Záhady České republiky očima Vladimíra Lišky

327596_edmonton
Spekulací i odborných teorií o záhadách na našem území je celá řada. Do jaké míry jsou ale pravdivá, se lze mnohdy jen domýšlet. Tajemství ale mají své nezaměnitelné kouzlo. Vydejte se tedy po stopách české minulosti…

Jedna z knih Vladimíra Lišky, našeho předního „záhadologa“, vyšla v loňském roce v nakladatelství Alpress. Její všeříkající název Magická místa Česká republiky – Záhady a tajemství na dosah ruky napovídá, že s autorem navštívíte místa, ve kterých na vás kromě doložené historie dýchne i špetka tajemna.

Vcelku mě na první pohled překvapilo, že se jedná o útlou knížečku, která čítá jen necelých dvě stě stran. Na to, že obsahuje osmnáct kapitol, týkajících se nejrůznějších míst zaměřených vesměs na Čechy, bych čekala vyšší počet. Zdání mě nezklamalo.

I když jsou jednotlivé záhady a nevyřešené úkazy docela detailně popisovány, nejedná se v žádném případě o knihu odbornou. Je určena pro ty z vás, kteří se chtějí s touto problematikou seznámit, pochopit souvislosti. Zkrátka pro milovníky nejen historie, ale především neobjasněných záhad. Navíc je neocenitelná jako příručka s tipy na zajímavé výlety, které můžete na podkladě doporučení autora navštívit a seznámit se tak s „trochu jinou historií“, než jak ji najdete popsanou v cestovatelských brožurách.

Vladimír Liška nevynechal místa, o kterých jste již nepochybně někdy slyšeli. Jedná se například o Bránu do pekel na hradě Houska, záhadné hroby čelákovických upírů, pravěký menhir tyčící se v poli nedaleko vesničky Klobuky na Slánsku přezdívaný Kamenný pastýř či hrad Zvíkov s jeho démonem a prozatím neobjeveným pokladem. Ale takových míst je na našem území celá řada. Na mnohých z nich se údajně skrývají poklady nesmírné ceny jako třeba na pražském Vyšehradě.

Autor předkládá nejen doložená historická fakta, která se k danému místu vztahují, ale větší prostor dává také spekulacím. Byť se nějakým závěrům snažil evidentně bránit, ne vždy se mu to podařilo. Ty jsou ale většinou zakončeny dalšími otázkami, a tak dávají čtenáři další možnost zamyšlení.

Magická místa Česká republiky jsou zajímavým titulem, který oceníte, máte-li rádi tajemno. Nabídne vám možnost vlastního uvažování a zapojení do jednotlivých příběhů. A pokud byste chtěli vidět všechno na vlastní oči, pak máte s touto knihu v ruce historického“ průvodce. Takového, kterého nahradí snad jen kastelán…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMagická místa České republiky
Záhady a tajemství na dosah ruky

Liška, Vladimír

Alpress, 2011

Napsat komentář