Roman Vaněk představil své Klenoty

Vanek-Klenoty
V předvečer prvního adventního víkendu zavítal do Brna známý kuchař a gastronom Roman Vaněk, aby zde představil svou nejnovější kuchařku. Po dvou kuchařkách s tématikou českých jídel přichází s desítkami receptů na nejlepší evropská jídla.

Je pátek 29.11. Krátce před 17. hodinou začíná beseda a autogramiáda Romana Vaňka v brněnském Caffé Knihcentrum v obchodním centru Olympia. Místa v kavárně jsou již dávno zaplněna a na stolečcích se vrší množství kuchařek připravených k podpisu.

Hlavním tématem samozřejmě byla nová kuchařka Klenoty klasické evropské kuchyně, ale řeč přišla i na další Vaňkovy kuchařky. Nejsou jimi jen Poklady klasické české kuchyně a Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček, ale i další méně známé, které byly vydány dříve, než Roman Vaněk založil své vlastní vydavatelství Prakul Productions. Důvodem k založení bylo, jak sám na akci zmínil, že chtěl vysvléknout českou kuchyni do naha, vynechat zbytečné dekorace a skládané ubrousky, jak je tomu v mnoha současných kuchařkách. Chtěl jídlo na bílém talíři, na bílém pozadí a perfektní recept, nic víc. Takové jsou všechny kuchařky vydané v Prakulu.

Roman Vaněk popsal, jak probíhá příprava knihy od první myšlenky:

„Já vždycky nějakejch šest sedm měsíců nosím nápad v hlavě, pak ho řeknu nahlas, moje žena omdlí, někdo se pomočí, někdo řekne, že jsem magor, a pak, o dalšího půl roku později, ta knížka vznikne a snad se jí nějakým způsobem daří.“

Nezapomněl zdůraznit, že kuchařky nejsou jen jeho dílem, ale že se na nich podílí obrovské množství profesionálů.

Velkou předností Vaňkových kuchařek (a tedy i nejnovějších Klenotů) je to, že jsou psány tak, aby podle nich dokázal uvařit i člověk, který „včera spálil vodu“. Srozumitelnost receptů testoval na dvanácti a patnáctiletých slečnách (pozn. Roman Vaněk má dvě dcery, kterým je 12 a 15 let). U bifteků zjistil, že se výsledek nedaří, a díky těmto pokusům odhalil nepřesnost v postupu.

Roman Vaněk se také rozpovídal o starých kuchařských knihách, které sbírá, a o zajímavostech s nimi souvisejícími. Věděli jste například, že snad nejznámější česká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová začíná svou kuchařku naprosto stejně jako jiní kuchaři před ní? Kuchařka začíná kapitolou věnovanou polévkám, první z nich je černá polévka a ve všech třech Vaňkem zmiňovaných případech začíná slovy „Vezmi dvě libry hovězího masa“.

Řeč se ale netočila jen kolem Klenotů a jejich předchůdkyň, ale i kolem dalších úspěchů a aktivit Romana Vaňka. Jeho internetový pořad Peklo na talíři se v anketě Křišťálová lupa 2013 umístil na prvním místě v kategoriích Zájmové weby a Projekt roku a sám Roman Vaněk obsadil třetí místo v kategorii Osobnost roku. Zmíněna byla i nedávná akce Hostina pro tisíc, kterou Roman Vaněk podpořil. Tato akce se snaží upozornit na problém plýtvání potravinami. Česká legislativa totiž neumožňuje bezplatně darovat potraviny potřebným. Kvůli darovací dani je pro obchodníky finančně výhodnější nechat jídlo zkazit. Hostina pro tisíc má na tento problém upozornit a pomoci ke změně. Hostina pro tisíc ale nebyla jediným problémem, na nějž přišla řeč. Problémů s potravinami a legislativou bohužel není málo…

Čas běžel jako splašený, a i když by se dalo jistě ještě dlouho povídat a lidé by se rádi ptali na další zajímavosti, muselo se od besedy přikročit k autogramiádě. Ta trvala snad ještě déle než samotná beseda. Lidé si chtěli nechat podepsat kuchařky nejen nové, ale i ty dříve vydané, nové v počtu několika kusů zase chtěli věnovat členům rodiny jako vánoční dárek, nesmělo se zapomenout ani na společné foto s Romanem Vaňkem, … A také přicházeli stále noví a noví lidé. Nebylo výjimkou, že se ve frontě na podpis objevili i lidé, kteří si frontu již jednou vystáli – rozhodli se totiž koupit ještě jednu kuchařku jako vánoční dárek pro nějakého dalšího člena rodiny. Roman Vaněk i přes nekončící proud lidí neztrácel trpělivost a hýřil úsměvy, ochotně do knih vpisoval žádaný text plný milých slov a každému srdečně poděkoval.

Nezbývá než popřát, aby se Klenoty klasické evropské kuchyně setkaly se stejným úspěchem jako jejich starší sestřičky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlenoty klasické evropské kuchyně

Vaněk, Roman

Prakul production s.r.o., 2013

Napsat komentář