Březen – měsíc čtenářů

Brezen-mesic-ctenaru
Letos se uskuteční již pátý ročník akce Březen – měsíc čtenářů, kterou pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků (dále SKIP). Cílem tohoto programu je v první řadě propagovat čtení, posílit jeho význam a odměnit ty, kteří se této činnosti věnují.

V rámci měsíce března si zapojené knihovny připraví pro své čtenáře program, který pro ně bude nejen zábavný, ale i poučný. Čtenáři se mohou detailně seznámit se službami a vybavením knihovny a zúčastnit se různých besed a setkání. Mottem letošního ročníku je 2014 – Hrabalovský rok v knihovnách.

Jednou z akcí v rámci programu je i vyhlášení Čtenáře roku. Knihovny tak oceňují své nejlepší čtenáře a čtenářské rodiny, a to na základě toho, kolik knih přečetli v roce 2013. Kromě tohoto kritéria si knihovny mohou zvolit i vlastní podmínky, na jejichž základě budou svého Čtenáře roku hledat.

Pokud vás někdy zajímalo, proč někteří lidé nečtou, nejste jediní. Zajímá to i členy SKIPu, a tak se rozhodli, že v rámci měsíce čtenářů uskuteční i průzkum čtenářů, nebo lépe řečeno nečtenářů. V něm se budou snažit najít odpověď nejen na otázku, proč lidé nečtou, ale i na to, proč čtou, ale nechodí do knihovny. Odpovědi by měly sloužit v první řadě knihovnám, které tak dostanou informaci, co mohou zlepšit nebo zavést, aby nalákaly více čtenářů.

Jednou z nejzajímavějších akcí je Týden čtení aneb ,,Čtení sluší každému“. Týden čtení proběhne první březnový týden, tedy od 3. do 9. března. Během tohoto týdne se uskuteční akce, které budou věnované výhradně čtení – například čtení na neobvyklých místech, čtení seniorům, čtení dětem, non-stop čtení, čtení v netradiční hodinu a tak dále. Opět záleží na samotných knihovnách, jak bude jejich týden čtení vypadat a na co se pokusí čtenáře nebo posluchače nalákat.

Mimo uvedené akce proběhne také patnáctý ročník soutěže Biblioweb 2014. V ní se utkají webové stránky knihoven a vyhrají pouze ty nejlepší. Knihovny jsou díky tomu motivované udržovat kvalitu svých stránek, aktualizovat je a učinit z nich zdroj všech potřebných informací pro návštěvníky. Jedině tak totiž mají šanci vyhrát.

Jak už bylo řečeno, program si knihovny po dobu měsíce čtenářů určují samy. Do akce se zapojilo více než 230 knihoven, takže je z čeho vybírat. Například Městská knihovna ve Znojmě uskuteční kromě různých přednášek a besed i Noc s Boccaciem nebo Poetický večer, během kterého zazní kromě básní také hudba. Knihovna ve Zlíně zase nabídne čtenářům do deseti let, jejichž rodiče chodí do knihovny, roční členství zdarma a proběhne zde i výstava obrázků dětí z mateřské a základní školy. Z Městské knihovny v Praze si zase budete moci odnést kufřík plný čtení, filmů a hudby nebo se můžete zúčastnit soutěže Cesta kolem knihovny za 80 dní.

Pokud chcete vědět, které další knihovny jsou do této akce přihlášeny, popřípadě jaký program nabízí, jejich seznam najdete na adrese: http://www.skipcr.cz/akce-a-projekty/akce-skip/brezen-mesic-ctenaru/brezen-mesic-ctenaru-2014.

Doporučení:
Share

Napsat komentář