Sedm dětí a pes na stopě

Tajná sedma
Tajná sedma na stopě zločinu? Nebo se stala obětí toulavého chlapce s bujnou fantazií? A jakou roli zde hraje touha po dobrodružství?

Začtěte se do knihy populární autorky Enid Blytonové ze série Tajná sedma s podtitulem Lesní hnízdo, která právě vychází v nakladatelství Albatros. Anglická autorka Enid Blytonová (1897-1968) zasvětila celý svůj život psaní knih pro děti a nutno dodat, že již sám fakt, že její díla neustále vycházejí po celém světě, nasvědčuje tomu, že to doopravdy uměla. Stačí vzpomenout na o něco známější cyklus Správná pětka a asi nebude mnoho těch, kterým by nic neříkal. Knihy o partě přátel řešící různé záhady jsou totiž stále atraktivní.

Většina děvčat i chlapců všeho věku miluje příběhy s detektivní zápletkou a moc rádi se stanou hlavními hrdiny v napínavém případu, který jim přináší nový díl Tajné sedmy. Tu tvoří Petr a jeho sestra Žaneta s kamarády Honzou, Colinem, Jirkou a děvčaty Pamelou, Barbarou a kokršpanělem Čertem.Vše se začne odvíjet od nápadu přestěhovat přes léto svoji klubovnu z dusné kůlny ven, do lesa. Na příhodném stromě si vybudují Lesní hnízdo a vyhlížejí nějaké dobrodružství. Nemusí čekat dlouho – záhadný případ k nim doputuje v podobě chlapce Jeffa s kotětem, kteří jsou na útěku. Ten jim vypoví, že utíká před zlým strýcem, jehož rozhovor náhodně vyslechl a myslí si, že chystá něco špatného. Jestli ale skutečně jde o přípravu zločinu, jak tvrdí zmatený Jeff, nebo jen o výmysly vystrašeného kluka, to už musí rozklíčovat spolek Tajné sedmy sám. Mají na to příliš málo indícií i času, musí zápasit s nedůvěrou dospělých i svými vlastními pochybnostmi. Jestli to zvládnout vypátrat včas a jak to všechno vlastně dopadne, si už přečtěte se svými potomky sami.

Kniha je napsána jazykem srozumitelným dětem, obálka je velmi lákavě zpracovaná, ale uvnitř ilustrace úplně chybí – to je podle mě jediný výrazný nedostatek. Na druhou stranu absence obrázků probouzí fantazii a příběh se tak může odehrávat třeba v lese, který máme za humny. Překlad v podání Aleny Peisertové činí i reálie pochopitelné pro českého čitatele. Doporučený věk čtenáře je od devíti let, ale dle mého se do četby může pustit i mladší dítě, protože písmenka jsou dostatečně velká, stránky menší a kapitoly krátké, takže i méně zdatný čtenář neztratí souvislost textu a napínavý obsah ho jistě přiměje knihu dočíst až do konce. A pro starší děti to jistě bude vítaná „jednohubka“ do jejich knihovničky.

V každém případě jako ostatní knihy z dílny Enid Blytonové je i Lesní hnízdo sázka na jistotu, která nemůže zklamat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajná sedma (3) - Lesní hnízdo

Blytonová, Enid

Albatros, 2011

Napsat komentář