Danny Shine komiksy čte, kreslí, vyměňuje i kupuje

Trapak2
Vyprávění dvanáctiletého puberťáka Dannyho uvězní mezi řádky knihy školáky i dospělé čtenáře. Nenechte si ujít úryvky ze života jednoho dospívajícího kluka ze sedmé třídy.

Publikaci nazvanou Vítejte v klubu trapáků vydalo v tomto roce nakladatelství MOBA.  Tato novinka je určena starším dětem a jejím autorem je americký spisovatel a milovník komiksů H. N. Kowitt.

Možná znáte Deník malého poseroutky. Recenzi sedmého dílu si můžete přečíst na našich stránkách. Knihu Vítejte v klubu trapáků lze považovat takřka za dvojvaječné dvojče Deníku malého poseroutky. Četla jsem oba tituly, proto bych si dovolila krátké srovnání:

Vypravěčem Deníku malého poseroutky je školák Greg Heffley. Vypravěčem příběhu Vítejte v klubu trapáků je rovněž školou povinný kluk Danny Shine. Oba se nacházejí v citlivém období, v němž hledají sami sebe. Jejich srdce prahne po uznání i touhou po vysněné dívce. Každý používá jiné prostředky k sebeprosazení. Danny Shine mi připadá uvědomělejší, senzitivnější a charakterově pevnější než Greg Heffley. Kniha Vítejte v klubu trapáků má procítěnější děj, a pokud se dá o těchto publikacích napsat, že přinášejí morální poučení, tak tento titul ho přináší ve větší míře. Sjednocujícím prvkem obou titulů jsou ilustrace. Jednoduché černobílé obrázky perfektně dotvářejí řadu humorných situací, které hrdinové zažívají.

Hlavní hrdina Danny Shine je velkým fanouškem komiksů. Rád navštěvuje obchod s komiksy, a jelikož je výtvarně nadaný, dokáže je i sám kreslit. Jako třídní outsider se dostává na seznam trapáků, kterým je ozdobena jedna ze zdí dívčích záchodů. Od tohoto potupného seznamu neoblíbených/nezajímavých kluků je odvozen název knihy. Kromě Dannyho je na seznamu i jeho kamarád Jasper. Jsou dívkami považováni za „mimoně“. Na rozdíl od Jaspera, který nepovažuje toto označení za nějaké postižení, je Danny vzteky bez sebe a umíní si, že jejich jména ze seznamu prostě musí zmizet. Je ochoten udělat cokoliv, aby byl „cool“. A co je vlastně na GF (označení ZŠ Geralda Forda) „cool“? Způsobit si sportovní úraz, mít vlastní kapelu, správné basketbalové boty, televizi s obří obrazovkou nebo se stát šampionem v extrémním sportu. Nebudu vám prozrazovat, v čem konkrétně Danny „prorazí“, jen „naťuknu“, že se dostane až na šikmou plochu, z níž se mu bude těžce odrážet a získávat zpět ztracenou důvěru nejbližších přátel.

Kniha Vítejte v klubu trapáků mě velmi příjemně překvapila. Jistě po ní sáhne nejeden starší školák či školačka, kterým bych ji vřele doporučila. Doufám, že se dočkáme i dalších dílů, které budou stejně kvalitně zpracovávat bouřlivý svět dospívající mládeže.

 

Ukázka z knihy:

Byli jsme ve třídě a dělali přípravu na slohovku. Pro mě to byla příležitost naplnit skicák roboty a zkrvavenými sekerami. Každých pár minut jsem se narovnal a rozhlédl, jestli si někdo všiml mé kresby. Určitě by řekl: „Skvělý rentgenový monstrum“. (str. 10)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVítejte v klubu trapáků

Kowitt, H. N.

Moravská Bastei MOBA, 2013

Napsat komentář