Vyhrajte knihu Chudáci Romové, zlí Cikáni

Chudáci-Romové,-zlí-Cikáni_nahled
Romská problematika, diskriminace a přizpůsobivost jsou nejen v poslední době velmi ožehavým tématem. Nový pohled, který však rozhodně není černobílý, přináší ve své knize Chudáci Romové, zlí Cikáni zpravodaj Norbert Mappes-Niediek.

O Romech přímočaře a bez servítek

Máme Romy litovat, nebo se před nimi mít na pozoru? Jak je to s jejich ochotou začlenit se do společnosti? Potřebujeme „dekádu romské inkluze“, nebo je to ztráta peněz? A kdo vlastně jsou ti Romové?

Tyto provokativní otázky si Norbert Mappes-Niediek, dlouholetý zpravodaj z jihovýchodní Evropy, položil v době, kdy Evropská unie kvůli „přílivu“ Romů hrozila Srbsku a Makedonii znovuzavedením vízové povinnosti a zároveň se schylovalo k slavnostnímu odhalení památníku romským obětem nacismu přímo před budovou německého parlamentu. Východiskem knihy se staly četné předsudky, které vůči Romům panují jak ve východní, tak v západní Evropě: údajná lenost, sklony ke kriminalitě či iracionální zacházení s penězi. Podrobná analýza životních poměrů východoevropských Romů, založená na autorových bohatých znalostech, přináší kompetentní, veskrze věcný a především poučný pohled na takzvanou „romskou problematiku“, který představuje zásadní změnu v dosavadních úvahách o tomto tématu.

Odvážná hlavní teze vzbuzující četné kontroverze zní: Evropa nepotřebuje romskou politiku podporující pozitivní identitu této menšiny, ale sociální politiku zaměřenou na potírání chudoby. Kniha, která se na první pohled jeví jako jedna z nespočtu povrchních publikací nabízejících jednoduchá černobílá vysvětlení, tak nastavuje zrcadlo západní i východní Evropě – a nabízí věru překvapivý a místy nepříjemný pohled.

 

Chudáci Romové, zlí Cikáni

Autor: Norbert Mappes-Niediek

Překlad: Veronika Patočková
Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 300
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2014
ISBN: 978-80-7294-869-7

Přečtěte si o knize Chudáci Romové, zlí Cikáni více, prolistujte si ukázku a nezapomeňte ani na náš článek.

 

O autorovi

Norbert Mappes-Niediek (nar. 1953) je německý novinář zabývající se problematikou jihovýchodní Evropy. S rodinou žije ve Štýrském Hradci. V letech 1994–1995 působil jako poradce Yasushiho Akashiho, zvláštního zástupce generálního tajemníka OSN pro Jugoslávii. Je dlouholetým spolupracovníkem prestižního německého týdeníku Die Zeit a německého rozhlasu Deutschlandfunk. Publikuje v mnoha německých, rakouských a nizozemských periodikách a napsal několik knih o problematice balkánských zemí. Jak sám říká, zabývá se oblastí, v níž žije většina Romů, takže naprosto samozřejmě začal psát také o tomto tématu. Když si v posledních letech povšiml zvýšeného ohlasu, jejž vyvolávaly články o Romech, rozhodl se zjistit, co je na předsudcích vůči Romům pravdivé. Tak vznikla autorova zatím poslední kniha Chudáci Romové, zlí Cikáni (2012).

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host.)

 

Ukázka z knihy

Evropská unie a evropské státy, namísto aby potíraly chudobu, provádějí takzvanou menšinovou romskou politiku. Samozřejmě že Romové jsou i „jiní“, mají odlišnou kulturu, vyznávají určité specifické hodnoty a mají své zvyky. Ale „jiní“, jiní než většina Francouzů, Britů nebo Němců, jsou i přistěhovalci ze severní Afriky žijící na periferii Paříže, Pákistánci v Londýně a Turci v Berlíně – aniž by kulturní rozdíly vyvolávaly potřebu zvláštní menšinové politiky. Zde platí pravidlo, že nezávisle na svém původu mají mít všichni možnost podílet se stejnou měrou na chodu společnosti.
To, co se nám zdá být typicky romské, je ve skutečnosti často jen typicky balkánské. Každopádně není možné tvrdit, že by za chudobu Romů mohla jejich kultura. Desetitisíce romských gastarbeitrů z Jugoslávie žijí ve střední nebo západní Evropě skrytě a nenápadně už od šedesátých a sedmdesátých let. Skutečnost, že svůj původ nedávají najevo, je smutným dokladem existence řady předsudků ve společnosti. Ale to, že dokážou tak snadno zapadnout, zase dokládá, že v jejich kultuře problém rozhodně není. (str. 15 a 16)

 

Vyhrajte knihu Chudáci Romové, zlí Cikáni

Odvážně pojatá kniha o problematice Romů vychází z mnoha výzkumů, ale přesto v ní nenajdete jen jejich vyhodnocení, ale i beletristicky podané příběhy romských občanů, se kterými se autor při psaní setkal. Drze a bez servítek napsaná kniha vám možná pomůže utvořit si na téma Romů nový názor.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou právě knihu Chudáci Romové, zlí Cikáni vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Chudáci Romové, zlí Cikáni
probíhá od 5. února do 18. února 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Chudáci Romové, zlí Cikáni

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChudáci Romové, zlí Cikáni

Mappes-Niediek, Norbert

Host, 2014

Napsat komentář