Harald Lindmark je znovu na scéně!

764357_heart_1
Severská literatura zaujímá na našich knižních pultech i mezi čtenáři významné místo. A nemusí se jednat zrovna o autory zvučných jmen, jako je Jo Nesbø či Stieg Larsson. Do zástupu těch nejznámějších autorů nepochybně přibude další…

Rozhodně si nemyslím, že bych nyní přeháněla, protože Torsten Pettersson, finský rodák a profesor literatury ve švédské Uppsale, má velmi vysoké dispozice k tomu, aby se zařadil mezi nejprodávanější autory u nás. Mezi čtenářskou veřejností je znám svou knihou Dej mi své oči, ve které poprvé představil detektiva Haralda Lindmarka a která se stala velmi úspěšnou. Volným pokračováním je kniha Skryj mě ve svém srdci, již vydalo v letošním roce nakladatelství Argo.

Opět se tu tedy setkáme s Haraldem Lindmarkem a jeho parťačkou Soňou Alderovou. Vše začíná ve chvíli, kdy je nahlášeno zmizení devítileté Petry Nilssonové. Prvními podezřelými se stávají i dívčiny rodiče, kteří s ní žijí v ne příliš vyhlášené čtvrti, v neuspořádaném bytě a špatných sociálních podmínkách. Rozbíhá se pátrání, ve kterém není čas na zbytečnosti, protože každá hodina navíc může znamenat snížení pravděpodobnosti nalezení pohřešované dívky. Navíc je v nedalekém lese nalezena mrtvola muže, se kterou byla Petra nejspíš ve styku v době jeho smrti. Případ se komplikuje a důkazy chybí. Harald Lindmark je přesvědčený, že zmizení Petry nějakým způsobem souvisí s únosem malého chlapce, ke kterému došlo před rokem…

Torsten Pettersson má skvělou schopnost pohrát si s psychikou čtenáře. Nijak mu nevychází vstříc, aby ho navedl na správnou cestu k vrahovi. Naopak. Po celou dobu ho nechává v napětí, které udržuje až do úplného konce. Vůbec nebudete tušit, kdo je tím, jenž sledoval stopy malého děvčátka. Podezřelých, kteří měli motiv unést dívku, bude více, a vy vlastně budete jen tápat. Autor nedává slovo ani samotnému zločinci. Pouze poukazuje na jeho činy, které detektivové rozebírají do těch nejmenších detailů, hledají souvislosti a tím zároveň líčí čtenářům nelehkou práci policejních složek. Vždy bude prozrazeno jen tolik, aby se děj mohl posunout dále, ale bez toho, aby došlo k prozrazení identity vraha i jeho motivu.

Kniha je naprosto úžasným nahlédnutím do nitra lidské duše. Tím ale v tomto případě nemyslím toho, kdo stojí na té špatné straně zákona. Pettersson dává prostor vyšetřovatelům, aby poodhalili svá tajemství, která je trápí po několik let, zamysleli se nad sebou samými i těmi, se kterými je pojí krevní pouto. Protože hlavní dějovou zápletkou je zmizení malého dítěte, není možné se při čtení vyhnout myšlenkám také na ty, které máme doma. Jak je vlastně zcela jednoduché, abychom je jednoho rána nenašli ve svých postýlkách. Jaké nebezpečí jim hrozí venku. A stejně tak nechává autor přemýšlet i hlavní hrdiny, protože i oni mají své rodiny, příbuzné. Detailní vyprávění v tomto smyslu, kterému dal autor přednost před popisem policejní práce, tvoří také vedlejší dějovou linii příběhu. Tím se také kniha Skryj mě ve svém srdci stává nejen poutavým příběhem, ale nese v sobě i velmi silný psychologický podtext, který se Torstenu Petterssonovi podařilo naprosto brilantně vnést do příběhu odehrávajícího se jen během několika málo dnů. A i to málo stačí k tomu, aby se čtenář nejen vžil do jednotlivých postav, ale aby pochopil lidské myšlení a jednání. Stejně jako Harald Lindmark, jehož autor nechává vžít se do myšlení zmizelé dívky tím, že navštěvuje místa, kde se Petra pohybovala, a snaží se uvažovat jako devítileté dítě.

Autorovi se skvěle daří pracovat s fantazií čtenáře a i to je jeden z důvodů, proč se domnívám, že se jedná o skvěle napsanou knihu, kterou doporučuji všem milovníkům napětí, logiky a kvalitního čtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkryj mě ve svém srdci

Pettersson, Torsten

Argo, 2012

Napsat komentář