Hledání štěstí v Plzni

Jak_se_dela_stesti01
Představit novou knihu může být nuda nebo zábava, záleží na tom, kdo se toho úkolu chopí a jakým způsobem jej pojme. Když se sejdou samí ostřílení profesionálové, je úspěch prakticky zaručen. V Plzni se 17. prosince 2013 pětice takových představila. A byla to hvězdná zábava a velkolepý úspěch.

Poslední předvánoční úterý v Plzni bylo bohaté na knižní události. Kromě dvojitého křtu v Polanského síni městské knihovny proběhlo i slavnostní představení novinky z pera Daniely Kovářové, knihy drobné formátem, ale velké obsahem. Knihy s názvem Jak se dělá štěstí, s podtitulem Fejetony o rodině a právu.

Vlastní akce se odehrála v salónku Galerie 13 – Plzeň
v Pražské ulici stejného čísla. Role moderátora se ujal zkušený Jiří Hlobil, jenž ve své roli ani tentokrát nezklamal a spolu s autorkou, dvěma patrony nové publikace a ilustrátorem Pavlem Janouškem přichystal zájemcům o příjemné literární odpoledne nezapomenutelný a profesionálně pojatý zážitek.

Ačkoli ještě deset minut před zahájením bylo v salonku přítomno pouze několik jedinců, pět minut po oficiálním zahájení již byl problém najít i místo ke stání, což samo o sobě hodně vypovídá o zájmu veřejnosti o v pořadí již sedmou knihu Daniely Kovářové. Když se moderátoru podařilo usadit maximální množství návštěvníků, k čemuž zmobilizoval veškeré i do té doby skryté zásoby židlí, zahájil představení krátkým slovem o aktivitách galerie, a jakmile se pozornost publika plně soustředila na malé pódium v čele, přešel plynule k představení autorky samé. Šlo s vysokou pravděpodobností spíše o formalitu, nabyl jsem dojmu, že v publiku nebyl nikdo, komu by byla neznámá.

Prvním představeným patronem knihy byla zpěvačka Vlaďka Bauerová, jež bez hudebního doprovodu oslnila publikum zvučným provedením příznačné písně „Já hledám štěstí…“. Vlaďku pak vystřídala paní Daniela, jež promluvila o tajích vzniku představované knihy. Předně zdůvodnila, proč na poslední chvíli kniha vznikla, ačkoli ji mnoho lidí přesvědčovalo, že jde o časově nereálný projekt, pak pojmenovala své tři „anděly“ v této souvislosti – kamarádku Dášu, která ji vyzývala k vydání publikace, aby „měla čím obdarovat příbuzné…“, ilustrátora , s nímž nyní připravila již čtvrtou knihu, a v neposlední řadě Zdeňka Rampase, reprezentujícího vlastní nakladatelství Nová vlna, který dokázal technický i distributorský zázrak a postaral se, pro Danielu Kovářovou již také po několikáté, o vlastní tisk i organizaci distribuce prostřednictvím knihkupectví Kosmas.

V tandemu s moderátorem dále autorka přečetla jeden z fejetonů, Alimentární elementy. Stejně jako vše až dosud, i tato část programu proběhla příkladně a souhra obou přednášejících byla dokonalá. Jakmile utichl další bouřlivý potlesk, zmínil se Jiří Hlobil o tom, že kniha je svým způsobem science fiction, byť ne obsahem, ale svým vznikem. Ačkoli je již připravena, oficiální termín vydání je teprve 10. ledna 2014, křest byl tedy tak trochu cestou strojem času.

Jako další se návštěvníkům představil Pavel Janouškovec a pohovořil mimo jiné i o metodách přípravy a zkušenostech ze spolupráce s paní Danielou. Příznačné je prohlášení: „Když už máme vychytané všechny mouchy, dopřipravím návrh, Daniela jej zamítne, a tak se střídáme…“.

Paní Vlaďka svoji druhou píseň uvedla úvahou o blízkém vztahu k autorce a při té příležitosti byly představeny i autorčiny děti – syn a dcera, kteří se pravidelně účastní všech křtů. Vyznání Vlaďky Bauerové a přednesený spirituál dokonale navodily atmosféru pro druhé autorské předčítání, v němž se opět potvrdila pečlivá příprava moderátora i paní Kovářové, a titulní fejeton Jak se dělá štěstí vyloudil kromě úsměvů v nejednom diváckém oku slzu dojetí.

Druhým zmiňovaným patronem představované
knihy se stal známý spisovatel Milan Čechura. Přednesl své osobní věnování a přidal vánoční píseň s vlastním kytarovým doprovodem.

Před slavnostním přípitkem ještě Daniela Kovářová prozradila bližší detaily svého k vydání v příštím roce připravovaného románu, a pak již byla slibná publikace kapesního formátu Jak se dělá štěstí oficiálně pokřtěna.

V rámci představení byla publikace přímo na místě v prodeji ještě před svou oficiální lednovou premiérou. Fronta zájemců o osobní věnování autorky i ilustrátora byla předlouhá a nebylo výjimkou, že jeden zájemce předložil k podpisu několik výtisků. Autogramiáda trvala téměř stejnou dobu jako vlastní hodinové představení, a krátce před tím, než hodinové ručičky završily svou téměř dvouhodinovou pouť zahájenou na začátku akce, jsem si i já, jako poslední zájemce, odnášel svůj právě podepsaný výtisk \Fejetonů o rodině a právu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se dělá štěstí
Fejetony o rodině a právu

Kovářová, Daniela

Nová vlna, 2014

Napsat komentář