„Nejstarší řemeslo“ ve středověku

NevestkyNahled
Jaké měly ve středověku postavení ženy, které provozovaly tzv. „nejstarší řemeslo“? Žily v blahobytu, ale opovrhovány všemi, nebo naopak živořily až na samém okraji společnosti?

Pokud vás zajímají odpovědi na předestřené otázky, ale neradi čtete historické učebnice a encyklopedie vás nudí, pak by vás mohlo nadchnout nenucené „vzdělávání příběhem“, které pro své příznivce připravuje Naďa Horáková (*1962). Učitelku češtiny a dějepisu z jihomoravských Mutěnic jste mohli poznat blíže v našem rozhovoru a její dílo i prostřednictvím recenze knihy Ženy na pranýři. Ze stejného cyklu Mocní a ubozí Markrabství moravského je i kniha s příznačným názvem Brněnské nevěstky, jejíž druhé vydání připravilo pro milovníky historické literatury nakladatelství MOBA.

Její děj se odehrává opět v roce 1353, kdy Českým zemím vládne osvícený panovník král Karel IV. a Markrabství moravské z Brna spravuje jeho bratr Jan Jindřich se svojí chotí Markétou Opavskou. V dubnu toho roku nalezl v lese Marek z Erlachu, přítel markraběte, umírající ženu a živé novorozeně. To bylo zabaleno v pleně se znakem patricijského rodu Anshelmů. Je možné, že nuzná žena, která vykrvácela následkem těžkého porodu, byla těhotná s někým z vyšších sfér? Čí je dítě? A kdo byla jeho matka? To se rozhodne Marek z Erlachu vypátrat. Stopy ho vedou do osady na kopec Puhlík. Je to místo před brněnskými branami, kde živoří ti nejchudší z chudých, hlavně pak nevěstky. Všichni se na toto místo dívají s opovržením, neb se zde ukrývají vrazi, zloději a kuplíři, kteří odírají i tak ubohé prostitutky a často bývají strůjci těch nejhorších zločinů. Navíc z Puhlíku přichází do města i nebezpečné nemoci, jako jsou mor a neštovice.

Novorozeně a pátrání po jeho matce však zapříčiní zvýšený zájem markraběnky o osud těch nejodstrčenějších ze všech a možná i napomůže změně poměrů. Ovšem nejen nevěstky jsou hrdinkami historického příběhu. Dalšími zásadními postavami jsou pasířský mistr Martin a jeho žena Žofie. Žofie se chce o dost staršího muže zbavit, protože miluje tovaryše Jurču. Plány jí však překazí právě Marek z Erlachu. Přesto je pasířský mistr nalezen zavražděný v lese. Kdo ho zabil? Má v tom prsty jeho žena, nebo se i ona stala obětí intrik někoho jiného?

Napínavý příběh s kriminální zápletkou se nezrodil pouze ve fantazii Nadi Horákové. Podklady pro něj našla autorka ve starých kronikách města Brna, když hledala materiály pro životopis Jana Jindřicha. Zaujaly ji osudy patricijů, šlechty i těch nejchudších, z nichž byla tehdejší společnost utkána. Zjistila, že problémy související s prostitucí řeší nejen současní politici, ale že tytéž problémy již ve čtrnáctém století řešili i radní v čele s rychtářem. Možná, že z jejich řešení a z jejich moudrých rozhodnutí bychom se mohli leccos přiučit i dnes.

Kniha je psána velmi poutavým způsobem. Prostřednictvím detektivního příběhu se čtenář nenásilnou formou seznámí s obyvateli města, pozná jejich zvyky i hierarchii tehdejší společnosti. Zároveň pochopí, že život v žádné době není jednoduchý a páchat zločiny se nevyplácelo ani ve středověku. Tresty totiž byly velmi kruté.

Naďa Horáková je autorkou, která rozhodně nezklame. Propracované dialogy, detailní popisy prostředí, ale třeba i dobových oděvů, to vše vytváří komplexní obraz tehdejší společnosti. Rychlý spád děje má moc čtenáře vtáhnout jako proud dravé řeky a nedovolí mu knihu opustit, dokud ji neodloží přečtenou.

Pokud máte rádi historické knihy nebo detektivky, pak si určitě titul z cyklu Mocní a ubozí Markrakbství moravského nenechte ujít. A já si počkám na její další díl, který Naďa Horáková věnovala Židům, konkrétně Brněnským Židovkám.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrněnské nevěstky
Mocní a ubozí Markrabství moravského

Horáková, Naďa

Moravská Bastei MOBA, 2014

Napsat komentář