Opět přichází malý poseroutka Greg Heffley

poseroutka3
Nepřehlédněte další originální deník Grega Heffleyho! Tentokrát se cítí jako páté kolo u vozu a vy můžete být „u toho“. Vše pečlivě zaznamenal do své knihy, která se právě dostala na pulty knihkupectví.

Publikace s příznačným názvem Deník malého poseroutky – Páté kolo u vozu je již sedmým „deníkem“ v pořadí. Nezáleží na tom, zda jste četli předchozí díly, tento vás hned na začátku uvede „do obrazu“. Autorem knih o poseroutkovi je spisovatel, vývojář a designér online her Jeff Kinney, který se umisťuje na prvních příčkách žebříčku bestsellerů New York Times. Titul vydalo nakladatelství CooBoo v Praze roku 2013 ve společnosti Albatros Media.

Hrdina knihy Greg Heffley je malý pubertální chlapec navštěvující základní školu. Naštěstí si pamatuje úplně všechno, co prožil, než začal chodit na druhý stupeň. Své zážitky a pocity zvěčnil do deníku. Možná si budete myslet, že jeho zápisky začnou dětstvím, ale Gregova paměť sahá mnohem dále – až do prenatálního života! Už tehdy ho rozčilovala hudba linoucí se z reproduktorů, které si jeho maminka dávala na břicho, aby ho stimulovala vážnou hudbou. Se svým „bříškem“ promlouvala často a nutila k této činnosti i Gregova otce. Přesto Greg krátce po svém narození pochopil, že v bříšku mu bylo lépe než na světě a několikrát se snažil ve vaně ztracený pocit navodit zpět. Zklamaný byl už tím, když zjistil, že není jedináčkem. A to ještě netušil, že časem bude mít i mladšího brášku Mannyho! Ve svém deníku věnoval několik historek imaginárním kamarádům svého malého bratra, kteří mu komplikovali život. Ani základní škola, dospívání a s ním spojená milostná vzplanutí mu nedodaly na sebevědomí. Cítil se jako páté kolo u vozu a neustále vymýšlel nápady, jak by situaci zvrátil a dosáhl úspěchu. S hlavním hrdinou budete moci prožívat celé jeho dětství, počátek puberty a určitě se přitom nasmějete.

Kromě vypravěče Grega se v knize setkáte s jeho nejbližší rodinou, vykutáleným strýčkem, se spolužáky a řadou dalších dospělých postav. Velmi mě pobavila historka, v níž se Greg nabídl (v rámci akce hledání partnerky na večírek), že pohlídá malého zlobivého chlapce. Výsledek se dočtete, pokud vás kniha zaujme a dostanete se až té části příběhu, v níž  hlavní hrdina trochu povyroste a chodí na druhý stupeň.

Důležitou roli hrají v knize ilustrace. Jednoduché černobílé obrázky perfektně ztvárňují řadu humorných situací, které Greg zažil. U mnohých jsou dopsány citoslovce jako chrrr, pšššt, plác, ááách, buch, klepy klep nebo přímo „bublinky“ s jednoduchým textem. Mé děti mladšího školního věku bavilo prohlížení obrázků více než samotný text, který bych doporučila až čtenářům na druhém stupni základních škol. A samozřejmě také dospělým, kteří si oblíbili Grega Heffleyho a nebo se s ním budou chtít seznámit.

Ukázka z knihy

Máma tvrdí, že kdybychom Mannymu řekli, že ti jeho kamarádi nejsou opravdoví, mohlo by ho to vážně „traumatizovat“, tak to musíme hrát s ním.

Jen doufám, že z toho brzo vyroste, protože už to začíná být na mrtvici. Občas musím počkat, až se všichni vymyšlení kamarádi vyčurají, než se dostanu na řadu. (str. 29)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník malého poseroutky 7 - Páté kolo u vozu

Kinney, Jeff

CooBoo, 2013

Opět přichází malý poseroutka Greg Heffley - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Danulka napsal:

    Děkuji za rychlé zaslání mé výhry, o víkendu budu trávit čas s ženami Ernsta Heminqee.

  2. JohankaDl napsal:

    Teď před měsícem vyšel osmý díl ( http://www.albatrosmedia.cz/denik-maleho-poseroutky-8-fakt-smula.html ) a drží si to úroveň, doporučuji :)

Napsat komentář