Skutečná historie v knihách

historie-nahled
Všem  kteří se rádi ohlížejí do historie, protože vědí, že budoucnost nemůže být výrazně jinačí, než jaká byla minulost, jsou určeny naše dnešní knižní tipy. Prostřednictvím čtyř publikací se podíváme za indiány, zavítáme do dob Karla IV., nahlédneme pod pokličku tajemství obestírajících třetí říši a nakonec pohlédneme hledáčkem kamery na česky poválečný venkov.

Miloslav Stingl se řadí mezi legendy české cestopisné literatury. Vydejte se s knihou Indiáni na válečné stezce po stopách nejslavnějších indiánských bojovníků. Knihu vydalo nakladatelství Jota.

Indiáni na válečné stezce

Na základě dlouholetého usilovného bádání v muzeích a archivech i četných etnologických návštěv všech částí Ameriky přináší autor fascinující, informacemi nabité příběhy skutečných hrdinů indiánských válek, povstání a vzpour, kteří všude v širé Americe vstupovali na válečnou stezku, aby bránili svůj lid, svou zem. Knihu doprovázejí ilustrace a dobové fotografie.

Romance o indiánské princezně a britském rytíři

John Smith se narodil v rodině prostého anglického řemeslníka někdy na konci sedmdesátých let 16. století. Ze školy utekl, když mu bylo deset let. V patnácti letech měl již první nepříjemnosti s děvčaty z nejlepších rodin, která pěkně urostlému chlapci neskrývaně prokazovala svou přízeň. V šestnácti letech musel na nátlak četných otců šlechtických dcer odjet do Holandska, odtud pak jako sluha mladého britského rytíře putoval do Francie. Tam – v Paříži – se ještě zdokonalil v umění dobývat ženská srdce, a tak není divu, že se jeho nepříjemnosti opakovaly, když se po několika letech do Anglie vrátil.

Autor: Miloslav Stingl

Počet stran: 344
Formát: 160 × 230
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Indiáni na válečné stezce

Pokračujte v četbě ukázky z knihy a nepřehlédněte také naši reportáž z křtu knihy!

———————————————————-

Karel IV. bezesporu patří mezi naše největší panovníky, není proto divu, že se jeho době věnuje nemálo autorů. Ludmila Vaňková  pokračuje ve své historické sáze o Karlu IV. titulem Orel a lev. Vychází v nakladatelství Šulc-Švarc.

Orel a lev

V obsahově bohatém a poutavém vyprávění autorka sestavuje historický i psychologický portrét skvělého panovníka. V první části knihy Orel a had do Karlova života zasáhla třikrát smrt – manželky Blanky z Valois, druhé ženy Anny Falcké a jejich syna Václava. V románu vystupuje řada zajímavých historických osobností, které doplňují děj o důležité historické epizody. V druhé části knihy Od moře k moři vstoupí Karel do třetího manželství s Annou Svídnickou. Od moře k moři se nyní rozprostírá říše římská. Po římské korunovaci 1355 se jí Karel snaží dát pevný řád a připoutat ji k zlatému jádru vlastní moci – k Českému království, pro niž ale nemá dědice. Před jeho pětačtyřicátými narozeninami se mu konečně narodil syn Václav. Anna Svídnická byla velkou Karlovou láskou a její vytoužené dítě nadmíru zbožňoval, což nebylo právě nejlepší pro princův budoucí charakter a vladařské vlastnosti. Bylo to však možná nejšťastnější období Karlova života, kdy v císařské rodině vládla pohoda a láska.

Autorka: Ludmila Vaňková

Počet stran: 528
Formát: 178 × 247
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Orel a lev

———————————————————-

Od druhé světové války uplynula již řada let, stále se však nabízí mnoho nezodpovězených otázek. Publikace Tajemství třetí říše, autora Guido Knoppa nabízí plno faktů, které nesměly být zveřejněny. Knihy vydalo nakladatelství Ikar.

Tajemství třetí říše

Doba nacismu trvala sice pouhých dvanáct let, ale jednou provždy ovlivnila vnímání německých dějin. Z Hitlerovy říše vzešel teror, genocida a světová válka. Mnoho aspektů třetí říše je dodnes záhadných a potřebují objasnit. A právě těmto tajemstvím se Guido Knopp věnuje – faktům, která tehdy nesměla být zveřejněna nebo byla odhalena až mnohem později – jako například vytrvale zastíraným rodinným poměrům Adolfa Hitlera, jeho finančním prostředkům a vztahu k ženám, jakož i legendě Erwina Rommela, obsesím „říšského vůdce SS“ Heinricha Himmlera a nově odhaleným podvodům Alberta Speera.

Hitlerova rodina

K Hitlerovu kultu patří také nacistickou propagandou živený nimbus proroka, který se náhle zjevil z nicoty a vstoupil do dějin. Pro skutečný původ diktátora a jeho rodiny nebylo v obraze samozvaného „spasitele národa“ místo. Leckdy velice barvité rodinné poměry nacistického vůdce byly s nemalým úsilím zakrývány a retušovány. A přesto hrozily, že právě jeho příkladu dovedou všeobecně řízené šílenství původu „bez poskvrny“ ad absurdum. Čím více byl agitátor rasového šílenství vystaven světlu politických ramp, tím častěji se odpůrci nacistického režimu ptali po původu politického povýšence, tím více rostl strach z odhalení, neboť kompletní rodokmen, jaký považoval po všech Němcích, sám Hitler předložit nemohl.

Autor: Guido Knopp

Překlad: Vladimír Čadský
Počet stran: 360
Formát: 135 × 207
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Tajemství třetí říše

Pokračujte také v četbě ukázky z knihy!

———————————————————-

Jakým způsobem reflektoval poválečný film dění na venkově v letech 1945–1969 se můžete dočíst v knize Venkov v českém filmu 1945–1969. Knihu Petra Slintáka a Hany Rottové vydalo nakladatelství Academia.

Venkov v českém filmu 1945–1969

Publikace se zabývá tématem reflexe problematiky sociálních, kulturních a hospodářských proměn na českém venkově v poválečném pětadvacetiletí, a to prostřednictvím analýzy hrané filmové tvorby. Filmový obraz kolektivizace venkova prostředkovaný státní kinematografií nabízí pestrou mozaiku různých přístupů – od přímé aplikace ideologických tezí komunistické politiky v rámci jednotlivých filmových děl, až po kritičtější autorské pohledy revidující estetický i obsahový schematismus socrealistických filmů. Součástí publikace jsou vedle obecně laděných historických kapitol na téma kolektivizace venkova a vývoje ve státní kinematografii také kapitoly, které se zabývají procesy řízení filmové dramaturgie a jednotlivými schematickými motivy ve venkovských filmech. Obsáhlá část publikace je věnována analýze řady konkrétních filmů ve vztahu k dílčím podtématům (rodina, obec, krajina apod.) v souvislostech socialistické transformace venkovské společnosti.

Autor: Petr Slinták, Hana Rottová

Počet stran: 484
Formát: 130 × 200
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Venkov v českém filmu 1945-1969


Zajímáte se o historii? Zaujala vás některá z knih? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIndiáni na válečné stezce

Stingl, Miloslav

Jota, 2013

zobrazit info o knizeOrel a lev II.

Vaňková, Ludmila

Šulc-Švarc, 2014

zobrazit info o knizeTajemství třetí říše

Knopp, Guido

Ikar, 2014

zobrazit info o knizeVenkov v českém filmu 1945-1969
Filmová tvář kolektivizace

Slinták, Petr - Rottová, Hana

Academia, 2013

Napsat komentář