Existuje ideální muž? Možná je to právě ten váš…

Obálka knihy
Zajímalo by vás, jak zlepšit svou komunikaci ve vztahu, pochopit mužskou mysl, přimět partnera, aby se soustředil jen a jen na vás, aby se nebál závazků, říkal, že vás miluje, chtěl si vás vzít, dospěl v muže, ale v srdci zůstal stále chlapcem, byl dobrý v posteli, ale věrný jen vám?

Autorky Donna Sozio a Samantha Brett tvrdí, že znají recept, jak žít ve spokojeném vztahu. Popisují jej ve své knize s názvem Našeptejte mu to!, kterou vydalo nakladatelství CPress. Tajemství šťastného vztahu, kde si ženy nestěžují na své partnery a muži nemusí snášet neustálé rýpání a připomínky, spočívá podle autorek v našeptávání. Trochu to zní, jako by šlo o manipulaci, ale není tomu tak. Autorky radí, aby žena o svých požadavcích mluvila jasně, přesto ne direktivně, aby muži sdělila svá přání a nechala jej najít způsob, jak je vyplnit. Vychází z předpokladu, že muži, kteří nás milují, touží splnit všechna naše přání. Navíc doporučují motivovat je odměnou.

Během prvních kapitol jsem si nebyla jistá, co se autorky snaží říct a viděla jsem v tom spíš metodu, jak vycvičit psa. Jasně sdělit, co chcete, a když splní požadavek, odměnit ho pochvalou nebo sexem. Tento dojem potvrzoval i název knihy. Nicméně pak mi došlo, že i když autorky nazývají různé komunikační techniky pro mě ne zcela adekvátně, jde v podstatě o to, abychom svým mužům říkaly svá přání nahlas (nejsou telepati), hezky (nejsou cvičení psi), bez výčitek (i my děláme chyby) a daly jim šanci řešit věci jejich způsobem (to, že muži a ženy dělají věci jinak, neznamená, že jeden způsob je dobrý a druhý špatný), v době, kdy mají chuť a sílu něco řešit (i my jsme někdy unavené a potřebujeme klid).

Jak tedy na to? V první řadě si žena musí uvědomit, co chce, a efektivně to sdělit partnerovi (jasně, ale nekonfliktně), „zazipovat“ se (více o tom nemluvit), nechat ho problém vyřešit (dát mu prostor pro hledání řešení a umožnit jeho realizaci) a odměnit muže (vždy je co pochválit, a pokud není, je čas se rozejít). Zní to jednoduše a skutečně trochu jako návod ke cvičení psů, ale pokud si pročtete uvedené příklady i případové studie, zjistíte, že to dává smysl. V praxi jde o to, že jsme často na muže již alergické, svá přání vydáváme za nařízení, očekáváme, že nám budou partneři číst myšlenky, nedokážeme říct, co nám vadí a co by nám udělalo radost, rýpeme do nich, nenecháme je chvíli v klidu, předpokládáme, že přemýšlí a jednají stejně jako my. Ale muži jsou od přírody jiní. Navíc vztah není rovnice, upozorňují autorky, není možné počítat, kdo komu s čím pomohl a co pro druhého udělal, jde o to, najít způsob, jak se doplňovat a fungovat jako tým.

V tom by nám právě podle autorek měla komunikace na bázi našeptávání pomoci.

Ukázka z knihy

Nejlepších deset našeptávajících manter

1. Neodepřeš svému muži fyzickou lásku. Neodmítej sex a city svému muži a nevyměň je za tichý vzdor, výraz mrchy a odmítání. Náramně se mýlíš, pokud věříš, že toto chování ho donutí začít náhle dělat, co po něm chceš. Naopak začne být odtažitý, mrzutý a neochotný tě potěšit.

2. Nepotrestáš muže za bezvýznamné špatné chování. Zapomeň na klečení v koutě. Odměň správné chování a nebazíruj na maličkostech. Spíše než se rozčílíš nad jeho špinavými ponožkami na podlaze, je prostě hoď do koše na prádlo a dál to neřeš.

3. Vzdáš se potřeby imponovat muži svými úspěchy. Muž se zamiluje do tvé duše, ne do kariérního žebříčku, po kterém jsi vyšplhala. Nevyjmenovávej mu seznam – hledáš vztah, ne zaměstnání.

4. Zazipuješ se a necháš to na něm. Tvůj muž bude možná potřebovat chvíli – nebo několik hodin – ticha na přemýšlení a přijití s plánem akce, aby ti sám vyhověl. Nepotřebuješ mu podávat „pomocnou ruku“ tím, že všechno vyřešíš sama.

5. Nikdy nebudeš předstírat orgasmus. Podvádění vede jedině k jeho mylné myšlence, že je Casanova, a nechá tě permanentně neuspokojenou. To je situace prohra-prohra!

6. Nikdy neupřednostníš muže nebo svůj vztah s mužem před svým bezpečím. Tvé bezpečí je důležité a neměla bys tolerovat zneužívání v jakékoli formě.

7. Nebudeš si stěžovat, drbat nebo pomlouvat svého muže před druhými. Podrážej jedině, pokud chceš, aby se věci zhoršily. Nech naopak jen důvěrné soudce, aby slyšeli ty peprné detaily.

8. Nebudeš rýpat do svého muže. Rýpání je antitezí mužského našeptávání a pokaždé ti ublíží.

9. Odměníš pouze jeho správné chování respektem a oceněním (a kusem masa!). Zdravý systém odměn dopřeje tvému muži vědomí, že uspokojením tebe trefil střed cíle.

10. Nebudeš se snažit změnit muže. Místo toho miluj, kým je, a našeptávej, abys z něj dostala to nejlepší.

Str. 25-26

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNašeptejte mu to!
Jak docílit, aby muži dělali, co chceme

Brett, Samantha - Sozio, Donna

CPress, 2012

Napsat komentář