Nenechte si ujít v týdnu od 28. dubna do 4. května 2014

Nenechte si ujít
Příští týden bude ve znamení mnoha tradic. Čeká na vás upalování čarodějnic, poté dojde ke vztyčování májek a neměli byste zapomenout na prvomájový polibek. Kromě těchto zmíněných zvyků si mnoho z vás určitě najde čas i na návštěvu některé z literárních akcí, které vám nejen v tomto článku nabídneme.

Filosof, publicista a vysokoškolský pedagog Jan Sokol přichází s novým titulem nazvaným Etika, život, instituce. Možná znáte jeho knihu Jak jsem se měl na světě, jež zachycuje autorův život plný pozoruhodných proměn – kariéru začal jako řemeslník ve zlatnické dílně a postupně se dopracoval až k děkanovi Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy a kandidátovi na prezidenta republiky. Ve své knižní novince Etika, život, instituce vychází z přednášek na univerzitě; je určena studentům i učitelům etické výchovy a v tomto roce ji vydalo nakladatelství Vyšehrad. Křest se bude konatpondělí 28. dubna v Literární kavárně Knihkupectví Academia v Praze.

Hovězí kostky nejsou jen surovinou k přípravě guláše, ale také názvem publikace Emila Hakla. Soubor jedenácti povídek je chronologicky seřazen. V první vás vypravěč zavede na bizarní cestu Bulharskem v roce 1986, v poslední povídce se dostanete do současné pražské čajovny. Emil Hakl je dvojnásobným držitelem Magnesie Litery za nejlepší prózu a nositelem Ceny Josefa Škvoreckého. Na křest knihy Hovězí kostky vás zve nakladatelství Argo, které titul letos vydalo. Akce se uskuteční v úterý 29. dubna v klubu Chapeau rouge v Praze.

Mladou autorku Moniku Petrlovou můžete znát díky její první prozaické sbírce s neobvyklým názvem Hafni! a jiné povídky, kterou napsala ještě jako vysokoškolačka. Na našich stránkách najdete nejen recenzi na tuto knihu, ale také rozhovor s autorkou. V tomto roce nakladatelství JaS vydalo další její knihu, Mrkev pro vězně. Můžete se těšit na deset nových příběhů napsaných svěžím a čtivým stylem autorky. Křest knihy se uskuteční ve středu 30. dubna od 17 hodin v Knihkupectví Letná v Praze. Moderátory budou René Nekuda a Tomáš Kříkava.

Naše poslední pozvánka je do Krajské vědecké knihovny v Liberci. Ve středu 30. dubna budete mít poslední možnost shlédnout výstavu plakátů a knih pražského Goethe-Institutu nazvanou Pěkně od začátku. Představí vám aktuální německy psané knihy pro děti a mládež. Výstava je otevřena od 9 do 19 hodin.

Pokud máte zájem přečíst si i o jiných literárních nabídkách, přijměte pozvání do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář