Křest nové knihy Renáty Fučíkové se nesl v rytmu hudby

PrahaVSrdci (2)
Cenami ověnčená ilustrátorka a spisovatelka Renáta Fučíková pokřtila svou novou publikaci, kterou zasvětila příběhům z matičky Prahy. A jak se na bývalou členku divadla Sklep patří, o zábavu bylo postaráno.

Renáta Fučíková patří k jedné z nejtalentovanějších českých ilustrátorek, ale rovněž se jí podařilo prorazit i na poli autorském. Mezi její nejznámější počiny patří monumentální publikace Historie Evropy – Obrazové putování, knížka Jakub a hvězdy nebo edice Největší Češi. Nyní Fučíková přichází se souborem krátkých povídek o nejvýznamnějších událostech, osobnostech a místech našeho hlavního města. Bohatě ilustrovaná kniha Praha v srdci nabízí 189 příběhů, jež hýbaly českými dějinami v posledních dvou stoletích. Stejně jako mnohé další tituly i tuto publikaci autorce vydalo nakladatelství Práh.

Křest zahájili herci z divadla Sklep svižnou písní.

Křest zahájili herci z divadla Sklep svižnou písní.

Roztančenou náladu v knihkupectví Dobrovský na Václavském náměstí, kde křest ve čtvrtek 19. listopadu proběhl, navodila hned první píseň Alebo áno, alebo nie v podání herců a hudebníků divadla Sklep, Hany Navarové, Davida Nolla a Jiřího Podzimka. S nimi si zanotoval i spoluzakladatel výše zmíněného divadelního souboru, architekt a spisovatel David Vávra, jenž se společně se spisovatelkou Ivou Procházkovou vžili do role kmotrů nové knihy Renáty Fučíkové. Křtem přítomné hosty provázel spisovatel a majitel nakladatelství Práh Martin Vopěnka, který knihu Praha v srdci rovněž i redigoval.

Martin Vopěnka a Renáta Fučíková

Martin Vopěnka a Renáta Fučíková

Vopěnka tuto publikaci označil jako opožděnou oslavu 17. listopadu, z které čiší touha po demokracii a svobodě.  Na stránkách knihy Praha v srdci čtenáři naleznou nejen příběhy, v nichž sehrály hlavní roli známé osobnosti, jako byli Jaroslav Seifert, Franz Kafka, Jan Patočka, Václav Havel nebo Jiří Diensbier, ale i pražské čtvrti, jako jsou Karlín nebo Libeň, které se do hledáčku spisovatelů běžně nedostávají.

Také Iva Procházková přečetla jeden příběh z knihy.

Každý z kmotrů knihy přečetl jeden náhodný příběh.

Autorka rovněž do své knihy zařadila i několik povídek zabývajících se nejdůležitějšími událostmi, jež naše hlavní město za posledních dvě stě let postihly. Natrefíte tu tak na německou okupaci z března roku 1939, pověstný srpen 1968 nebo povodeň v roce 2002, která zasáhla Prahu a tragicky skončila pro mnoho zvířat z pražské zoo.

 „Tahle knížka je primárně pro teenagery, aby je přiměla oblíbit si své město, v němž žijí. A to nejen centrum, ale i periferní čtvrti, které jsou také plné legend.“

Renáta Fučíková a David Vávra

David Vávra prozradil, že sám měl v úmyslu knihu o Praze napsat, ale že mu Fučíková ušetřila práci.

Protože se toho na území Prahy za poslední dvě století přihodilo hodně, autorka se zaměřila na tři hlavní oblasti – významné události nejen politického rázu, architekturu a literaturu.

„Původně jsem zamýšlela, že se bude jednat o fantaskní noir povídky s pointou. Ale poté, co jsem se zavřela v knihovně a ponořila se do toho, nebylo potřeba vůbec nic vymýšlet. Praha je plná tolika událostí, že fantaskno mohlo jít stranou.“

Hana Navarová společně s autorkou

Hana Navarová společně s autorkou

Nápad napsat knihu o Praze autorka dostala již před několika lety, kvůli své práci na dalších projektech, jako je např. série Historie Evropy, se však k této publikaci dříve nedostala. V prosinci by se Praha v srdci měla dočkat i svého překladu do angličtiny.

Praha v srdci

publikace Praha v srdci

O tom, že na našem trhu dlouho chyběla publikace, jež by jednoduše zachytila největší milníky novodobých dějin Prahy, zapřemýšlel nejen vydavatel Martin Vopěnka, ale i kmotra knihy, Iva Procházková.

Iva Procházková

Iva Procházková

„Když jsem zjistila, že Renáta tuto knihu připravuje, uvědomila jsem si, že to je knížka, která mi chyběla v emigraci v době před revolucí, když jsem se sem nesměla vrátit. Jak jsem žila ve Vídni a následně v Kostnici, kupodivu se mi nestýskalo po kamarádech, ale po Praze. Ten stesk by tak silný, že jsem si hledala její obrázky a pohlednice. Kdybych tohle měla tenkrát u sebe, možná by ten stesk byl menší…“

Došlo i na autorské čtení.

Došlo i na autorské čtení.

Prahu v srdci doprovázejí na každé stránce autorčiny půvabné ilustrace; některé příběhy dokonce Fučíková zpracovala do podoby krátkých komiksů.

„Vrátila jsem se k technice, kterou jsem kdysi ilustrovala Letopisy Narnie. Říká se jí škrabačka nebo také škrábaná technika. Dělá se to na zvláštní papíry potažené černou barvou, které se proškrabávají nožíkem. Jde to docela od ruky, a hlavně to vyvolává dobrou atmosféru.“

Renáta Fučíková

Renáta Fučíková

Ještě předtím, než si kmotři s autorkou na její knihu o Praze připili,  každý z nich přečetl jeden náhodně vybraný příběh. Samotný křest knihy byl doprovázen třemi dalšími písněmi, které přítomným zazpívali herci divadla Sklep. Návštěvníci se dokonce dočkali vystoupení i spisovatelky Renáty Fučíkové, jež své kamarády doprovázela v jedné písni hrou na dudy. Křest uzavřela následná autogramiáda.

Nová kniha Renáty Fučíkové se musela zapít.

Nová kniha Renáty Fučíkové se musela zapít.

Dosud poslední publikace Renáty Fučíkové vám ukáže Prahu takovou, jak si ji pamatujete, ale také, jak ji neznáte. Tato kniha vás provede všemi významnými místy, kde se za posledních dvě stě let psaly české dějiny, a prostřednictvím 189 příběhů vám připomene všechny důležité události a osobnosti, na něž bychom neměli zapomenout.

Renáta Fučíková a její přátele z divadla Sklep návštěvníkům také zazpívali a autorka dokonce zahrála i na dudy.

Autorka dokonce zahrála i na dudy.

Přestože je Praha v srdci určena hlavně mládeži, potěší i starší ročníky. Díky krásným ilustracím se může snadno stát pokladem rodinných knihovniček, který si obdivně budou prohlížet děti i dospělí. Navíc poslouží jako výborný dárek jak pro našince žijící v zahraničí, tak v anglickém překladu i pro turisty, jimž Praha učarovala.

Každý výtisk, který Fučíková podepsala, vyšperkovala svou ilustrací.

Každý výtisk, který Fučíková podepsala, vyšperkovala svou ilustrací.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha v srdci
189 příběhů města a lidí

Fučíková, Renáta

Práh, 2015

Napsat komentář