Vášeň uprostřed sněhové bouře

akoLed
On a ona se ocitli sami na horské chatě uprostřed sněhové bouře. Ale není to jediný problém, který je trápí. Dusí v sobě vzájemnou náklonnost, o níž se bojí mluvit. Naskytla se jim právě teď vhodná příležitost nechat jednat vlastní touhy?

Romantické romány s nádechem erotiky zaplavují knižní pulty. Ani já jsem neodolala a zkusila, jaké je to čtení. Román Jako led vydalo nakladatelství Baronet a jde o překlad amerického románu autorky Jennifer L. Armentrout, která žije v Západní Virginii a píše pod pseudonymem J. Lynn.

Zápletka románu je jednoduchá – kamarádi od dětství Sydney a Kyler touží být víc než kamarádi. Věk na to mají – právě je čeká závěr studia na vysoké, ale bojí se vyslovit své touhy, aby to neohrozilo jejich přátelství. Frustraci řeší každý po svém – Sydney marným vzdycháním a Kyler vyhledáváním známostí na jednu noc.

Vše vyvrcholí při každoročním předvánočním pobytu na horské chatě, kam původně jeli s partou známých. Kvůli sněhové bouři, která kraj zasypává sněhem, na chatu dorazí jen oni dva a na řešení svých problémů mají rázem fůru prostoru a času. Nezboří však jejich intimní sblížení důvěrný vztah budovaný léta? A kdo se jim snaží jejich nedobrovolné uvíznutí v chatě znepříjemnit střelbou?

Přiznávám, že román Jako led, ač s nálepkou New York Times bestseller, mě zklamal. Nekonečné stránky roztouženého vzdychání, následované popisem neskutečných milostných scén, kořeněné útoky tajemného neznámého, mě celkově nudily. Nejen, že děj byl snadno předvídatelný, ale dokonce i výrazy, které autorka používala k věrnému vylíčení pocitů svých hlavních hrdinů, se neustále opakovaly. Když on se na ni podíval, ona měla motýlky v břiše, krev se jí měnila v tekutou lávu, zatímco on byl úplně tvrdý. Navíc vše, co dělali, bylo „pomalé, skvělé a dokonalé“. Posledně zmíněný výraz byl v knize snad na každé stránce – prostě „slaďák“, z něhož se slovy klasika „kazí zuby“.

Nemám nic proti romantice, ani proti kamarádství, které začne snězenou bábovičkou na písku a končí manželstvím. Jen bych od „bestselleru“ čekala víc než od levné harlequinky. Děj byl velmi plochý a napětí, které autorka pro zpestření přidala, vzalo po několika odstavcích rychle za své. A tak jediný strach, který jsem nakonec měla, byl, zda se ti dva totálně natvrdlí zamilovaní pochopí.

Komu knihu doporučit? Určitě ne mužům, ti by četbu vzdali po dvou úvodních kapitolách, otrlejší možná po první půli. Zbývá tedy jen ženská část populace. U ní má kniha šanci uspět, neb jde o romantickou oddechovku, po níž čas od času ráda sáhne jak intelektuálka (i když to pak nepřizná), tak maminka na mateřské nebo důchodkyně. Myslím si, že Jako led potěší zejména ženy v domácnosti, které rády vymění svět čtyř stěn, úklidu a znečištěných plen za zasněženou romantiku.

Pokud tedy hledáte vhodný dárek ženě pro horké letní dny v rozpáleném městě, je kniha J. Lynn vhodným tipem. Nečekejte však od ní víc, než nabízí – sladký příběh plný klišé a nekonečného protahování děje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJako led

Lynn, J.

Baronet, 2014

Napsat komentář