Buď pohádkově bohatý, nebo mrtvý muž

NeznamySouperNahled
Byl obyčejným studentem umění, když se na něj usmálo štěstí v podobě tašky plné diamantů. Jenže se mu na paty pověsili zabijáci. Přežije?

Pokud máte rádi bláznivé honičky a akcí nabité dobrodružství, pak román z pera amerického autora Jamese Pattersona Neznámý soupeř by mohl být tím pravým i pro vás.

James Patterson (*1947) je skvělý vypravěč, jak potvrzuje již v pěkné řádce knih. V těch pro dospělé – romány z cyklu detektiv Alex Cross či „Ženský vyšetřovací klub“, ale i v těch pro děti – Můj nejhorší školní rok či Lovci pokladů. Mnohé z nich posloužily jako předloha pro filmové zpracování. A ani bych se nedivila, kdyby jej poprosili o sepsání nových příběhů Jamese Bonda, neb svět neohrožených agentů mu vůbec není cizí.

V knize Neznámý soupeř vypráví příběh obyčejného studenta výtvarného umění, který se chtě nechtě zapletl s diamantovou mafií. Syndikát pašeráků se nenechá jen tak připravit o zboží v hodnotě milionů dolarů a pouští se nemilosrdně po stopě mladíka Mattewa Bannona, který si vylepšil svoji finanční bilanci taškou plnou diamantů. Zdá se však, že za svoji naivitu zaplatí životem, protože ruská mafie na jeho likvidaci nasadila dva nejlepší nájemné vrahy – Ducha a Martu Krallovou. Podle všeho si však tahle dvojice jde také po krku.

Skutečnost a pravda však bývá občas úplně jiná, než se zdá. Malířský adept s minulostí tvrdého mariňáka nemusí být zdaleka tak snadnou obětí, jak by se mohlo zdát a před čtenářovýma očima se tak rozehrává vyrovnaný souboj o bohatství a také o lásku. Akční scény jak vystřižené z bondovek se prolínají s romantickými výjevy a budou bavit jak ženy, tak muže. Jistě je tu i velká dávka napětí, ale není nijak mrazivé, protože ho odlehčuje všude přítomný humor.

V líčení dramatických situací s vtipem a v ironizujících dialozích je právě Pattersonova síla. Nejen, že vymyslí skvělou zápletku slibující zajímavý děj, nadávkuje správně překvapivé zvraty, ale ještě to vše opepří černým humorem. Čtenář je tak napínán, překvapován a baven současně, takže ani nepostřehne, že vlastně vůbec nejde o klasickou detektivku, v níž by svérázný detektiv šlapal na paty zločincům.

I když – s trochou nadsázky – lze říct, že i zde zvítězí dobro nad zlem. „Klaďas“ zůstává kladným hrdinou nehledě na mrtvoly, které za sebou zanechává, „zloun“ bude padouchem, ať už jsou jeho úmysly jakékoliv. Vedena přísnou logikou a poučením, že krást a vraždit se nemá, bych měla tuto komedií plnou zlodějů a vrahů odsoudit od začátku do konce, jenže příběh je psán tak, že vás chytne navzdory všem morálním zásadám.

A tak jediné, co mi při čtení této svěží černé humoresky opravdu vadilo, bylo líčení incestního vztahu jednoho šéfa ruské odnože Diamantového syndikátu. Tohle už šlo až za moji tolerantní čáru. Přestože autor nenormální vztah otce a dcery velice důvěryhodně zdůvodnil, pro mne šlo o velmi rušivý element.

Neznámý soupeř vydaný nakladatelstvím Alpress v románové edici Klokan je knihou, kterou si manželské páry mohou vzít s sebou na dovolenou a číst ji buď postupně, nebo společně. Spolehlivě pobaví, vytrhne z reality a přenese do světa neohrožených mužů, kteří milují své ženy nejen slovy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeznámý soupeř

Patterson, James

Alpress, 2015

Napsat komentář