Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. června 2014

Nenechte si ujít
Druhý červnový týden je doslova nabitý literárními akcemi. Přinášíme vám několik žhavých tipů, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Se kterými autory se budete moci v nastávajícím týdnu setkat? Kde se konají akce pro děti? Začtěte se do našich pozvánek!

Svaz českých knihkupců a nakladatelů organizuje cenu pro mladé autory do 30 let nazvanou cenu Jiřího Ortena. Za knihu Umělohmotný třípokoj, v němž třicetiletá privátní prostitutka formou monologu přibližuje svět nejstaršího řemesla, ji získala talentovaná spisovatelka Petra Hůlová. Tato autorka byla oceněna mnohokrát. Debutovala v roce 2002 románem Paměť mojí babičce, který se stal bestsellerem a získal cenu Magnesia Litera za Objev roku. Další autorčin román Stanice Tajga si zasloužil Cenu Josefa Škvoreckého. Všechny uvedené knihy vydalo nakladatelství Torst. Kde a kdy se můžete s jednou z nejoceňovanějších a nejčtenějších spisovatelek setkat? V pondělí 9. června od 14 hodin v Ústřední knihovně v Praze proběhne s Petrou Hůlovou beseda.  Je součástí mezinárodního studentského literárního projektu Literature live (2013–2015).

Pokud máte malé děti, které chodí do školky, a nemáte to daleko do Brna, pak s nimi můžete zajít v úterý 10. června do Knihovny Jiřího Mahena na odpolední čtení pro nejmenší. Od 16.30 se na pobočce v Bohunicích (Lány 3) bude číst pohádka O Budulínkovi. Program je určený pro děti od dvou do pěti let.

Ve středu 11. červnaBrně ještě zůstaneme. Rádi bychom vás pozvali na autogramiádu spisovatelky Kláry Janečkové, která bude podepisovat své zatím poslední dílo Deník Grety Kaiserové. Román vypráví o povahově rozdílných dvojčatech Agátě a Grétě, kterým autohavárie změní život – jejich matka umírá a Agáta zůstává postižená. Knihu vydalo v tomto roce nakladatelství Ikar ve společnosti Euromedia Group. Akce se bude konat v knihkupectví Knihy Dobrovský na Joštově od 17 hodin. Nedávno jsme vám přinesli recenzi této knihy a na našich stránkách najdete rovněž rozhovor  s Klárou Janečkovou.

Na čtvrtek 12. června pro vás máme pozvánku od nakladatelství Academia. Prezentace knihy Sphaera Octava Mýty a věda o hvězdách I–IV se bude konat od 17 hodin v budově Akademie věd ČR v Praze. Publikace poskytuje čtenáři bohatý faktografický materiál k řecké mytologii. V knize naleznete scholia, výpisky neznámého římského autora z 1.–2. století. n. l. z nezachované původní Hyginovy práce.

Na závěr bychom vás rádi upozornili, že celý příští pracovní týden, tedy od pondělí 9. do pátku 13. června se bude konat týden otevřených dveří v nakladatelství Smart PressPraze. Od 9:30 do 17:30 na vás budou čekat nejrůznější besedy a autogramiády s autory. Zájemci se mohou přijít podívat, jak vznikají knihy v nakladatelství, a v redakci na vás bude čekat tým připravený zodpovědět vaše dotazy.

Doufáme, že jste si z námi představených akcí vybrali. Pokud ne, nahlédněte do našeho Kalendáře akcí, kde se to dalšími tipy na literární dění jen hemží. Přejeme příjemný výběr!

Doporučení:
Share

Napsat komentář