Nenechte si ujít v týdnu od 29. července do 4. srpna 2019

nenechte_si_ujit
Polovinu prázdnin máme za sebou a pomalu končí i Měsíc autorského čtení. V následujícím týdnu se tak v Brně či Ostravě můžete na zajímavá autorská čtení vydat naposledy. A do Prahy přijede kanadská spisovatelka Danielle Dussault.

Měsíc autorského čtení končí v Brně 31. července a v Ostravě 2. srpna. Pokud jste tedy plánovali na některá čtení zajít, máte poslední šanci. I příští týden budou předčítat čeští i zahraniční autoři.

Brně si můžete poslechnout autorské čtení rumunské spisovatelky Adiny Rosetti – koná se v pondělí 29. července od 19.00. Tato prozaička, novinářka a autorka knih pro děti debutovala románem Deadline, který vypráví o zaměstnancích z nadnárodních korporátů a jejich osudy spojuje s vyděděnci živořícími na okraji společnost. Adina Rosetti je ale oblíbená také díky svým knížkám pro děti, které bodují v soutěžích o nejkrásnější knihy. Všechny její tituly také mají propracovanou vizuální podobou, autorka si totiž pečlivě vybírá ilustrátory.

pondělí 29. července můžete poznat i jednoho polského autora, a to Waldemara Bawołeka. Tento prozaik, autor románů a povídek zkoumá ve svých knihách problematiku každodenního maloměstského života. Už dvakrát byl nominován na Literární cenu města Gdyně a získal ocenění v soutěži pořádané časopisem Nowy Nurt a nakladatelstvím Kurpisz. Bawołekovo čtení začíná ve 20.30.

úterý 30. července se uskuteční čtení českého autora Jána Sedala. Tento divadelní a filmový herec se sice narodil na Slovensku, působí nicméně v Česku. V roce 2018 mu Arnošt Goldflam vydal jeho první básnickou sbírku SMS básně. Sedalovo čtení začíná ve 20.30 v divadle Husa na provázku. Zde se ostatně konají všechna brněnská čtení. Jejich kompletní program najdete na stránkách Měsíce autorského čtení.

Ostravě se představí slovenská spisovatelka žijící ve Finsku – Alexandra Salmele. Tato autorka dvou románů a šesti knížek pro děti bude číst v pondělí 29. července od 20.30. Díky tomu, že mluví plynně kromě své mateřštiny i finštinou, může poskytnout také zajímavý pohled na oba jazyky.

úterý 30. července zavítá do Ostravy rumunská spisovatelka, překladatelka a publicistka Doina Jela. Píše hlavně literaturu faktu a jejím stěžejním tématem je období totalitního režimu v Rumunsku. Na motivy její knihy Cesta do Damašku byl dokonce natočen film. Její čtení začíná v 19.00.

úterý 30. července se koná také čtení českého publicisty a prozaika Marka Tomana. Inspiraci pro příběhy svých knih hledá nejčastěji v českých dějinách. Mezi jeho nejnovější knihy patří například Oko žraloka či Neptunova jeskyně. Můžete od něj ale znát také knihy jako Chvála oportunismu nebo třeba Můj Golem. Večer s Markem Tomanem začíná ve 20.30. Všechna čtení v Ostravě se konají v Divadle „12“. a jejich přehled najdete webových stránkách projektu.

I v Praze můžete v příštím týdnu navštívit literární akci. V Malé vile Památníku národního písemnictví se v pondělí 29. července uskuteční autorské čtení a beseda s kanadskou spisovatelkou Danielle Dussault. Tato autorka se kromě psaní věnuje i hře na klavír, skládá šansony a komponuje hudbu. V roce 2013 dokonce navrhla 3D platformu propojující digitální umění a psaní. Akce se koná v rámci projektu Doteky světové literatury, překlad do češtiny je zajištěn. Vše začíná v 18.00.

Všechny akce najdete přehledně v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář