Zločinem prosáklý nacistický Berlín

HitlerNeprateleNahled
Za kormidlem dějin stojí Adolf Hitler a jeho hvězda stoupá vzhůru. Přesto nejsou všichni obyvatelé Berlína na téže lodi. Například Židům se vratké pramičky existence potápí čím dál víc a strach proudí temnými uličkami města. Kdo je tajemný mstitel, který pod rouškou tmy vraždí důstojníky SS?

Kriminální román zasazený do období nacistického Berlína překvapivě nenapsal Němec, ale naturalizovaný Švéd. Torsten Pettersson (*1955) se narodil ve finském Turku, kde vyrůstal ve švédsky mluvící komunitě. Od devadesátých let však žije ve Švédsku, kde učí literaturu na univerzitě v Uppsale. Píše povídky, poezii a detektivní romány (Dej mi své oči, Skryj mě ve svém srdci). Knihou s názvem Hitlerovi nepřátelé zahajuje trilogii odehrávající se v nacistickém Berlíně.

Do děje vplouváme v říjnu roku 1938. Dva důstojníci SS se po prohýřeném večeru loučí a o pár vteřin později již jeden z nich nežije. Pod rouškou tmy ho zasáhl tajemný mstitel a byl to jeho už druhý úspěšný zásah. Heinrich Himmler je celou věcí velmi rozezlen a tlačí na rychlé odhalení pachatele. Sturmbannführer Friedrich Eichberg se však nemá čeho chytit.

Psychiatra Richarda Haldera žádá o pomoc jeho pacientka paní Pohlová, která pohřešuje svého manžela, ale i sám Himmler si vyžádá Halderovu odbornou konzultaci v případu hledání sériového vraha. Halder je Švéd, který před vzpomínkami na mrtvou matku utekl na studia do Berlína a již zde zůstal. Neodešel ani, když život v německé metropoli začal nabírat špatný směr. Mizí nejen obchody a nápisy, ztrácí se i lidé. Nejen Němec Pohl, který zřejmě toužil udáváním „nekalých“ živlů postoupit na společenském žebříčku o něco výše, ale i židovská rodina Colbertových, kterou sledoval.

Richard Halder jako lékař duší dokáže číst v ostatních lidech a díky svému důvtipu odhalí souvislosti, na něž je těžké přijít. Dokáže se ale poprat se svými vlastními děsy uvězněnými v „Průrvě“ podvědomí?

Torsten Pettersson neukazuje na nikoho prstem a neříká, zda je dobrý či zlý. Nechává své hrdiny konat a je pak jen na čtenáři samotném, zda odhalí všechny odlesky lidské duše. Přiznávám, trochu jsem se bála toho, že román bude mít tradiční linku zločin – detektiv – pátrání – odhalení. V daných historických kulisách bych jen těžko mohla držet palce esesmanům stíhajícím vraha svých druhů. Autor však obohatil román originální zápletkou s jedinečným hrdinou, za jehož činy a uvažování by se nemusel stydět žádný z velikánů žánru.

Ano, příznivce klasiky a románů nabitých akcí by kniha mohla trošku nudit, ale čtenáře, který má rád pozvolné odkrývání karet, postupné odtajňování motivů a hlavně se nebojí u čtení přemýšlet o skutečné vině a trestu, román opravdu potěší.

Mě mile překvapila gradace děje, jeho autenticita i zakomponování dějinných událostí (např. „Křišťálové noci“) do příběhu samotného. Až jsem měla pocit, že autor nefabuluje, ale jen vypráví skutečné osudy lidí žijících v Berlíně na přelomu roku 1938 a 1939. Možná by opravdový znalec berlínských reálií v textu objevil nějaké nedostatky, ale já jsem Petterssonovi jeho ulice i s jejich obyvateli naprosto věřila. Povedlo se mu vylíčit jak prostředí a atmosféru nasáklou strachem, tak i odhodlání těch, kteří se rozhodli vzdorovat.

Po dočtení jsem hodně dlouho seděla v zadumání a představovala si, co asi bude dál, kam své hrdiny zavede Torsten Pettersson v dalším díle své trilogie. Nicméně mi nezbývá než počkat, až nakladatelství Argo vydá pokračování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHitlerovi nepřátelé
Detektivní román z nacistického Berlína

Pettersson, Torsten

Argo, 2014

Napsat komentář