Vyhrajte biografii o hokejové hvězdě Jaromíru Jágrovi

Clovek-Jagr-perex
Každý fanoušek hokeje ví, který z hráčů se na dresu pyšní číslem 68. Jeden z nejlepších českých hokejistů Jaromír Jágr se stal takřka legendou a symbolem naší země, ale znáte ho opravdu dobře? Pojďte si přečíst o jeho životě více.

Z malého chlapce hokejovou legendou

Upravené vydání k MS v ledním hokeji 2014

Že je Jaromír Jágr sportovním gigantem, který má zlato z olympiády 1998 v Naganu, pyšní se dvěma tituly mistra světa a vlastní dva prsteny za zisk Stanley Cupu s Pittsburgh Penguins, fanoušek hokeje dobře ví. Nejlepšího českého hokejistu všech dob ostatně obdivuje pomalu každý malý kluk. Autor i proto záměrně upouští od běžného životního portrétu výjimečného sportovce, který proslavil Česko více než stovka vládních delegací. Snaží se vstoupit nejlepšímu hokejistovi světa konce minulého století a držiteli vysoce prestižního ocenění pro nejužitečnějšího hráče NHL, Hart Trophy za rok 1999, kdy Jágra experti povýšili na úroveň velikánů Wayna Gretzkého i Maria Lemieuxe, do jeho neobyčejně obsažné duše.

JAKÝ JE VLASTNĚ ČLOVĚK? JAKOU PROMĚNU PRODĚLAL?

Jako malý chlapec vysloví sen, že chce být jednou nejlepším hokejistou světa – a on se jím skutečně stane. Kde jsou prameny ojedinělých schopností a kořeny sportovní mimořádnosti? Jak je možné, že obyčejný venkovský synek, Jarda z Hnidous u Kladna, dobyde Ameriku a v Avantgardu Omsk si získá i Rusko a v dresu se lvíčkem vyhraje své druhé světové zlato! Podmaní si celý hokejový svět. V NHL se stal hned kapitánem hned tří týmů. Pittsburgu, Washingtonu i New York Rangers a po tříleté pauze válí za Atlantikem jako zamlada v dresu Philadelphie Flyers a pak jako nejzářivější „Hvězda“ z Dallasu, v sezoně 2011/12 rovněž bojuje o svůj třetí Stanley Cup ve finále v dresu Bostonu a nyní je nejlepším „Ďáblem“ v New Jersey. Opravdu nevídané. Stojí za jeho úspěchem stejnojmenný otec? Čím obohatil jeho fenomenální geny? Je opravdu největší ženou Jaromírova života maminka, jak se píše? Čím tak lidsky vyspěl a zmoudřel, jak se vzdělal?

Autor se ptá a také na tyto a jiné otázky odpovídá společně s osobnostmi, kteří s Jaromírem pracovali, jako jeho osobní kouč Marian Jelínek, a hráli, mezi jinými Martin Straka, anebo ho měli možnost blíže poznat. Hovoří o něm osobnosti světového hokeje, včetně Lemieuxe a Gretzkyho, ale také Alois Hadamczik a Vladimír Růžička, trenéři Česka, kteří v hokejovém gladiátoru a umělci vždy měli a nadále mají velké srdce, motivátora a vůdce. Ano, takový je zřejmě největší český sportovec posledního dvacetiletí, tak vysoko vidí autor Jaromíra Jágra. Ve svých dvaačtyřiceti letech stále jeden z nejlepších hokejistů planety. Úctyhodné! Kniha se ke čtenáři dostává v doplněném, plně aktualizovaném vydání a také v symbolickém čase u příležitosti mistrovství světa v hokeji 2014 v Bělorusku.

 

Člověk Jágr

Hokejová bible

Autor: Petr Čermák

Vydalo: nakladatelství Imagination of People
Edice: Portréty
Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-87685-21-1

Přečtěte si více o knize Člověk Jágr, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.cz.

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Jarda měl tři roky a hnidouský rybník zvaný „Čabárna“ viděl jeho velkou premiéru. Kariéra nabírala strhující tempo. Nejdřív pochodoval na hliníkových nožích, pak klouzal na šlajfkách, legendárních bruslích na kličku. O rok později ho už táta na kladenském zimáku postavil na kanady a podal mu také první hokejku. Další rok – ve svých pěti – začal jako předškolák hokejovou přípravku. Vedl ji Zdeněk Průcha, s nímž se táta, povoláním stavař, setkal jednoduše při jednání o jedné stavbě.
První trenér Jardu, tehdy úplného kloučka, vlastně ještě děcko, bez pardonu vrhne, řeklo by se, mezi starší vlčáky.
„Byl jsem tam jasně nejmladší a pochopitelně i nejmenší, vždyť mezi námi byly i devítileté děti. Pořád jsem brečel, a táta řekl, že se na mě nemůže dívat. Zpočátku tedy se mnou chodila na tréninky hlavně máma. Proti ostatním jsem měl velkou výhodu, protože jsem uměl bruslit,“ svěřuje ve své první knížce.
K umění bruslit ho pak trpělivě vede zase táta, a Jarda vzpomene, jak mu otec donekonečna připomíná:
„Pořád musíš mít brusle utažené, jakmile začneš šmatlat, tak už se to neodnaučíš.“
Vedle elementárních bruslařských návyků táta svého synka učil, jak právně držet hokejku, jak udělat kličku, poslat přihrávku, a v tomto krásném čase hokejové nevinnosti Jaromír už nepomyslel na nic jiného než na hru. Do hokeje se zakousl jako zajíček do hlávky zelí. Vůbec mu nevadilo zápolení s výškovou i věkovou převahou protivníků. Vnímal jenom a jenom puk. (str. 16)

 

Vyhrajte knihu Člověk Jágr

Vítěz Nagana, dvou mistrovství světa a majitel dalších neméně důležitých trofejí dokázal jít za svým snem a dostat se až na vrchol. I na právě probíhajícím mistrovství budí respekt daleko mladších a rychlejších hráčů a dokazuje, že i ve svém věku má na ledě své místo. Nejen z pohledu hokeje a kariéry, ale i z osobnějšího úhlu máte právě teď šanci Jaromíra Jágra poznat, a to v knize Petra Čermáka.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum.cz vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Člověk Jágr vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Člověk Jágr
probíhá od 23. května do 5. června 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 biografie Člověk Jágr

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČlověk Jágr
Hokejová bible

Čermák, Petr

Imagination of People, 2014

Napsat komentář