Snídaně u Tiffanyho

PerexSnidaneUTiffanyho
Začínající spisovatel, který má ambice se prosadit, vzpomíná na slečnu Holly. To je útlá novela Trumana Capota, která dnes již patří ke klasice moderní americké literatury. Seznamte se i vy s předlohou hollywoodského filmu, kde hlavní roli ztvárnila Andrey Hepburnová.

Capoteho novela Snídaně u Tiffanyho je prózou nepříliš rozsáhlou, svým významem se však řadí k pilířům americké literatury. Hrdinka knihy, Holly Golightlyová, je dívka lehčích mravů, která má za sebou tvrdé dětství a chce za každou cenu dosáhnout úspěchu. Protože to neumí jinak, prostředkem je jí vlastní půvab a slabůstky starších bohatých pánů.

Ukázka z knihy

Bydlel jsem v tom domě už asi týden, než jsem si všiml dopisní schránky, která patřila k bytu 2 a byla označena jménem na pozoruhodné vizitce. Parádním typem bylo na ní vytištěno: Slečna Holiday Golightlyová, a dole v rohu: na cestách. Nepřestávalo mi to znít v uších jako nějaký popěvek: Slečna Holiday Golightlyová, na cestách.
Jednou v noci, dávno po dvanácté, mě probudil pan Yunioši – volal dolů ze schodů. Bydlel v nejvyšším patře, takže se jeho hlas rozlehl po celém domě, podrážděný a přísný: „Slečno Golightlyová! Tohle přece nejde!“
Zdola pod schody se na to ozvalo hloupoučky dětské a přitom ironické: „Odpusťte, drahoušku, prosím vás! Zase jsem ztratila ten zatrápený klíč!“

Snídaně u Tiffanyho

Autor: Truman Capote

Počet stran: 96
Formát: 131 × 207 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-207-1537-1
Doporučená cena: 199 Kč

Třetí vydání knihy Snídaně u Tiffanyho vyšlo 27. ledna 2014 v nakladatelství Odeon.

Další ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

 

Truman Capote

Truman Capote byl americký prozaik a esejista. Narodil se 30. září 1924 v New Orleansu a na americkém jihu také vyrůstal. Proslul především jako autor krátkých, mistrně napsaných textů, jeho dílo však jasně hovoří o tom, že mu nebyla cizí ani obsáhlejší románová forma. První literární úspěch se dostavil brzy: již jako devatenáctiletý získal Capote za svou povídku Miriam Cenu O. Henryho. Pět let nato prorazil románovou prvotinou Jiné hlasy, jiné pokoje, vzápětí následovala povídková sbírka Strom noci. V padesátých letech publikoval dvě známé novely, Luční harfu (1951) a Snídani u Tiffanyho (1958), jež se záhy dočkala i neméně slavného filmového zpracování. Kniha Chladnokrevně (1965), literární text vycházející ze skutečných událostí a zabývající se rekonstrukcí brutálního zločinu, jej řadí k průkopníkům tzv. románu faktu. Zemřel 25. srpna 1984, krátce před svými šedesátými narozeninami.

(Zdroj informací: bux.cz)


Současné nakladatelství Odeon navazuje od r. 1999 na tradici známého nakladatelství a věnuje se překladovým i domácím autorům. Knihy vycházejí v těchto edicích: Světová knihovna (120 svazků), Knihovna klasiků, Nobelova cena, Česká řada. V autorských edicích dále vyšla díla Virginie Woolfové, Gabriela Garcíi Márqueze, Johna Irvinga, Ladislava Fukse.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSnídaně u Tiffanyho

Capote, Truman

Odeon, 2014

Napsat komentář