Skutečné kriminální případy

Lovec_obal
Jiří Markovič pracoval jako šéf pražské mordparty. Ve své knize Lovec přízraků vás seznámí s několika nejotřesnějšími a mediálně nejsledovanějšími případy z české kriminalistiky. Nechybí brutální vraždy ani sexuální násilí.

Byly to výjimečné a výjimečně kruté případy.
Když kriminalisté poprvé stáli na místech vražd, nad zuboženými těly obětí, připadal jim neznámý pachatel jako vzdálený přízrak. Jako monstrum s nepochopitelným myšlením a ještě zvrácenějším konáním… Jaká byla realita?
Profesionální dráha policejního vyšetřovatele a šéfa pražské mordparty Jiřího Markoviče je lemována především sexuálními vraždami. Případ pětinásobného vraha Hojera či kauza tzv. spartakiádního škrtiče Straky vstoupily už na výrazně zkrvavělý piedestal historie české kriminalistiky. Markovič ale také řešil brutální vraždu v hodkovičském lese – která svého času inspirovala scénáristu Jaroslava Dietla, stejně jako pozměnila učebnicové kánony o předpokládaném pachatelově profilu. Dozvíme se také nelítostnou pravdu o dvojnásobné vraždě v Prokopském údolí. O vraždě v restauraci U dvou koček, jež vyústila v soudní maratón. O psychopatu Vocáskovi, prvním doživotním odsouzenci, který se dnes snaží prodrat na svobodu.
Navštívíme místa činu, pitevny, psychiatrická zařízení… Zasvěceným průvodcem nám bude Lovec přízraků.

Lovec přízraků

Autor: Jiří Markovič a Viktorín Šulc

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-278-0106-0
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Lovec přízraků vydalo nakladatelství Epocha v edici Victima.

Ukázka z knihy

Profesi vyšetřovatele jsem začínal jako drtivá většina ostatních kolegů. Zaučoval jsem se na trestných činech zanedbání povinné výživy, příživnictví, výtržnictví a podobných menších prohřešcích proti zákonu. Občas jsem dělal i ublížení na zdraví, tedy násilné trestné činy.
Mezi to spadlo taky pár případů hospodářské kriminality, ale přiznávám, že mě to nikdy nebavilo. Obdivuji sice vyšetřovatele, kteří se dokáží úspěšně prohrabat hromadami faktur, mají perfektně nacvičeno účetnictví, dokáží nepřehlédnout ani to pověstné „ň“, ale… K téhle problematice musí mít člověk vztah – a ten mi vždycky chyběl. (str. 48)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Jiří Markovič  nastoupil k policii v roce 1964, jeho převážným působištěm bylo hlavní město. Úspěšně objasněným případem vraždy na Hostivařské přehradě se dostal do pražské mordparty, kde deset let pracoval jako vyšetřovatel, v roce 1986 se stal jejím šéfem. Do důchodu odešel koncem roku 1999. S Viktorínem Šulcem napsal knihu svých profesních memoárů Lovec přízraků (Nakladatelství Epocha, 2008).

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

Viktorín Šulc vystudoval FAMU. V roce 2000 zvítězil v soutěži České televize o nejlepší detektivní scénář titulem Muž, který vycházel z hrobu, na kontě má další televizní filmy: Agentura PuzzleVšichni musí zemřít, Škodná, Hrobník Stín smrtihlava. Napsal také několik scénářů pro seriál Kriminálka Anděl. Kniha Příští stanice: Smrt získala cenu AIEP jako nejlepší česká detektivka v roce 2004. V Nakladatelství Epocha vydal řadu knih s kriminologickou tematikou, zaujal například cyklem Panoptikum sexuálních vražd či Bratrstvo tajných hrobů.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha


Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. V roce 2002 se Epocha rozšířila, a to nejen personálně, ale především koncepčně. Její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovec přízraků
Vraždy, které šokovaly republiku

Markovič, Jiří – Šulc, Viktorín

Epocha, 2023

Napsat komentář