Kriminální příběhy, které se skutečně staly

kriminalistika
Čtete rádi skutečné kriminální případy? Chcete se ponořit do fascinujících kriminalistických příběhů zpracovaných do atraktivní podoby kreslených komiksů? Unikátní edice věnovaná nejznámějším kriminalistickým metodám je plná velmi schopných detektivů a nebezpečných zločinců.

Nakladatelství Computer Press pro čtenáře kriminálních příběhů vydalo opravdovou „lahůdku“. Kniha Kriminalistika v komiksech vás provede vzrušujícím světem plným nebezpečí. Je rozdělena do tří oddílů podle druhů věd – na balistiku (vědu zabývající se střelami), antropologii (vědu zabývající se člověkem) a na místo činu, jímž může být prakticky cokoli. V každém z oddílů budete s napětím sledovat rozřešení tří kriminálních případů.

Během čtení se dozvíte mnoho užitečných informací ze světa kriminalistiky. Mezi jednotlivými komiksovými příběhy jsou zařazené strany, na kterých je popsáno samotné vyšetřování zločinu. Tyto „informativní stránky“ jsou doplněny o další materiál – fotografie.

oddílu balistiky se na „informativních stránkách“ dozvíte informace o vyšetřování zločinu a samotné balistice. Když dojde ke spáchání závažného trestného činu, sbírají se na místě činu stopy. Každý důležitý předmět je uzavřen do speciálního bezpečnostního sáčku. Mohou být ještě velmi důležité u soudního jednání. Stopy jsou poté předány do kriminalistické laboratoře, kde je zkoumají specialisté. V tomto článku o kriminalistické balistice naleznete fotografii projektilu, nábojnice, porovnávacího mikroskopu i laserového ukazovátka. Po informativních stranách následují tři komiksy s balistickou tématikou.

Zajímavá dvojstrana o nálezu kosterních pozůstatků vás čeká v oddílu antropologie. S antropologií souvisí forenzní entomologie, při které se využívá hmyz ke zjišťování doby smrti oběti. Můžete se zde dočíst, jak kriminalistům hmyz pomáhá. Nechybí ani fotografie skutečných larev hmyzu. Po těchto textem popsaných stranách s fotografiemi se můžete těšit na tři komiksové příběhy s danou tématikou.

Poslední oddíl zvaný Místo činu obsahuje text o vyšetřování vraždy, zdokumentování a ohledání místa činu. Místo činu je třeba co nejspíš odborně prohledat. Dozvíte se, že po zběžné kontrole nastupuje technik, který místo zdokumentuje a neopomene pořídit i snímky přihlížejících. Mezi nimi se totiž může vyskytnout pachatel.

Kromě komiksových příběhů a „informativních stran“ jsou v knize uvedeny další slavné příběhy, napsané běžným textem. V nich se například dočtete příběh o hrůzném nálezu rozsekaného muže na rýžovém poli v Číně, nebo o tom, jakou významnou roli sehrály forenzní antropologie, umění a entomologie při identifikaci kostí ruského cara.

Stěžejní část knihy tvoří velmi pěkně ilustrované komiksové kriminální příběhy. Vždy obsahují údaj, kdy a kde se kriminální příběh udál. Zaujal mě komiksový příběh „Případ Gouffé“ z Francie roku 1889, v němž byly uškrcené oběti trestného činu obarveny vlasy. Podle komiksového obrázku a textu bylo jasné, že oběť měla rozdrcenu štítnou chrupavku („ohryzek“). Pachatelé byli po zásluze potrestáni. Tento komiks na mě působil „hrůzostrašně“, byl doslova jako živý. V komiksech se vždy píše, jaký byl pachatelům udělen trest, a pokud je to známo, tak i jak se dál vyvíjel jejich život.

Kniha je vytištěna na křídovém papíře a je určitě vhodná jako dárek pro milovníky kriminálních příběhů.

Ukázka z kriminálního příběhu „Tělo v koberci“:

Z těla byly odebrány larvy a dospělé exempláře. Některé byly usmrceny, jiné ponechány živé.

Vzorky byly odeslány Dr. Williamu Krinskému na Yaleovu Univerzitu do New Havenu v Connecticutu. Policie mezitím zjistila, že tělo patří šestadvacetileté Sylvii Huntové. Byla ubodána. (str. 71)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKriminalistika v komiksech

West, David - Shone, Rob

Computer Press, 2011

Napsat komentář