Nenechte si ujít v týdnu od 1. do 7. května

nenechte_si_ujit
Máj je lásky čas, takže pokud jsou vaší láskou knihy, rozhodně si přijdete na své. Opět vám totiž přinášíme výčet mnoha zajímavých událostí ze světa literatury.

První májový týden začíná svátkem práce, ale hned poté se můžete těšit na různorodé literární akce, od křtů knižních novinek a autogramiád až po autorská čtení, a to nejen v hlavním městě, ale po celé naší republice.

úterý 2. května se v Hradci Králové v Městské knihovně koná pravidelné setkání čtenářského klubu. Tentokrát si můžete přijít pobesedovat o knize Michela Houellebecqa Mapa a území. Při čtení tohoto titulu jistě narazíte na otázky, kolik má člověk šancí na opravdovou lásku, či jestli vůbec lze vést v dnešním světě plnohodnotný život. Autor zaujímá opravdu nemilosrdný pohled na život a jeho kniha rozhodně stojí za přečtení. Přijďte si o ní popovídat s ostatními čtenáři, beseda začíná v 17.00.

úterý 2. května přijede do Knihovny Jiřího Mahena v Brně na hlavní pobočku na Kobližné spisovatelka Kateřina Dubská, která si zde bude se svými fanoušky povídat o své nové knize Malé zázraky. Ta obsahuje dvanáct skutečných příběhů o tom, jak někteří lidé dokážou využít rány osudu, aby změnili svůj život k lepšímu. Zázraky se totiž opravdu dějí a mají mnoho podob, stačí je rozpoznat. Toto jistě příjemné setkání s autorkou poutavých a silných příběhů (kromě Malých zázraků i Člověk Gabriel a Dcery) začne v 17.30.

V úterý 2. května začne v Knihovně města Olomouce na hlavní pobočce na náměstí Republiky výstava Poetické jaro. Děti i jejich rodiče si mohou přijít prohlédnout a přečíst oblíbené i ty méně známé básně pro děti. Určitě budete nadšení, vždy je příjemné setkat se s tak půvabnou tvorbou, jako je právě ta pro mládež. A malí návštěvníci mohou získat pozitivní vztah k literatuře obecně. Proto se určitě stavte, výstava potrvá do konce května.

Ve středu 3. května zavítáme do hlavního města. V Paláci knih Luxor v Praze proběhne od 13.00 prezentace knihy Extrémní sport ve starobním důchodu, kterou vydává nakladatelství DialogTento titul ukazuje, že stáří může být šťastné a aktivní. Na osudech sportujících veteránů uvidíte, že limity jdou posouvat i v pozdějším věku. Součástí prezentace bude i beseda se závodícími veterány. Přijďte se inspirovat!

Ve středu 3. května proběhne v Městské knihovně v Praze autorské čtení básnířky Jaroslavy Hercíkové. Tato autorka vydala již pět sbírek poezie: Modrá tišinaPoprava svatbyZastrčit vystrčitŠaty s píčouV ní.  Na šesté sbírce právě pracuje. Návštěvníkům přečte úryvky z posledních tří zmíněných sbírek. Pokud vás tedy poezie zajímá, nenechte si ujít tuto jedinečnou událost, začíná v 18.00 v Domu čtení na ulici Ruská.

Ve čtvrtek 4. května se přijďte podívat do ostravského Domu knihy, kde se uskuteční křest knihy Markéty Harasimové Poháry touhy. Pokud máte rádi dobré víno a jihomoravskou atmosféru, určitě po této knize sáhněte, odehrává se v prostředí vinohradů v tomto kouzelném koutu naší země. Hlavní hrdinka Viola zdědí malé rodinné vinařství, o jehož provozu ale vůbec nic neví. Kromě dědictví si ale Viola musí poradit i s chladnokrevným násilníkem, dědečkovým duchem, čekají na ni i milostná dobrodružství… Pokud se chcete dozvědět o příběhu víc, můžete si přečíst naši ukázku, nebo přijít v 16.00 do Domu knihy, akce je spojená i s autogramiádou. Markéta Harasimová také přispěla do naší rubriky Čtení ke kávě. A pokud byste chtěli autorku blíže poznat, ale do Ostravy máte daleko, nabízíme náš rozhovor.

pátek 5. května se bude v rámci festivalu Literární jaro v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně konat oblíbené Listování. Tentokrát ztvární Lukáš Hejlík s kolegou Alanem Novotným příběh německého autora Timura Vermese. Téma knihy Už je tady zas je opravdu originální, vrací se totiž k jedné z nejhůře proslulých osobností německé historie, Adolfu Hitlerovi, který se probudí v roce 2011. Co to s sebou všechno přinese? Dozvíte se při Listování; začíná v 18.00.

V sobotu 6. května přijede do Městské knihovny v Třebíči pokřtít 2. vydání své úspěšné knihy Řasnatci spisovatelka Dana Kellnerová. Hlavní hrdince zmíněné knihy začínají pomalu tikat biologické hodiny. Vše vychází skvěle, pozná muže svých snů a těhotenství na sebe nenechá dlouho čekat. Přílišná zamilovanost a naivita však ale mohou změnit romantický příběh v tragikomický. Pokřtít titul Řasnatci přijde herec Oldřich Navrátil, křest začíná v 14.00.

 Pokud jste si z této nabídky nevybrali, další pozvánky na zajímavé akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář