Přírodě na stopě v knihách nakladatelství Edika

Priroda
Svět kolem nás nám představují naučné knihy pro děti z nakladatelství Edika. Poznejte i vy díky nim ohrožené druhy zvířat, hory, ale i kameny a minerály či se pozorně projděte kolem rybníků, jezer a řek. Tam všude na vás čeká svět hodný objevování!

Všechny knihy, které vám představíme, vydalo nakladatelství Edika.

Nakladatelství Edika představuje širokou nabídku knih, které jsou určeny nejen pro děti a mládež, ale také jejich rodiče a pedagogy. Moderní učebnice sledující trendy ve vzdělávání pro všechny věkové skupiny a stupně pokročilosti. Knižní portfolio nakladatelství Edika zahrnuje nejen ucelené řady jazykových učebnic, vysokoškolské učebnice, učebnice pro technické obory, odborné slovníky či dvojjazyčné verze známých literárních děl, ale také bohatou nabídku publikací a pracovních sešitů pro rozvoj schopností a dovedností dítěte, jeho předškolní i školní přípravu.

Dnes nahlédneme do řady s názvem Přírodě na stopě.

 

Hory

Orel mořský

 

Charakteristické znaky

Orel skalní patří k největším ptákům dravcům vůbec. Nejčastěji ho můžete zahlédnout letícího. Orel představuje velmi elegantního letce, který při plachtění nerozprostírá křídla ve vzduchu rovně, nýbrž je lehce prohýbá vzhůru. Na koncích křídel má orel skalní navíc jedenáct dlouhých per, která jsou při letu silně roztažena a vypadají téměř jako prsty. Také ocas má orel delší než ostatní dravci. Opeření je většinou hnědé s nemnoha bílými pery na ocase.

Orel skalní působí se svým špičatým zahnutým zobákem strašidelně.

Orla skalního najdete v rámci Evropy pouze v bavorských Alpách. K tomu, aby mohli dobře lovit, potřebují poměrně otevřenou krajinu bez rozlehlých lesů. Neloví pouze sviště a zajíce sněžné, ale občas dokonce i kamzíky.

 

Životní prostor a rozmnožování

Orli hnízdí ve skalních rozsedlinách či na vysokých osaměle rostoucích stromech. Samečci a samičky spolu většinou zůstávají po celý život.

Samička snáší počátkem dubna dvě až tři vajíčka. Mláďata se z nich líhnou přibližně po 44 dnech. Asi dva a půl měsíce po vylíhnutí už zkoušejí létat.

Jako mláďátka vypadají orli ještě velmi mile.

——————————————

Víte, které bobule nesmíte v žádném případě sníst a proč kozorožci dokážou tak dobře šplhat po skalách? Poznáte, co si sdělují svišťové, když právě pískají? Slyšeli jste už, co se léčí pomocí arnikové masti? Víte, že je v horách řidší vzduch? Tato praktická knížka o přírodě předává zábavnou formou vám, malým objevitelům, informace o různých živočiších a rostlinách, s nimiž se můžete setkat na horách.

Autorka: Christa Pöppelmannová, 80 stran, brožované, 148×210

Přečtěte si více o knize Hory a nevynechejte ani ukázku z ní

 

——————————————

 

Kameny, minerály, fosílie

Trilobit


Charakteristické znaky

Trilobiti jsou vzdáleně příbuzní s raky. Řadíme je k členovcům. Název trilobit (trojlaločnatec) je odvozen jak z podélného členění živočichů na hlavový štít, trup a ocasní štít, tak také z příčného členění na centrální osu s bočními laloky. Hlava má oválný, půlkruhový, kruhový nebo trojúhelníkový tvar. Některé druhy měly na vápenitém krunýři trny nebo ostny.

 

 

Krunýř trilobita můžeš objevit ještě i dnes.

Tyto krunýře dnes najdete zkamenělé nebo jako otisk v hornině. Trilobiti dosahovali velikosti od několika milimetrů do 70 centimetrů.

Způsob života

Trilobiti byli obyvatelé moří, kteří se uměli zavinovat jako pásovci. Většina z nich měla dobře vyvinuté složené oči, jak je dnes známe u mnoha druhů hmyzu. Trilobiti si v průběhu svého života a růstu několikrát svlékali svůj krunýř. Také tyto stržené části krunýře je možno najít jako zkameněliny. Trilobiti plavali v mělkých vodách nebo lezli po mořském dně. Někteří si filtrovali svou potravu z mořské vody, jiní byli dravci a lovili mikroorganismy.

Trilobiti žili v mořích.

 

——————————————

 V přírodě je tolik věcí k objevování! Víte, co má společného tužka s diamantem, odkud pochází název lapis lazuli a jak můžete pazourkem vykřesat jiskru? Tato praktická knížka o přírodě předává zábavnou formou malým objevitelům informace o záhadném světě kamenů, nerostů a zkamenělin. Naučí vás je nejen rozlišovat, ale prozradí vám také, jak se dají použít průmyslově, či v běžném životě mladých čtenářů.

Autorka: Martina Rüterová, 80 stran, brožované, 148×210

Přečtěte si více o knize Kameny, minerály a fosílie a prohlédněte si i ukázku

 

——————————————

 

Ohrožené druhy zvířat

Rys ostrovid


Charakteristické znaky

Vidíte dlouhé „štětičky“ na uších?

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuto velkou kočkovitou šelmu poznáte podle štětičkovitých chlupů na uších. Rys ostrovid má žlutou až červenohnědou srst s tmavými skvrnami. Vzhledem k tomu, že má přední nohy kratší než zadní, umí velmi rychle běhat a dobře skákat. To je jeho výhodou při lovu kořisti, jako jsou myši, srnci nebo jeleni.

Životní prostor a rozmnožování

Rysí rodinka

Poté co u nás rys ostrovid kvůli lovu a mizejícímu životnímu prostoru téměř vyhynul, usadil se znovu zejména na Šumavě a v Beskydech. Dále se občasně vyskytuje v Jeseníkách a Labských pískovcích. V období od května do června se rodí jedno až čtyři mláďata, která až po dvou týdnech začnou vidět.

——————————————

Víte, proč některá zvířata vídáte už jen zřídka, jaké vlivy ohrožují zachování jejich druhu a jaký význam má Červená kniha? Slyšeli jste už někdy, že ještěrka zelená se umí v nebezpečí zbavit svého ocásku? Víte, proč není dobré krmit vlky? Tato praktická knížka o přírodě předává zábavnou formou vám, malým objevitelům, informace o světě ohrožených zvířat.

Autorka: Astrid Otteová, 80 stran, brožované, 148×210

Přečtěte si více o knize Ohrožené druhy zvířat a prohlédněte si ukázku z ní

——————————————

Rybníky, řeky, jezera

Kapr obecný


Charakteristické znaky

S přibývajícím věkem má kapr obecný vyšší hřbet a po bocích je trochu zploštělý. Na tlamě má čtyři vousky, které mu slouží k ochutnávání a jako hmatový orgán. Hřbet je hnědý až černavě zelený, břicho je zbarvené do běla.

 

Životní prostor

Kapr obecný žije v teplých stojatých nebo pomalu tekoucích vodách s množstvím rostlin a písčitým nebo bahnitým dnem. Na dně vyhledává červy, plže a korýše, které vypátrá pomocí svých vousků. Kapr je aktivní za soumraku a v noci.

 

Hladoví kamarádi

Ve dne využívá chráněná místa. Zimu kapři přečkávají pohromadě, namačkáni jeden na druhého na vodním dně. Samička naklade jikry, které ve vodě nabobtnají a přilepí se k částem rostlin. Po několika dnech však začnou stoupat k vodní hladině. Mladí kapři se živí nejdříve planktonem, brzy potom si však hledají potravu na dně jako jejich rodiče.

Kapr má na tlamě čtyři vousky.

——————————————

Víte, proč bobr staví hráze, jak se přizpůsobil vodouch stříbřitý životu pod hladinou a jak získal tužebník své jméno? Slyšeli jste už někdy, jak se brání užovka obojková při napadení? Víte, kolikrát do roka mění rak říční kůži? Tato praktická knížka o přírodě předává zábavnou formou vám, malým objevitelům, informace o světě rybníků, řek a jezer. Naučí vás rostliny a živočichy nejen rozlišovat, ale prozradí vám i mnoho zajímavého o jejich chování a o prostředí, v němž žijí.

Autorka: Feryal Kanbayová, 80 stran, brožované, 148×210

Přečtěte si více o knize Rybníky, řeky a jezera a prohlédněte si celou ukázku


Přečtěte si naše recenze dalších dílů ze série Přírodě na stopě:

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHory

Pöppelmannová, Christa

Edika, 2014

zobrazit info o knizeKameny, minerály, fosilie

Rüterová, Martina

Edika, 2014

zobrazit info o knizeOhrožené druhy zvířat

Otteová, Astrid

Edika, 2014

zobrazit info o knizeRybníky, řeky a jezera

Kanbayová, Feryal

Edika, 2014

Napsat komentář