Tipy na zajímavé odborné publikace

puzzle-time-2-1186820-m
V dnešních tipech představíme několik publikací, které dokumentují či komentují současnou překotnou dobu nejen na politické scéně, ale i v zdravotnictví, filozofii či umění.


Hned prvním tipem je kniha (vydaná nakladatelstvím Host) týkající se naší politické scény. Jiří Kubík v ní předkládá rozhovory s našimi polistopadovými prezidenty či známými osobnostmi a doplňuje je svými odbornými komentáři.

Na Hradě a v podhradí

Česko na cestě od Havla k Zemanovi 

Autor: Jiří Kubík

Počet stran: 298
Formát: 145×210
ISBN: 978-80-7294-968-7

Přečtěte si více o knize Na Hradě a v podhradí a nezapomeňte na ukázku

Pokud vás tato publikace zaujala, přečtěte si také na náš článek Česko na cestě od Havla k Zemanovi

Rozhovory s Václavem Havlem, Václavem Klausem, Milošem Zemanem, ale také Zdeňkem Svěrákem, Michalem Vieweghem, Věrou Čáslavskou, Vladimírem Franzem či Dominikem Dukou a mnoha dalšími, které byly publikovány na stránkách deníku, však tvoří pouze jednu rovinu knihy. Jiří Kubík je opatřil rozsáhlými komentáři, které jednak odhalují pozadí vzniku těchto rozhovorů, jednak s časovým odstupem také vysvětlují a „dovypravují“ politická témata a kauzy, o nichž se hovořilo a které v posledních letech hýbaly společností. 

————————————————

U politiky se ještě chvíli zastavíme. Pokud jste příznivci Tomia Okamury, nebo naopak jeho záměrům a smýšlení moc nerozumíte, doporučujeme vám přečíst si jeho knihu vydanou (stejně jako jeho předchozí knihy) nakladatelstvím Fragment. Autor se tu zabývá fungováním skutečné demokracie.

Umění přímé demokracie 

Autor: Tomio Okamura

Počet stran: 112
Formát: 165×235
ISBN: 978-80-253-1963-5

Přečtěte si více o knize Umění přímé demokracie

Podívejte se také na ukázku z knihy!

Tomio Okamura přichází s velmi radikálním tvrzením, že systém, v němž žijeme, je pouze iluzí demokracie, protože ve skutečnosti nevládne lid, občané, ale stranické a mocenské elity. To je pak příčinou zneužívání moci, rozkrádání veřejných peněz a panující nespravedlnosti v justici i ve správě státu. Demokracie, to je vláda práva a vláda občanů. Občan je ten, kdo má ve skutečné demokracii poslední rozhodující slovo. Politici a veškerý mocenský aparát tu jsou k jedinému účelu, aby občanovi sloužili, nikoli, aby občan sloužil jim. 

————————————————

Dalším tipem je kniha z nakladatelství Prostor o celkově uspěchané aktuální době.  Gilles Lipovetsky se zabývá pojmem hypermoderny nejen v politické oblasti, ale také v oblasti ekonomické.

Hypermoderní doba 

Od požitku k úzkosti 

Autor: Gilles Lipovetsky

Počet stran: 148
Formát: 110×180
ISBN: 978-80-7260-283-4

Přečtěte si více o knize Hypermoderní doba — Od požitku k úzkosti 

Dnešní dobu podle Lipovetského charakterizuje přívlastek hypermoderní. Je charakterizována především ekonomickou soutěží, rozkvětem technologií a individualismem. Jejich rozvoj, založený na neskromnosti a nadbytku, spěje kupředu nesmírnou rychlostí a vede k všudypřítomnému narušování pravidel, které je zdrojem chaosu a nerovnováhy jak na úrovni celé společnosti, tak na úrovni jednotlivců. Kniha je vybavena rozsáhlým úvodem do myšlení Gillesa Lipovetského z pera francouzského filozofa Sébastiena Charlese a rozhovor obou těchto myslitelů též knihu uzavírá.

————————————————

Dalším dnešním tipem se dostáváme ke knize z produkce nakladatelství Mladá Fronta, ve které Karel Hvížďal sepsal dialogy s českými umělci, skrze něž se můžeme dozvědět mnoho zajímavých informací ze světa umění!

Jak myslet umění

Autor: Karel Hvížďala

Počet stran: 240
Formát: 140×210
ISBN: 978-80-204-3126-4

Přečtěte si více o knize Jak myslet umění 

Rozdíl mezi centrem a periferií měl vždy spíš symbolický než reálný význam. Málokde se to projevuje tak výrazně, jako v uměleckém výrazu generace zpovídané Karlem Hvížďalou v této knize. Nejde v ní jen o běžné dialogy s umělci, kteří hovoří o své tvorbě, profesionální dráze nebo osobním životě, ale vůbec o možnost myslet umění… Díky Hvížďalovým dialogům můžeme vidět životnost umění, které kdysi vznikalo v „zasutých zahradách“ a dnes patří k jednomu z konkurenčních kánonů.

————————————————

Ve zdravém těle, zdravý duch. Zajímáte-li se o  homeopatii a zároveň rádi sportujete, máme tu pro vás poslední dnešní tip na knihu vydanou nakladatelstvím Grada. Autorka Ilona Ludvíková se v ní homeopatií a jejím využitím ve sportu zabývá a uvádí i různé praktické informace.

Homeopatie a sport

Autor: Ilona Ludvíková

Počet stran: 152
Formát: 140×210
ISBN: 978-80-247-4545-9

Přečtěte si více o knize Homeopatie a sport

Přečtěte si také náš článek týkající se této knihy Homeopatie ve sportovní medicíně

Autorka, zkušená homeopatka a lektorka homeopatických kurzů, v textu uvádí ověřené klinické návody pro homeopatickou léčbu běžných potíží, věnuje se také sportovním úrazům a poúrazové rekonvalescenci a neopomíjí ani duchovní kontext léčby a výživu sportovce. Díky této komplexní příručce získá čtenář přehled o tom, jak během rekreačního i vrcholového sportování pracovat s homeopatickými léky, komunikovat se svým tělem a získat tak nenahraditelnou zpětnou vazbu a zdroj pozitivního zdraví. 


Která kniha vás nejvíce zaujala? Napište nám!

Tyto a další knihy si můžete vydražit také v našich aukcích

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmění přímé demokracie

Okamura, Tomio

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeHypermoderní doba
Od požitku k úzkosti

Lipovetsky, Gilles

Prostor, 2013

zobrazit info o knizeJak myslet umění

Hvížďala, Karel

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeHomeopatie a sport

Ludvíková, Ilona

Grada, 2013

zobrazit info o knizeNa Hradě a v podhradí
Česko na cestě od Havla k Zemanovi

Kubík, Jiří

Host, 2013

Napsat komentář