Vyhrajte Vánoční kuchařku pro dceru

Vanocni-kucharka-pro-dceru
Odstěhovala se vaše dcera do vlastního bytu a vy si děláte starosti, jak to všechno zvládne? Vaše dobré rady jistě uvítá, stejně jako osvědčené recepty a v tomto čase obzvláště ty na vánoční cukroví. A aby si je všechny nemusela opisovat, je tu Vánoční kuchařka pro dceru.

Vánoce jako od maminky

Vánoce ve vlastní kuchyni? Není proč se děsit, s touhle kuchařkou zvládnete advent, vánoční přípravy i svátky, cukroví i slavnostní večeře.

Kuchařka pro dceru pomohla všem kuchařskou výukou nezasaženým dívkám najít cestu do vlastní kuchyně a prožít v ní první kuchařské úspěchy. Jsou však v životě mladé ženy situace, které vyžadují ještě mnohem více úsilí a vyšší úroveň náročnosti. Pokrýt i tyto situace v jediné kuchařce je nemožné, proto jsme se rozhodli věnovat se jim samostatně v sérii „minikuchařek“.
První je věnována prubířskému kameni nezkušené kuchařky – Vánocům. Snad každá touží provonět svůj domov domácím cukrovím a ve svátky oslnit večeří jako od maminky. A každé další Vánoce přinášejí nové výzvy – první cukroví, první slavnostní večeře, první návštěva tchyně na boží hod, první vánoce s dítětem… A s výzvami i riziko neúspěchu – rozteklé rohlíčky, popraskané pracny, spálený kapr a přesolený salát… Jak to všechno zvládnout?
Autorka rozhodila sítě a ty nejlepší zlepšováky, které z nich vylovila, nyní servíruje – opět v balení pro začátečníky. Tedy jasně, srozumitelně – a s láskou!

Knížka kromě fotografií hotových jídel obsahuje i fotografie, které zachycují důležité okamžiky přípravy. 

 

Vánoční kuchařka pro dceru

Autorka: Jana Zatloukalová

Vydalo: nakladatelství Smart Press
Počet stran: 160
Vazba: pevná
ISBN: 978-80-87049-22-8

 

Přečtěte si více o knize Vánoční kuchařka pro dceru, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Smart Press. A nezapomeňte ani na ukázkové recepty.

Nakladatelství Smart Press, s. r. o. vydává úspěšné původní české kuchařky s výjimečnou grafickou úpravou a atraktivními fotografiemi: např. Biokuchařka a BioAbecedář Hanky Zemanové, Kniha o kávě Petry Veselé, kuchařka Zpátky domů Hanky Michopulu, Jezte česky Jany Vašákové a Zdeny Skokancové (rozhovor s autorkami si můžete přečíst zde), Olivová, Sladkovodní a Mořská (nejen) kuchařka z edice Jídlo jako lék.

 

O autorce a o vzniku knihy

Jana Zatloukalová (*1975), matka čtyř dětí, byla jednou z těch dívek, které toho doma, co se týče vaření, zrovna moc nepochytily. Pak se ale vaření stalo jejím koníčkem. Proto se rozhodla cestu od připálených hrnců ke kuchařským úspěchům pomoci zkrátit i ostatním kuchařkám–začátečnicím. Přispívá do časopisů o vaření, provozuje kuchařský blog a na pražském Žižkově se otevřela vysněné vlastní bistro (Bistro Florentýna).

Po obrovském úspěchu Kuchařky pro dceru (dosud se jí prodalo téměř 20 000 výtisků) spěchá Jana Florentýna Zatloukalová znovu na pomoc všem, kdo v kuchyni stále ještě tápou, cítí se nejistí, nebo dokonce vůbec ještě neumí vařit. Vánoční kuchařka pro dceru je prvním z počinů vytvořit specializovanou řadu tematických kuchařek pro různé kuchařské začátečnické výzvy. Všechno je jednou v životě poprvé – první pusa, první rande i první samostatné Vánoce ve vlastní kuchyni. S těmito kuchařkami se výzev chopíte s grácií a uspějete hned napoprvé!

(Zdroj: nakladatelství Smart Press)

 

Ukázka z knihy: Perníčky, které jsou hned měkké

Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.

PS. Mám od ní i jiné skvosty. Ale to by bylo na dlouhé vyprávění…

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení

1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte a nechte ho, aby práci udělal za vás. Hotové těsto je – jak Andrea říká – měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
2. Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.

Vyhrajte knihu Vánoční kuchařka pro dceru

Pokud jste při čtení dostali chuť na perníčky, využijte náš recept a upečte si je. A protože jsou hned měkké můžete je rovnou jíst. U pečení si jistě zavzpomínáte na to, jak vám dcera pomáhala jako malá zdobit a jistě vás napadne, jak si s cukrovím poradí sama. Můžete jí pomoct a darovat jí právě knihu Vánoční kuchařka pro dceru. A když budete mít štěstí, můžete ji u nás vyhrát!
Ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press vám totiž přináším soutěž, ve které jeden z vás může knihu Vánoční kuchařka pro dceru vyhrát.  Stačí si pečlivě přečíst náš článek, potom u soutěžní otázky vybrat jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Vánoční kuchařka pro dceru
probíhá od 2. do 15. prosince 2013.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o Vánoční kuchařku pro dceru

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoční kuchařka pro dceru

Zatloukalová, Jana

Smart Press, 2008

Napsat komentář