Když duše bolí

duše
Prožívá-li člověk tíseň, co s tím udělá? Pravděpodobně se svěří kamarádovi, známému, rodičům… Ale co když je trápení tak velké, že ho už ani nemůžeme snést? Pak to zřejmě bude chtít odbornou pomoc. Co třeba psychoterapeuta?


A když narazíme na psychoterapeutku, která náhodou i píše knihy, může se stát, že se příběh, podobný tomu našemu, ocitne v knize. Tak jako se stalo v povídkovém souboru Příběhy zraněné duše Zuzany Peterové s podtitulem Z deníku psychoterapeutky, který právě vyšel v nakladatelství MarieTum. PhDr. Zuzana Peterová se narodila roku 1950 v Praze, kde žije, píše a pracuje jako psychoterapeutka a psycholožka na židovské Lince důvěry. Napsala již řadu knih – z části řešící vážná témata (Máš mě vůbec ráda? o vztahu mezi matkou a dcerou či Z deníku alkoholičky), z části veselá (Můj psí deník aneb jak přežít v rodině nebo Jak přežít puberťáky – vyprávění z pohledu domácího mazlíčka).

V osmi povídkách obsažených v titulu Příběhy zraněné duše nám autorka předkládá pestrou paletu problémů – od nevěry (Noc s tajemstvím, kde je nevěrná žena, Psí pomsta, tady zase podvádí muž), přes alkoholismus (Život s alkoholem – případ lékařky, která na mateřské začala pít), ztrátu sebejistoty (Útěk od Boha – i muži v řeholním oděvu mají svá trápení), šikanu a týrání (Miluji tyrana), nalezení nové orientace (Jsem gay – otec se zamiluje do přítele své dcery) až k duševní nemoci (Má nová přítelkyně – proč se okolí na psychiatricky léčené dívá přes prsty) či touze ukončit život svého již nemohoucího těla (Myšlenky na smrt – téma eutanazie). Zuzana Peterová nemoralizuje, neodsuzuje, jen prostě vypráví příběhy, které mohou potkat každého z nás. Vžívá se do svých hlavních hrdinů, vstupuje do jejich ega, líčí vše jako své pocity a zážitky. Také ve většině případů nečekejme rozuzlení. Řešení každého je totiž individuální, autorka nám nechce nabídnout prostřednictvím povídek nějaký jednoduchý, instantní recept, jak z toho ven. Jen poukazuje na problém samotný, v některých případech naznačuje, kam až může zajít (viz pokus o sebevraždu v Životu s alkoholem). Ale i to může pomoci – vědět, že tuto věc neprožívám jen já, že jí dokázali projít i jiní lidé.

Povídky jsou oddělené tmavou stránkou s obrazem jednoho křídla. Vybavil se mi při tom známý citát: „Každý jsme anděl s jedním křídlem. Abychom mohli vzlétnout, musíme se obejmout.“ A přesně o tom vlastně tato knížka je, že potřebujeme někoho, kdo by nás objal a pomohl nám ty naše problémy nést. Třeba zrovna nějakého psychoterapeuta. Stačí se jen přestat bát.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy zraněné duše
Z deníku psychoterapeutky

Peterová, Zuzana

MarieTum, 2012

Napsat komentář