Procházka historií s knižními tipy!

meč
V dnešních tipech vám představíme několik knih, které vás zavedou až do 13. století. Zastavíme se u Třetí říše, v období Přemysla II. Otakara nebo se vydáme na křížové výpravy. Baví vás historie? Pojďte se projít s námi!

První kniha, kterou vám představíme, je od autorů Davida Jana Žáka Rudolfa Kalčíka. Král Šumavy (vydalo nakladatelství Labyrint) je dobrodružným románem a literární reportáží, které mají základ ve skutečných událostech.

Skutečná tvář a osudy šumavské legendy. Napínavý děj Krále Šumavy díky své westernové atmosféře zaujal celé generace diváků i čtenářů. Tento svazek přináší původní prozaický text z roku 1960 s kritickým komentářem, který do historického kontextu uvádí obsáhlá literární reportáž Davida Jana Žáka, autora úspěšného románu Návrat Krále Šumavy (2012). Výsledkem je kniha, kde fakta svou barvitostí překonávají fikci. 

Přečtěte si více o knize Král Šumavy 

—————————————————–

Další kniha nás zavede do doby druhé světové války, ve které se dozvíme o životě nejzáhadnější ženy Třetí říše. Knihu Stephanie Von Hohenlohe, kterou napsala známá historička Marta Schadová, vydalo nakladatelství Práh.

Když se v roce 1891 narodilo ve Vídni židovské děvčátko jménem Stefanie Richterová, nemohl nikdo netušit, že se jednoho dne bude stýkat s nejmocnějšími tohoto světa. Svatbou s knížetem Bedřichem Františkem z Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürstu získala šlechtický titul a brzy poté započala její mezinárodní kariéra. Dokonce se seznamuje se samotným Hitlerem. Ba co víc: führer začíná svou „milou kněžnu“ záhy pověřovat tajnými diplomatickými úkoly v zájmu říše.

Přečtěte si více o knize  Stephanie Von Hohenlohe

—————————————————–

Další zastávka nás čeká v 16. století. Kniha Lesk rodu Borgiů — Večeře ve Vatikánu, jejímž autorem je Henri Pigaillem, vás zavede do  historie členů rodu, jejichž skandální život a zločiny se i po mnoha staletích těší značné oblibě čtenářů. Knihu vydalo nakladatelství Brána.

I když Cesare Borgia ani Lucrezia nepřežili svého otce papeže o mnoho let, historie rodu Borgiů jejich smrtí neskončila. Lucreziin syn se sňatkem spojil s francouzským královským rodem. V dramatických událostech, které v 16. století zmítaly francouzským královstvím, sehráli významnou úlohu jeho vnukové, příslušníci rodu Guisů, kteří se nakonec stali pro panovníka takovou hrozbou, že se jich zbavil vraždou… A pravnuk Juana Borgii se vydal pod vlivem Ignáce z Loyoly na církevní dráhu a byl po smrti svatořečen. 

Přečtěte si více o knize Lesk rodu Borgiů – Večeře ve Vatikánu

—————————————————–

Přesuneme se pomalu k době po smrti Přemysla II. Otakara. Mnozí čtenáři mají toto období spojené se známým autorem mnoha historických knih, který se ve svých románech věnuje především Přemyslovcům. Přesně tak, autorem je Vlastimil Vondruška. Knihu Přemyslovská epopej IV. – Král básník Václav II. pro vás vydalo nakladatelství MOBA.

Závěrečný díl tetralogie, kterou končí vyprávění o jedné z nejslavnějších epoch českých dějin, o době velkých přemyslovských králů, začíná bezvládím po smrti Přemysl II. Otakara, pokračuje vládou krále Václava II. a končí vraždou jeho syna Václava III. Král Václav II. byl nesmírně zajímavou osobností, v dějinách možná trochu nedoceněnou. Stejně jako v předchozích dílech se děj románu odehrává na širokém prostoru celé křesťanské Evropy, v ději vystupují všichni členové přemyslovského rodu a rovněž významné osobnosti té doby. 

Přečtěte si více o knize Přemyslovská epopej IV. – Král básník Václav II.

—————————————————–

U Vlastimila Vondrušky se ještě na chvilku zastavíme. V další jeho knize nahlédneme do období, kdy ještě Přemysl Otakar II. žil. Knihu Strážce boleslavského mysteria vydalo také nakladatelství MOBA.

Na počátku je vypálení vladyckého dvorce v Tajné. Ale to, co se zdálo jako loupežné přepadení, tají podivné tajemství, jehož kořeny sahají až k počátkům přemyslovského rodu a ke knížeti svatému Václavovi. A tak je Oldřich z Chlumu i se svým panošem Otou vtažen do děsivého víru násilí, pronásledování a vražd. Jen díky své odvaze, rytířskému umění a moudrosti se jim podaří záhadné klubko rozplést. 

Přečtěte si více o knize  Strážce boleslavského mysteria, nepřehlédněte také ukázku z knihy!

—————————————————–

Naší poslední dnešní zastávkou bude začátek 13. století, období křížových výprav. Román o rytíři hledajícím tajmenou léčitelku pro svého umírajícího syna, román plný hrdinství a lásky, ale také barbarství ve jménu té jediné správné víry. To je kniha Stigmata autora Colina Falconera, kterou vydalo nakladatelství BB/art.

Píše se rok 1205 a rytíř Filip de Vercy bojuje s nevěřícími ve Svaté zemi. Po dlouhých měsících strádání a krvavých bitev se vrací domů, ale ani ve Francii ho nic příjemného nečeká. Jeho milovaná žena zemřela při porodu a jeho malý syn je vážně nemocný. Křížová výprava proti katarům, s nimiž se Filip zaplétá stále víc, je krutá a nemilosrdná. Krveprolití a ukrutnosti, které ji provázejí, připomínají peklo na zemi. 

Přečtěte si více o knize Stigmata


Naše dnešní procházka historií je u konce, zaujala vás některá z knih?

Využijte příležitost, určete si vlastní cenu
a zkuste si knihy vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStephanie Von Hohenlohe
Hitlerova židovská špionka

Schadová, Marta

Práh, 2013

zobrazit info o knizeKrál Šumavy

Kalčík, Rudolf - Žák, David Jan

Labyrint, 2013

zobrazit info o knizeLesk rodu Borgiů – Večeře ve Vatikánu

Pigaillem, Henri

Brána, 2013

zobrazit info o knizePřemyslovská epopej IV.
Král básník Václav II.

Vondruška, Vlastimil

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizeStigmata

Falconer, Colin

BB/art, 2013

zobrazit info o knizeStrážce boleslavského mystéria

Vondruška, Vlastimil

Moravská Bastei MOBA, 2011

Napsat komentář