Praktická knížka o přírodě pro malé i větší

pavouk
Říše hmyzu a pavouků tvoří jednu z největších skupin živočichů na světě. Rozlišit je, může být velký problém…

Existuje totiž více než milión druhů hmyzu, pavouků a dalších členovců. A to je už pořádné číslo na to, abychom je znali všechny. Navíc se s nimi můžeme setkat na souši, ve vodě i ve vzduchu. Především pro děti, jež se zajímají o přírodu, vydává nakladatelství CPress v edici Přírodě na stopě útlé knížečky, které jsou shrnutím toho nejzákladnějšího pro jejich obecné rozlišení. Letos vyšel další díl s názvem Hmyz, pavouci a spol. Autorkou je Feryal Kanbayová.

Pravdou nejspíš bude, že zrovna pavouci a všelijací brouci nepatří mezi ty tvory, které by člověk nejvíce vyhledával k pozorování. Přitom právě oni poskytují takových možností k objevování!

Knížka podává informace o těch nejzákladnějších druzích, se kterými se v našich krajích můžeme setkat. Vše je přehledně rozděleno do jednotlivých kapitol tak, aby bylo čtenáři umožněno co nejjednodušší vyhledávání. V každé části jsou pak vyjmenovány a popsány ty druhy, které děti znají z luk či lesů, ale najdou zde i takové, jejichž názvy třeba ještě neslyšely.

Každý živočich je tu popsán, co se týče například jeho způsobu života, výskytu na stanovištích, rozmnožování, rozlišení samičky a samečka apod. Veškeré informace jsou doprovázeny barevnými fotografiemi, jež přibližují život těchto malých, ale pro přírodu důležitých tvorů. Nechybí ani zajímavosti vztahující se k nějaké jejich vlastnosti, která jim například pomáhá přežít. Každý živočich v sobě skrývá nějaké menší tajemství a i ta jsou zde uvedena. Mnohdy budou nepochybně pro děti překvapením…

Co malé čtenáře zaujme zcela jistě, je možnost zkoumání života hmyzu. V publikaci najdou několik pokusů, kterými si v praxi mohou ověřit podávané informace. Nejde o nic složitého či nebezpečného, ani se tu neskrývají žádné pokusy, které by ohrozily život těchto tvorů. Děti ale mají možnost na vlastní oči nejen poznat, ale především pochopit zákonitosti zvířecího světa.

Domnívám se, že publikace je také velmi vhodnou příručkou pro školní výuku na hodiny prvouky/přírodopisu. Je zpracována v praktickém formátu, který umožňuje její přibalení do batohu. Při pozorování živočichů v přírodě ji tak děti mohou přímo využívat na místě a nemusí si pořizovat speciální sešity s opsanými údaji.

Příroda je základ našeho života a děti by se měly naučit ji chránit. Jednou z možností je opustit domácí svět počítačů a televize a vyrazit na výlet. Poznávat svět kolem sebe znamená i pochopení jeho koloběhu, zákonitostí, a čím více budou dospělí ve svých potomcích probouzet snahu o poznání, tím pravděpodobněji si jí děti budou i více vážit…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHmyz, pavouci a spol.

Kanbayová, Feryal

Edika, 2013

Napsat komentář