Pohled do zákulisí nacistických tajných služeb

PerexSluzebniciZla
Osmý svazek edice Český ČAS, který napsal Roman Cílek, je věnován nacistických zločincům. Knihou čtenáře provede Alfred Helmut Naujocks, Heydrichův špičkový agent, který působil prakticky po celé Evropě.

Dýka a plášť… Symbolické označení pro špionáž, kontrašpionáž a vyhraněnou formu skryté diplomacie a rafinovaných intrik. Vzdálena realitě je zjednodušená představa, že tajná fronta rozhodovala v době příprav na druhou světovou válku a pak i během ní o všem podstatném. Stejně nepravdivý by však byl i názor, že toto zákulisní a v mnohém dodnes nezmapované dění zůstalo zcela bez vlivu na vývoj událostí.

Známý spisovatel a publicista Roman Cílek nám v VIII. svazku Edice Český ČAS umožňuje nahlédnout za oponu nacistických tajných služeb. Toto „poodhrnutí“ je unikátní v tom, že v průběhu několika desetiletí osobně vyzpovídal celou řadu aktérů akcí, které od nástupu Adolfa Hitlera k moci až do pádu „třetí říše“ změnily běh dějin, a navštívil mnohá „místa činu“. Cynicky chladnými, do posledního detailu připravenými skutky nacistických zločinců nás bude provázet zejména Heydrichův špičkový agent Alfred Helmut Naujocks, jenž působil prakticky po celé Evropě. Tehdejší Československo ve smyslu dějiště, stejně jako jeho agenti, hrají v knize významnou roli, ať už se jedná o vraždu Ing. Formise, který svým vysíláním působil proti Hitlerovi, kompromitaci sovětského maršála Tuchačevského, ústící až v jeho popravu, zapojení do „případu Venlo“, který nechybí v žádné učebnici adeptů špionáže, stejně jako o působení sicherheitsdienstu před Mnichovským diktátem a v souvislosti s ustavením Slovenského štátu a Protektorátu Čechy a Morava.

Rejstřík zbraní nacistických tajných služeb vyniká propracovaností i šíří, jen namátkou uveďme vraždy, únosy, vydírání včetně zapojení prostitutek, padělání dokumentů a bankovek… Nad ochotnými a všeho schopnými agenty Naujocksova typu temně ční ti, kteří zlu sloužili nejhorlivěji: vůdce Adolf Hitler, zdánlivě žoviální „Reichsheini“ Heinrich Himmler a ďábel v lidské podobě Reinhard Heydrich. Ti všichni, stejně jako široká plejáda dalších postav, před námi ožívají díky výjimečnému rukopisu Romana Cílka, jenž zasvětil desítky let hledání stop, zanechaných Hitlerovými služebníky zla.

Ukázka z knihy

Situace, která vložila Naujocksovi do rukou jednoznačnou šanci. Alfred Helmut musel přece po šest týdnů dělat děvečku pro všechno. Obsluhoval u stolu, nosil Dielsovi a Kobelinskému jídlo, doléval sklenice – a pečlivě, přepečlivě naslouchal.
Co konkrétně vyslechl, není známo, svému životopisci později svěří, že se „hovořilo o aktivní spolupráci“, což ovšem mohlo znamenat velmi mnoho i absolutní nic. Ať tak, či onak, Naujocks si každou vyslovenou větu vrýval do paměti…
Deset dní poté vypukl v Eichenallee 16 poplach.
Hned brzy ráno volali z Mnichova, že SS-brigadeführer Heydrich vykoná v Berlíně inspekční návštěvu. K odpolednímu rychlíku se mu má bez jakýchkoliv dalších oficialit poslat vůz. Kobelinski si uvědomil, že by nemuselo jít jen o mecenášovo přátelské poklepání po ramenou, propadl panice a udělal chybu, která se mu stala osudnou. Shromáždil totiž své podřízené a nařídil: „Nikdo se nesmí před říšským náčelníkem SD zmínit o Dielsově návštěvě!“ Bylo-li Kobelinského jednání s náčelníkem gestapa skutečně jen formální a v podstatě bezvýznamné – a mnohé svědčí o tom, že ano –, pak je Hans Kobelinski teprve tímto požadavkem povýšil do jiné roviny: učinil z něho skrývanou intriku. Ošklivě proti němu navíc zahrála i náhoda. Jeho osobní šofér, se kterým tak dobře vycházel, byl nemocný, a pro Heydricha musel na nádraží dojet náhradník.
Kdo?
Kdo jiný, bezstarostně rozhodl nic netušící SS-standartenführer, než muž v trestu: Naujocks.
To další je už příběhem boxerovy rány pod pás.
Trochu nervózní Naujocks jel prý se služebním autem do města. V 15.45 zaparkoval před nádražím. Reinharda Heydricha znal pouze z fotografií v novinách, ještě nikdy se s ním osobně nesetkal. Starost mu dělaly také formality, s nimiž neměl zkušenosti. Má svého mocného šéfa ve voze posadit vedle sebe, nebo dozadu, jak ho má na veřejnosti oslovit…? Nádražní rozhlas ohlásil mnichovský expres.
Naujocks se netrpělivě rozhlížel mezi cestujícími. Pak se z davu vynořila vysoká postava v černé uniformě SS, s vyleštěným opaskem a v nablýskaných botách – jako kdyby Heydrich právě ukončil přehlídku a nevystupoval z vlaku, v němž strávil mnoho hodin. Podal Naujocksovi aktovku a posadil se na zadní sedadlo.
Automobil se rozjel berlínskými ulicemi a jeho řidič usilovně přemýšlel o tom, co si pro Heydrichovy uši předem připravil.
„Měl jste dobrou cestu?“ zeptal se.
Pokus o konverzaci nebyl odmítnut, a tak se dal do řeči: „Vím, brigadeführere, že jste několik let působil v Kielu. Doufám, že na toto město vzpomínáte rád. Narodil jsem se tam.“

 

Služebníci zla

Pohled do zákulisí nacistických tajných služeb

Autor: Roman Cílek

Počet stran: 320
Formát: 145 x 207 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7475-033-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Služebníci zla vydalo nakladatelství Čas v edici Český ČAS.

Celou ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

O autorovi

Roman Cílek (*1937) patří k nezkušenějším autorům v žánru objevné a tvůrčím způsobem pojaté literatury faktu. Zrozenec v neklidném znamení Ryb, rodák z Českých Budějovic, prožil nikoli jednoduché válečné a poválečné dětství v Soběslavi a Ústí nad Labem, ale už řadu desetiletí žije v Praze. Napsal několik desítek knih nejen literatury faktu, ale i beletrie, z nichž řada získala významná ocenění (například v mezinárodní soutěži o Cenu Egona Erwina Kische či Cenu Miroslava Ivanova). Některé jeho tituly vyšly i v zahraničí, případně posloužily jako předlohy k filmovému, rozhlasovému nebo televiznímu zpracování. Roman Cílek je spoluzakladatelem a členem vedení dvou tvůrčích organizací: Klubu autorů literatury faktu a české sekce AIEP – celosvětového sdružení autorů detektivního žánru. V posledních letech vydal například tyto tituly: Holocaust – zřetězení zla, Doživotní ztráta svědomí, Každý, kdo unese oštěp… (válka o Habeš 1935-–1936), Čas vítězů, čas poražených, Trnitá cesta géniů, Já, Otto Skorzeny…!, Naši panovníci a prezidenti, Za oponou teroru a války, Noc dlouhých nožů. Kniha Služebníci zla (2013) je jeho prvním autorským počinem v Nakladatelství ČAS.

(Zdroj informací: nakladatelství Čas)


Nakladatelství ČAS si do štítu vetklo heslo „Kniha je ženského rodu“. Chce totiž vydávat hlavně kvalitní beletrii stvořenou ženským perem a určenou ženským očím a srdcím, ovšem samozřejmě nejen jim. V současnosti naplňuje tyto ediční řady: Příběhy nejen pro ženy, Erotika, Osobnosti, hudba, film, Pro děti a jejich rodiče, Poezie, Literatura faktu a Ostatní. České i překladové tituly vydává s pečlivou redakční úpravou a v kvalitním grafickém zpracování. Knihy, vznikající pod vedením nakladatele, spisovatele a hudebníka Josefa „Pepsona“ Snětivého, naleznete na webu nakladatelství.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlužebníci zla
Pohled do zákulisí nacistických tajných služeb

Cílek, Roman

Čas, 2014

Napsat komentář