se v Praze odehrály v průběhu posledních dvou set let. Ukazují, že nedávná minulost je stejně dramatická a spletitá jako ta středověká.
Obyvateli Prahy byli Franz Kafka, Jaroslav Seifert, Bohumil Hrabal, Jaroslav Hašek, Jan Patočka, Jiří Dienstbier i Václav Havel. Prahou pochodovala okupační vojska, v Praze Vinohradech se bojovalo o rozhlas, v Praze Kobylisích byli popravováni čeští vlastenci, v Praze Ruzyni zadržováni disidenti, v Praze byl spáchán atentát na říšského protektora. A kdysi průmyslové čtvrti jako Smíchov, Karlín a Libeň psaly historii průmyslového věku, kdy se bída snoubila s úspěchem, pokrokem i nadějí na lepší zítřky.
Praha v srdci není vyčerpávající historickou studií, je však jedinečným výtvarně-literárním vyjádřením uznávané autorky, která miluje své město.

 

Ukázka z knihy

Když nad Smíchovem rašily komíny

Smíchov byl na začátku 19. století rájem pro podnikatele i pro přistěhovalce z venkova. Všichni chtěli využít svobodu, kterou jim daly výnosy císaře Josefa II. Podnikaví Židé opouštěli stísněné ghetto a přesouvali svoje dílny za hradby. Chudí vesničané přicházeli do města a učili se žít jinak než podle střídání ročních období.
Aron Przibram koupil zahradu, která dosud patřila šlechtické rodině Slavatů. Bratři Moses a Juda Porgesovi zakoupili sousední pozemky okolo letohrádku Portheimka. Obě firmy tu postavily velké dílny a najaly dělníky – bývalé vesničany. Majitelé dílen je naučili, jak potiskovat látky, kterým se říkalo kartouny.
V kartounkách bylo hodně dřiny: všechno se muselo dělat ručně, míchat a lít barvy, tisknout i máchat. Muži na všechnu práci nestačili. Aby se zakázky stíhaly včas, brali si na pomoc svoje ženy a děti, stejně jako to dělávali při práci na poli. Pracovalo se od páté hodiny ranní do sedmi večer, dlouhých čtrnáct hodin. Odměnu dostávali jen vyučení dělníci, tedy otcové. Po práci chodívali do hospody, žádnou další povinnost než práci neměli. Hlavně o sobotách dokázali prolít hrdlem potoky piva a kořalky a všechnu mzdu utratili. Pak prospali neděli, pondělí, někdy i úterý. Až musel továrních obcházet s prosíkem svoje dělníky, aby – proboha – nastoupili do dílny. Zakázky nečekaly, práce stála. (str. 92)

 

Renáta Fučíková

Renáta Fučíková (* 1964) je česká knižní ilustrátorka, která se narodila v Praze. Po gymnáziu vystudovala ateliér ilustrace a užité grafiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Zabývá se především ilustrováním dětských knih, časopisů, učebnic a také nějakou dobu ilustrovala komiksy pro děti. Mimo jiné je také autorkou obrázkových knih, které sama píše, nejvíce o postavách a událostech z historie. Také ilustruje pro reklamní agentury. Spolupracuje s nakladatelstvími: Panorama, Orbis Pictus, Mateřídouška, Ikarie, Albatros atd. Získala mnoho významných ocenění: Zlatá stuha za ilustrace knihy Pohádky bratří Grimmů, Zlatá stuha za ilustrace knihy Pohádky Oscara Wildea, Zlatá stuha za ilustrace Vyprávění ze Starého zákona, První cena na Bienale ilustrací v Teheránu 1999 za knihu Vyprávění ze Starého zákona. Nejznámější ilustrovaná díla jsou: Jakub a hvězdy, Příběhy českých knížat a králů, Staré pověsti české a moravské, Vyprávění ze Starého a z Nového zákona, Pohádky Oscara Wilda atd. Nejnovější knihou Renáty Fučíkové je Praha v srdci. Na to, jak probíhal její křest, se můžete podívat v našem článku.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.

————————————————

Zatímco v předchozí knize jsme se vcelku detailně zaměřili na centrum našeho státu, Prahu, nyní si dopřejeme odstup a pohlédneme na Česko z větší dálky a současně z jiného úhlu, totiž z výšky. Může být něco úžasnějšího než výhled z letadla na matičku zemi? Procestujte s Danem Maternou všechny naše kraje, objevujte známá i neznámá zákoutí, vyhlášené památky, ale i zpustošená místa.

Česko z letadla

Autor: Dan Materna

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 215×305 mm
ISBN: 978-80-264-0878-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Česko z letadla vydalo nakladatelství CPress.

Ojedinělá publikace zachycující naši vlast z ptačí perspektivy objektivem fotografa Dana Materny. Uvidíte krajinu ve všech jejích podobách, v neskonalých přírodních krásách, zkulturněnou, ale mnohdy i brutálně zasaženou činností člověka. Spatříte z výšky na svět, ve kterém žijeme – města, civilizaci, technická díla, architekturu, události běžného života i přírodní živly. Zemi se říká modrá planeta, ale na leteckých snímcích Dana Materny má svět mnohem více barev. Útočně žlutá armáda řepky, chladivá zeleň lesů, bílé zimní krajkoví, proměňující i nudné satelitní stavebnice v dotek neskutečna. Ohnivý koberec požárů. Ocelová šeď průmyslových hal. Azur bizarní sestavy prodejce bazénů. A tak by se dalo pokračovat dál a dál. Maternovo letecké malování – protože to už nejsou jen otisky reality, nýbrž obrazy – má ještě jeden vzácný dar: učí nás vidět jinak.

 

Ukázka z knihy

Dan Materna_Cesko z letadla1

Dan Materna_Cesko z letadla2

Další fotografie naleznete v ukázce.

————————————————

V našem posledním dnešním tipu se podíváme na Česko ani ne tak z hlediska zeměpisného, jako spíše politického. S Janem Rychlíkem se zaměříme na vztahy mezi Čechy a Slováky. Především nás ale bude zajímat politika našich sousedů, někdy bližších, jindy vzdálenějších.

Češi a Slováci ve 20. století

Autor: Jan Rychlík

Počet stran: 688
Vazba: vázaná
Formát: 170×245 mm
ISBN: 978-80-7429-631-44
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Češi a Slováci ve 20. století vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Československo, stát, v němž většina obyvatel dnešní České republiky i Slovenska prožila většinu svého života, patří dnes již do historie. Vztahy mezi dvěma národy, které se na víc než sedm desetiletí sešly v tomto státě jako ve svém domově, ale zůstávají živé a blízké. Kniha historika Jana Rychlíka, si klade za cíl přiblížit především českému čtenáři opomíjenou „druhou stranu“, slovenskou politiku a její specifika v celém období společného státu. Jeho zasvěcené a podrobné líčení, začínající již za Rakousko-Uherska a za první světové války, sleduje vývoj česko-slovenských vztahů především v politické oblasti, postupné zesilování autonomistických tendencí ve slovenské politice s vrcholem v rozbití ČSR po Mnichovu a vytvoření samostatného slovenského státu. Autor věnuje dostatečný prostor nejznámějším aktérům slovenské politiky tohoto období – Andreji Hlinkovi, Milanu Hodžovi či Jozefu Tisovi. Druhá polovina knihy se věnuje slovenské politice v lidově demokratickém Československu, na cestě od centralizace k federaci a v období husákovské normalizace.
Závěrečná kapitola pojednává o peripetiích rozpadu Československa a vzniku dvou nových samostatných států na mapě Evropy. Práce
Jana Rychlíka, založená na velkém množství archivních materiálů, je ojedinělým příspěvkem k naší stále ještě nedávné a dosud živé minulosti.

 

Ukázka z knihy

Obecná charakteristika vývoje po r. 1948

Období komunistické diktatury v Československu, zahrnující roky 1948–1989, je z hlediska lidského života poměrně dlouhé. Charakterizovat postoj českého a slovenského obyvatelstva ke komunistickému režimu v uvedeném období zřejmě jednoznačně vůbec nelze a každý podobný pokus musí mít nutně charakter určitého stupně ideologizace. Odmítnout je především nutno dnes často propagovaný názor, že český a slovenský národ jako celek hned od počátku komunismus zavrhoval, případně na Slovensku dost rozšířený názor, že komunismus měl oporu jen v českých zemích, zatímco Slováci jej vždy odmítali. Podobná tvrzení jsou jen zbožným přáním některých dnešních publicistů a politických činitelů. Mizivá podpora, které se ze strany obyvatel dostalo ilegálním skupinám jak v českých zemích, tak na Slovensku, není vysvětlitelná jen zesíleným policejním terorem, ale souvisí nepochybně i s postoji obyvatelstva. Dnes se již nedá říci, jaká část českého a slovenského obyvatelstva na počátku režim podporovala: jisté je jen tolik, že i když to nikdy nebyla většina, v r. 1948 to rozhodně nebyla ani zanedbatelná část. (str. 363)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jan Rychlík

Prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc. (* 1954) působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Specializuje se na české a slovenské dějiny 19. a 20. století a na dějiny Balkánu. Je autorem celé řady studií a článků, knižních monografií Češi a Slováci ve 20. století. Česko-slovenské vztahy 1914–1945 (1997), dále Češi a Slováci ve 20. století. Česko-slovenské vztahy 1945–1992 (1998) a Rozpad Československa. Česko-slovenské vztahy 1989–1992 (2002), a syntéz Dějiny Bulharska (2000), Dějiny Chorvatska (2007) a Dějiny Makedonie (s M. Koubou, 2003), spoluautorem Dějin Srbska (2004) a editorem edice Korespondence T. G. Masaryka se slovenskými veřejnými činiteli (2007). Ve Vyšehradu vyšlo jeho zpracování dějin formování balkánských národů habsburské a osmanské monarchie Mezi Vídní a Cařihradem (2009).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete spoustu skvělých knih.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha v srdci
189 příběhů města a lidí

Fučíková, Renáta

Práh, 2015

zobrazit info o knizeČesko z letadla

Materna, Dan

CPress, 2015

zobrazit info o knizeČeši a Slováci ve 20. století
Spolupráce a konflikty 1914–1992

Rychlík, Jan

Vyšehrad, 2015

Napsat komentář