Druhá republika a její odkaz

Kronika druhe republiky_uvodni
Ačkoli období druhé republiky netrvalo dlouho, přineslo události, které měly za následek rozpad státu i odměřenost obyvatel vůči nejslabším jedincům.

Druhá republika trvala velmi krátce, od podzimu 1938 do jara 1939. Přesto se na těchto z historického pohledu několika málo dnech dá velmi dobře pozorovat rozpad státu, svíraného v podstatě ze všech stran nepřáteli. Tento rozpad nezpůsobili pouze vnější nepřátelé a evropské velmoci, ale také obyvatelé Československa, pro které byla československá idea prázdným pojmem. Na osudu obyvatel druhé republiky se bohužel dá také velmi dobře pozorovat, jak snadno se společnost otočí zády k těm nejslabším, ať už to byli uprchlíci z pohraničí, političtí emigranti nebo Židé.

 

Kronika druhé republiky

Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 156
Vazba: vázaná
Formát: 238×293 mm
ISBN: 978-80-200-3254-6
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Kronika druhé republiky vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

30/9 byla v Mnichově podepsána dohoda, podle které přišlo Československo o pohraniční území ve prospěch Německa. Ve stejný den československá vláda podmínky Mnichovské dohody přijala. Téhož dne vzneslo územní požadavky vůči Československu Polsko, o den později vláda souhlasila s odstoupením Těšínska Polsku.
30/9 v 5.00 přijal ministr zahraničí Kamil Krofta chargé d’affaires německého velvyslanectví v Praze Andora Henckeho. Ten předložil Kamilu Kroftovi text Mnichovské dohody, nótu německé vlády a pozvání zástupce Československa na 17.00 do Berlína. Prezident Edvard Beneš i vláda dopoledne zvažovali, jaké mají další možnosti. Ve 12.30 přijal Kamil Krofta francouzského vyslance Léopolda Victora de Lacroix, italského Francesca Fransoniho a britského Basila Cochrana Newtona, kteří od rána požadovali sdělení československého stanoviska, a oznámil jim jménem prezidenta a vlády, že Československo přijímá Mnichovskou dohodu. V 17.00 vystoupil Jan Syrový v rozhlase a o akceptování Mnichovské dohody a kapitulaci informoval obyvatelstvo.
30/9 se konaly na řadě míst republiky protestní demonstrace, na kterých občané odmítali podmínky Mnichovské dohody a vyjadřovali ochotu republiku bránit.
30/9 odpoledne se v Praze sešli členové Výboru na obranu republiky Ladislav Rašín, Bohumil Stašek, Klement Gottwald, Josef David, Vlastimil Klíma, Ferdinand Richter, Jaroslav Stránský a Josef Tykal s prezidentem Edvardem Benešem. Ten kritizoval Mnichovskou dohodu, kterou považoval především za zradu Francie, ale zároveň vyjádřil přesvědčení, že dojde k budování národního státu Čechů a Slováků, že se „stáhneme do své národnostní hranice, ze které pak už nepopustíme“. Ladislav Rašín důrazně prosazoval myšlenku obrany státu a konstatoval, že „jsme ustoupili sami a příští generace nás odsoudí“. K Ladislavu Rašínovi se přidala většina přítomných, ale jednání nijak nezměnilo přijetí podmínek Mnichovské dohody. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Jiří Padevět (nar. 1966) je spisovatel, knihkupec a nakladatel. Je autorem řady historických průvodců, například Průvodce protektorátní Prahou (2013), Krvavé finále (2015), Krvavý podzim 1938 nebo Krvavé léto 1945 (2016) a knih krátkých próz Poznámky k dějinám (2014), Ostny a oprátky (2018), Sny a sekyry (2019), Dvacet minut na vsiRepublika, Kronika protektorátuKomunistické lágry nebo Dotek Anthropoidu. Na internetové Televizi Seznam uvádí pořad Krvavá léta, jehož prostřednictvím zavádí diváky na místa spojená s nacistickou a komunistickou tyranií. Je držitelem ceny Magnesia Litera v kategoriích Kniha roku a Literatura faktu.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKronika druhé republiky

Padevět, Jiří

Academia, 2022

Napsat komentář