Inspirace na nedělní oběd

jidlo
Dnes si představíme dvě kuchařky plné fantazie. Nechejte se inpirovat a potěšte své chuťové pohárky recepty, které jsou nejen lahodné, ale také snadné a rychlé!

Nakladatelství Ikar, které vydalo obě dnes představované knihy, je orientováno především na ženské čtenářky. Vydává romance, společenské romány a memoáry, kuchařky a rádce. Spadá pod společnost Euromedia Group, která patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice.

———————————————————

720 stran plných lákavých kombinací, výrazných chutí a typických vůní, to je kniha Česká domácí kuchařka, která vás inspiruje k přípravě lahodných pokrmů z českých i zahraničních surovin.

Česká domácí kuchařka

České kuchařské umění má bohatou historii i nevyčerpatelné zdroje inspirace v tradiční staročeské kuchyni. Současné zahraniční kuchařské knihy již často obsahují jídla jako ovocné knedlíky, typické omáčky, buchty, guláše, knedlo-zelo-vepřo, bramborové polévky a další. Mistr kuchař pro vás připravil jídla z domácích surovin.

Drůbeží salát s avokádem a plísňovým sýrem

500 g filátek z kuřecích prsíček
2 lžíce kokosového másla
100 g hlávkového salátu
2 rajčata
200 g koktejlových rajčátek
2 malá avokáda
250 g plísňového sýra
3 lžíce malinového octa
6 lžic olivového oleje
1 špetka cukru
sůl, mletý bílý pepř

Oprané a osušené maso osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme kokosové máslo a filety po obou stranách dokřupava a dohněda opečeme. Pak dáme trochu vychladnout. Salát a rajčata očistíme, omyjeme a necháme okapat. Větší rajčata rozpůlíme. Avokáda oloupeme a odstraníme pecky. Dužinu nakrájíme na plátky a sýr na kostičky. Kuřecí filátka na kotoučky. Zbylými přílohami ozdobíme talíř. Malinový ocet, olivový olej s cukrem ušleháme a přelijeme přes salát. Podáváme s bílým pečivem.

Vyzkoušejte také kupříkladu recept Broskev Melba!

 

Česká domácí kuchařka

Autor: Jaroslav Vašák

Počet stran: 720
Formát: 181×242
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Česká domácí kuchařka

Podívejte se i na další lákavé recepty v ukázce z knihy!

———————————————————

S kuchařkou Pavlínou se v knize Správná kuchařka s fantazií vydáme za různými chutěmi nejen z našich krajů, ale i za těmi, s nimiž se autorka seznámila na cestách po Středomoří.

Správná kuchařka s fantazií

Když nastane sezona chřestu, dýní, cuket… Vařte snadno, rychle, úsporně a jinak z obyčejných surovin! Pavlína, kuchařka s velkou fantazií, kombinovala, zkoušela a připravila více než 100 jednoduchých receptů. Vše na jejich přípravu koupíte bez problémů, ale nejlépe chutnají ze sezonních čerstvých produktů.

Rajčatová polévka s červenou čočkou

4 porce
2 lžíce oleje
1 malá cibule
2–3 stroužky česneku
400g loupaných rajčat z konzervy
600ml zeleninovébo vývaru
120g červené čočky
svazek čerstvé bazalky
200g měkkého smetanového sýra
sůl a čerstvě mlětý černý pepř

Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte ji na oleji dosklovita, pak přihoďte nasekaný česnek a smažte už jen minutu. Pozor, nesmíte ho připálit, byl by hořký. Dále přidejte pokrájená rajčata a zalijte je vývarem. Vezměte si tyčový mixér a rajčata v hrnci lehce rozmixujte, aby se pěkně propojila s vývarem. Pak už jen přidejte propláchnutou čočku a vařte 15 minut. Stáhněte z ohně, přidejte nasekanou bazalku. Dochuťte solí a pepřem. V misce rozetřete sýr s nasekanou bazalkou. Při podávání do každé porce přidejte 2 lžíce sýra a ozdobte lístky bazalky. Pokud si budete chtít polévku dát jako hlavní chod, přikusujte k ní čerstvou křupavou bagetu nebo opečené toasty.

 

Mrkvový koláč s mandlemi

Koláč o průměru 26 cm
400g mrkve
150g jemně umletých mandlí
100g másla
200g cukru
3vejce
strouhaná kůra z jednoho pomeranče
100g hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
mandlové lupínky na posypání

Nejdříve nastrouhejte mrkev najemno. Máslo utřete s cukrem, přidejte 3 žloutky a stále míchejte. Pak postupně přidávejte pomerančovou šťávu, kůru, mrkev, mandle, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přimíchejte sníh ušlehaný z bílků. Vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 26 cm. Povrch posypte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 45 minut.

Správná kuchařka s fantazií
20 surovin, které vás inspirují v kuchyni

Autorka: Pavlína Kinclová, Martin Kincl

počet stran: 176
Formát: 152×203
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Správná kuchařka s fantazií

Podívejte se také na další recepty, které najdete v ukázce z knihy!


Inspirujete se při vaření z kuchařek? Která vás z dnes představených více zaujala? Napište nám svůj názor do komentáře!

Knihy představované v knižních tipech si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSprávná kuchařka s fantazií
20 surovin, které vás inspirují v kuchyni

Kinclová, Pavlína - Kincl, Martin

Ikar, 2014

zobrazit info o knizeČeská domácí kuchařka

Vašák, Jaroslav

Ikar, 2014

Napsat komentář