Jak také může začít kariéra

Schránka 01
Chcete se pobavit? Smát se tak, až vás od samého smíchu bude bolet břicho? Tak si přečtěte dílo nadějné české spisovatelky z novinářského prostředí. V této redakci se totiž člověk nikdy nenudí.

Spisovatelka Dagmar Dandová napsala humoristický román ze žurnalistického prostředí. Jmenuje se Deník šílené novinářky a vydalo ho nakladatelství Brána v loňském roce.

Hlavní hrdinkou příběhu je začínající novinářka Vendy. Ta, po absolvování školy, dostala šanci pracovat v časopisu Dotyk něhy. Toto periodikum je určeno výhradně ženám, jak už sám jeho název napovídá. Vendy postupně ztrácí iluze o chodu redakce i o novinářské profesi a zjišťuje, že vše není tak, jak si představovala nebo vysnila. Je dost zklamaná a postupně si přetváří svůj pohled na tuto branži.

Její extravagantní kolegyně Vilma, která ji má zaučit a pomoct, není právě prototyp dobré redaktorky, a tak o zábavu, ale i velké problémy není nouze. Ani ostatní členové redakce nejsou tak úplně normální. Například šéfredaktor Kojot se zajímá hlavně o svého psa Šakala. Je to typický metrosexuál, který se ke své přezdívce dostal zajímavým způsobem. Ale to si budete muset přečíst sami.

Díky Vilmě se Vendy dostane do mnoha průšvihů, ale zažije s ní i spoustu neuvěřitelných dobrodružství a také velkou kupu legrace. Obě dámy se ocitnou ve velice zvláštních situacích, ve kterých by se člověk normálně hanbou propadl. Nakonec ale vše dobře dopadne. A dostane se i na lásku. Vendy se seznámí se svým idolem Tomem Klasnovitzem při natáčení historického filmu. Ale jak se jejich vztah bude vyvíjet, už neprozradím.

Příběh je psaný formou deníku hlavní hrdinky. Vendy si své pocity zaznamenává opravdu pečlivě. Je pak snadné představit si dokonalý obraz dané situace. Čtenář také může narazit v jejím vyprávění na opravdu pikantní podrobnosti, které by asi člověk na sebe normálně neprozradil. Jelikož čtenářům své zážitky předkládá mladá dívka, je jazyk knihy chvílemi nespisovný a může se místy zdát až vulgární. Ale napomáhá to dodat postavám na identičnosti a opravdovosti.

Děj je svižný, má spád. Bizarní situace střídají ještě bizarnější. Čtenář může mít chvílemi pocit absurdity, ale tu hned smete pod koberec další výbuch smíchu, který přichází opravdu často.

Knihu bych doporučila všem, kteří se chtějí zasmát, a to pořádně nahlas. Já se smála a opravdu dlouho. Je to oddechový typ knihy, při kterém se skvěle odreagujete od práce či od zkoušek. Toto dílo je autorčiným druhým počinem. Doufám, že všechna její další díla budou tak dobrá jako tohle. Přeji dobrou zábavu!

Ukázka z knihy

Podívaly jsme se s Ninou na sebe. „Majku, tak rádi tě vidíme! Jsi naše spása! Máš nás rád? Určitě taky nechceš vidět Kojota jako ducha, který straší Othella. Nebo svlečenou Vilmu?“
„Ženský, co po mně chcete?“ ustupoval.
„Máš tady zapalovač?“
Za chvilku se spustil požární hlásič a bohužel všichni účastníci vernisáže museli být kvůli nebezpečí ohně evakuováni. Kojot byl neskutečně naštvanej a běhal kolem hasičů v prostěradle. Vilma vyběhla v zácloně a vykřikovala, že miluje Irsko. (str. 104)

 

Související knihy

Deník šílené novinářky

Dagmar Dandová

Vydalo nakladatelství Brána

 

 

 

 

Doporučení:
Share

Jak také může začít kariéra - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Božena Soukupová napsal:

    Bezvadné čtení na dovolenou.

Napsat komentář